Politică

Lobby francez pentru reluarea adoptiilor internationale in Romania

02.06.2004, 00:00 19

Aproximativ 1200 francezi, parinti adoptivi ai unor copii din Romania, au criticat ieri instantele europene care se opun reluarii adoptiilor internationale, intr-o petitie trimisa Biroului din Bucuresti al Agentiei France Presse.
"Extinderea Uniunii Europene prin aderarea Romaniei nu trebuie cladita pe baza unui santaj cu abandonarea a mii de copii, fie ca sunt adoptabili, fie ca nu", precizeaza Asociatia familiilor franceze care au adoptat copii din Romania. Intre semnatarii acestui protest sunt insa si familii spaniole si americane. In petitia citata de Agentia franceza de stiri, semnatarii critica "lipsa de dovezi" a acuzatiilor privind "traficul de copii" lansate de oficiali de la Bruxelles, acuzatii ce au determinat, in 2001, impunerea unui moratoriu privind adoptiile internationale in Romania. Acest moratoriu este inca in vigoare. "De aproape trei ani am fost acuzati ca organizam retele de prostitutie, ca dam copiii retelelor de trafic de organe, dar aceste lucruri nu sunt adevarate. Aceste acuzatii au instigat Comisia Europeana si Parlamentul European (...) si ne facem griji pentru soarta de care vor avea parte copiii ramasi in Romania", mai spun semnatarii protestului.
In luna februarie raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Emma Nicholson, a acuzat ca exista nereguli in derularea adoptiilor internationale din Romania si a cerut oprirea infierilor in afara tarii. Raportorul european a propus o rezolutie, adoptata de Comisia juridica a Parlamentului European, care cerea reorientarea negocierilor de aderare intre punctele critice fiind si modul de derulare a adoptiilor.
Ulterior, Guvernul a initiat un proiect de lege, aflat in Parlament, care face aproape imposibila adoptia internationala. Impotriva acestui proiect s-au pronuntat in urma cu o luna mai multe familii de americani care au adoptat copii din Romania, pozitia lor fiind sustinuta si de ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Michael Guest.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO