Politică

Învestirea Cabinetului aduce o mică eră glaciară în tabăra alianţei „pentru opt ani“ dintre PSD şi PNL

Învestirea Cabinetului aduce o mică eră glaciară în tabăra alianţei „pentru opt ani“ dintre PSD şi PNL

Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut ieri o dispută publică pe marginea susţinerii noului guvern al lui Răzvan Ungureanu

Autor: Iulian Anghel

10.02.2012, 00:05 983

Învestirea Guvernului a produs mai multă agitaţie în rândul opoziţei din USL care se pregătea de un larg repaus, dat fiind că nu a participat la lucrările Parlamentului, şi nu degeaba.

Când părea că nu se va întâmpla nimic, Victor Ponta, liderul PSD, a "aruncat piatra", iar liberalii s-au străduit să o scoată din baltă convocând pripit o reuniune de partid şi con­clu­zionând supăraţi, prin Crin Antonescu, că stilul lor nu este potrivit cu cel al primului dintre social-democraţi.

Alianţa dintre cele două mari partide PNL şi PSL, făcută să dureze peste ciclurile electorale, adică cel puţin opt ani, a tremurat ieri uşor. De ce atâta agitaţie? Pentru că discursul lui Victor Ponta din plenul Parlamentului în care el şi-a manifestat disponibilitatea pentru dialog cu viitorul Guvern a fost surprinzător din toate punctele de vedere. Şi pentru toată lumea politică: pentru partenerii social-democraţilor din USL, liberali, dar şi pentru cei din PDL.

Ponta nu l-a atacat pe Răzvan Mihai Ungureanu, dimpotrivă, i-a apărat pe membrii cabinetului în faţa reacţiilor presei, afirmând că nu este un guvern de clone sau de consilieri second-hand. O reacţie total diferită de mesajul războinic al liberalilor care au refuzat până în prezent să relaţioneze chiar şi formal cu viitorul cabinet. Chiar a vorbit de o colaborare pe 15 puncte.

Reacţiile au fost însă diferite: reprezentanţii PDL abia şi-au putut ascunde încântarea, în vreme ce în tabăra liberalilor, aliaţii PSD, s-a aşternut îngheţul: "Nu este în regulă", iată replica nedumerit-posomorâtă a PNL, exprimată "la cald" de deputatul liberal Radu Stroe.

Liderul PNL Crin Antonescu şi-a reunit conducerea de partid pentru a analiza discursul şi a da o replică, mai ales după ce Ponta a refuzat să se justifice, afirmând: "Discursurile mele mi le scriu eu. Nu cred că trebuie să le aprobe nimeni".

Mai târziu însă Ponta a revenit afirmând că nu a spus că USL va colabora cu Guvernul, anunţând chiar o contestaţie a învestiturii la Curtea Constituţională pe motiv că audierea miniştrilor s-a făcut în lipsa cvorumului cerut de regulamentele Parlamentului. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Antonescu să sublinieze că stilul liberalilor nu se potriveşte cu noua retorică a lui Ponta.

Dincolo de acest lucru s-a văzut clar ieri o simpatie reciprocă între Ponta şi Ungureanu, neblocată de barierele politice.

Pe ce proiecte a promis Ponta sprijin Guvernului

  • Adoptarea tratatului european de guvernanţă fiscală (care impune limite de deficit şi datorie - 0,5% din PIB, deficitul structural; 3% din PIB deficitul bugetar; 60% din PIB, datoria publică).

  • Aderarea la spaţiul Schengen.

  • Ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie.

  • Accentuarea independenţei reale a DNA şi ANI.

  • Depolitizarea ANAF şi a serviciilor deconcentrate din teritoriu.

  • Modificarea legii achiziţiilor publice.

  • Eventualele măsuri guvernamentale de revenire a salariilor din sectorul bugetar la nivelul din 2010.

  • "Combaterea contractelor băieţilor deştepţi din energie."

  • Măsuri de reducere a TVA pentru produsele agricole de bază.

  • Taxarea marilor averi, chiar cu mai mult de 1%.

  • O eventuală măsură de reducere a CAS.

  • Deblocarea angajărilor în posturile publice.

  • Majorarea salariului minim pe economie la 850 de lei.

  • Scoaterea de la conducerea companiilor de stat a oamenilor celor aflaţi la putere.

  • Adoptarea unei legi electorale prin consultarea tuturor partidelor parlamentare şi desemnarea colegiilor electorale de către o comisie parlamentară şi nu prin hotărâre de guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO