Politică

Iliescu, sarbatorit ultima data la Cotroceni - audienta populara inecata in trandafiri

04.03.2004, 00:00 43



Cel mai longeviv lider politic post-decembrist, Ion Iliescu, si-a sarbatorit ieri ziua de nastere, pentru a zecea si ultima data la Palatul Cotroceni. Ziua Portilor Deschise de la Cotroceni este ultima audienta populara acordata de Ion Iliescu ca sef al statului, o intalnire de ramas bun cu masele. Cativa dintre cei veniti sa-l vada pe presedinte se intrebau unde va trebui sa-l caute anul viitor. Cumva la sediul PSD?



Peste 1500 de oameni, majoritatea impovarati de ani, au trecut pragul Palatului pentru a-i face presedintelui urari la implinirea celor 74 de ani.



Primii au fost membrii Guvernului, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, fruntasi ai PSD, intre care si Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, directorii serviciilor secrete, incarcati cu imense buchete si cosuri de trandafiri rosii. Flori alese deloc intamplator, acesta fiind simbolul electoral al PSD, partidul de suflet al sefului statului. Din partea premierului, seful statului a mai primit o decoratie - stema intr-un cadru filigranat - din argint aurit care va fi acordata de acum incolo tuturor presedintilor si premierilor ce vor vizita Romania.





O invartita maramuresana cu Ion Iliescu



Daca la intalnirile oarecum protocolare de dimineata, Ion Iliescu a rememorat momente tensionate din cele doua sau trei mandate prezidentiale (nici juristii nu au cazut de acord asupra numarului), inclusiv cand in 1991 minerii au luat cu asalt portile Cotrocenilor, la intalnirea cu masele i-a revenit pe buze zambetul. A intampinat in marea sala a Unirii valurile de oameni care au venit sa-l vada, le-a zambit neobosit, a strans sute de maini, a imbratisat si s-a lasat, la randu-i, imbratisat. S-a fotografiat cu toti cei care i-au cerut-o: prezentatori de stiri de la televiziunea publica, parlamentari, pensionari, grupuri de scolari adusi special la Cotroceni de ziua presedintelui.



In fundal, un taraf de lautari canta fara pauza sarbatoritului, iar la microfon s-au perindat Irina Loghin, proaspat medaliata de catre Iliescu, dar si singurul parlamentar din opozitie care a venit ieri la Cotroceni - fara intentii politice insa, sustine ea, Gheorghe Turda, Ionela Prodan. Inainte, Marcel Pavel si Sanda Ladosi ii cantasera presedintelui Romaniei un hit care coboara maidegraba din manele -"Frumoasa mea", cantecul care spune la refren "...an noaptea asta sa ne iubim ca doi nebuni". Cand taraful a obosit, a venit randul unui grup de ceterasi din Maramures, ale caror cantece l-au ispitit pe Iliescu la dans. Presedintele a invartit cateva maramuresence cu flori prinse in par, punandu-i in incurcatura pe membrii stafului prezidential si badyguarzii sai personali care nu stiau cum sa reactioneze la gestul neasteptat al sefului statului. In dar a primit horinca, flori, statuete din lemn dar chiar si un tort de cofetarie, cu frisca prelingandu-se pe margini, de la asteptare sau poate de la emotia care plutea prin jur. A mai primit un portret desenat cu stangacie, am spune, de un simpatizant al PSD. Era mandru de el. Simpatizantul! A asteptat cateva ore la portile Palatului pentru a-l da presedintelui. Asemenea lui, multi alti oameni, trecuti bine de prima tinerete, si-au pus rabdarea la incercare si au stat ore in sir la rand pentru a face urari sarbatoritului. Tineri, mai putini. Unul, de 22 de ani, dintr-o comuna din Calarasi, spunea ca este pentru a treia data cand vine la Cotroceni. Drept dovada purta pe piept o fotografie mare a lui Iliescu, cu autograful idolului sau pe verso. Spunea tuturor ca avea timp sa-l asculte fiindca ca este membru PSD si, la viitoarele alegeri prezidentiale, il va vota pe Adrian Nastase. Stia ca Ion Iliescu nu mai poate candida pentru un alt mandat. La fel ca si alti fideli ai presedintelui, care nu s-au sfiit sa-i sarute mana si i-au cerut sa mai candideze macar o data. Altcineva a venit cu ideea organizarii unui referendum national prin care alegatorii sa se pronunte in privinta unei noi candidaturi a sefului statului.





Audienta populara la Palat



Timp de cateva ore Ion Iliescu a pendulat neobosit intre Sala Unirii, unde poporul era primit in grup, Biblioteca si Salonul Ambasadorilor. Cine avea rabdare sa mai astepte la o alta coada, era primit personal de presedinte in Biblioteca. Doritori au fost din belsug. Ca si in alti ani, sarbatoritul a primit reclamatii si petitii dintre cele mai ciudate: cereri de gratiere, de locuinte, ba chiar si pentru un televizor. Cei mai multi s-au plans presedintelui ca pensiile sunt prea mici, medicamentele scumpe, iar intretinerea foarte mare. Presedintele aproba din cap, semn ca stie toate acestea. Singura consolare, o strangere de mana si un zambet prezidential. Dupa care oamenii trebuia sa se retraga.





Copiii de la Pupaza din tei, in Salonul Ambasadorilor



"Vipurile" politice si nu numai, mai putine decat anul trecut, au avut un alt statut. Au fost primite de presedinte in Salonul Ambasadorilor. Intre acestea, cei mai inofensivi "jurnalisti" din preajma presedintelui, cei de la revista "Pupaza din tei", care au oferit presedintelui cel mai nou numar al publicatiei lor. Tot in Salonul Ambasadorilor a venit si Bebe Ivanovici, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, unul dintre cei mai controversati baroni locali ai PSD. Insotit de peste 500 de simpatizanti din judet (patru autocane au fost neincapatoare), domnu' Bebe cum i se spune in judet, i-a adus presedintelui un cos cu trandafiri albi si, "mult respect", dupa cum a spus. "Dupa ce termina mandatul, il asteptam alaturi de noi, ca presedinte al PSD", a spus Bebe Ivanovici. Presedintele nu a comentat nicicum urarile. A continuat sa zambeasca neobosit, sa stranga maini si sa-si imbratiseze fidelii. La poarta Cotrocenilor mai asteptau cateva sute. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO