Politică

Ludovic Orban: România rămâne expusă riscului de răspândire a coronavirusului. Are nevoie de un guvern stabil

Ludovic Orban: România rămâne expusă riscului de...

Autor: Diana Grigore

14.03.2020, 12:25 66

Ludovic Orban a trimis Parlamentului discursul pe care trebuia să îl susţină pentru învestirea Guvernului său. Premierul desemnat nu s-a prezentat la şedinţa de plen, fiind autoizolat la Vila Lac 1, după ce a intrat în contact cu un liberal diagnosticat cu coronavirus.

În discursul său, premierul desemnat susţine că România are nevoie de un guvern stabil şi face apel la responsabilitatea parlamentarilor.

Criza COVID-19 LIVE TEXT: Sâmbătă, 14 martie, a 18-a zi de coronavirus în România. Ce se întâmplă în ţară şi în străinătate, actualizare la minut  

Redăm integral discursul premierului desemnat, Ludovic Orban, adresat Parlamentului pentru votul de învestire a noului Guvern:

„Domnilor preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor,
Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

România traversează o perioadă dificilă de provocări economice şi sociale care reclamă învestirea urgentă a unui Guvern cu puteri depline pentru a trece ţara cu bine printr-o criză internaţională severă, generată de pandemia globală de Coronavirus.
Guvernul României a acţionat ferm şi cu promptitudine până acum încă de la primele semne ale epidemiei COVID-19 în statele europene partenere şi a adoptat măsuri stricte pentru limitarea răspândirii infecţiilor cu Coronavirus în ţara noastră.
Până în prezent, persoanele diagnosticate pozitiv cu COVID-19 au fost identificate în situaţii de carantină şi autoizolare la domiciliu sau din anchetele epidemiologice realizate de Direcţiile de Sănătate Publică. Acest fapt arată că măsurile impuse de Guvern au reuşit să limiteze şi să ţină sub control evoluţia infecţiilor cu Coronavirus din ţara noastră.
În continuare, însă, România rămâne expusă riscurilor de răspândire a virusului COVID- 19 şi are nevoie de un Guvern stabil cu toate instrumentele legale şi constituţionale la dispoziţie pentru a face faţă evoluţiilor impredictibile în plan international şi national generate de această pandemie.

Doamnelor şi domnilor,
Partidul Naţional Liberal şi-a asumat această sarcină dificilă a guvernării în vremuri grele pentru ţară şi cu un nou Guvern, cu puteri depline, sunt convins că va reuşi să gestioneze cât mai bine situaţia provocată de pandemia COVID-19.
Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achiziţia în procedură de urgenţă simplificată a materialelor sanitare şi a echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea şi combaterea infecţiilor cu COVID-19.
În acelaşi timp, instituţiile implicate în gestionarea riscurilor de răspândire a epidemiei de Coronavirus vor fi mobilizate la capacitatea maximă cu resursele bugetare, materiale şi umane disponibile pentru controlul, monitorizarea şi sprijinirea persoanelor expuse riscurilor de infecţie cu COVID-19.
Fac un apel, şi cu această ocazie, la implicarea tuturor, instituţii publice, centrale şi locale, societăţi comerciale şi organizaţii neguvernamentale, cetăţeni de toate vârstele, să demonstrăm cu toţii că suntem o ţară de oameni responsabili, uniţi în lupta cu o ameninţare nouă şi necunoscută.

Doamnelor şi domnilor,
Mai devreme sau mai târziu, noi sperăm cât mai devreme, pandemia de Coronavirus va trece dar efectele sociale şi economice negative imediate pot fi de durată în absenţa unor măsuri corespunzătoare care să limiteze riscurile economice pentru companiile şi angajaţii din România.
La nivelul Guvernului, împreună cu Administraţia Prezidenţială şi cu celelalte instituţii publice cu compentenţe în domeniul economic şi financiar, a fost realizată o consultare amplă şi o analiză aprofundată a sectoarelor economice cele mai expuse la efectele epidemiei de Coronavirus şi în perioada următoare va fi adoptat un Plan de măsuri de combatere a riscurilor economice generate de pandemia COVID-19 în ţara noastră.
Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice şi europene, rambursabile şi nerambursabile, pentru a sprijni mediul economic afectat de criza globală de Coronavirus.
Vom iniţia negocieri cu Comisia Europeană, cu instituţiile financiare internaţionale şi cu entităţile bancare locale pentru a pregăti programe de sprijin pentru companiile din România.
În acelaşi timp, obligaţiile de plată ale statului către cetăţeni şi companii vor fi onorate fără întărziere şi fără nicio tergiversare birocratică. Dimpotrivă, în măsura posibilităţilor, vor fi compensate sau amânate la plată diverse obligaţii fiscale şi bugetare datorate de persoanele fizice şi juridice din România.
Niciun cetăţean român, nicio companie din România şi niciun angajat român nu va fi lăsat singur de Guvernul României în faţa riscurilor economice globale provocate de COVID-19.

Doamnelor şi domnilor,
Toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru îşi are timpul lui.
În aceste momente dificile pentru ţară, este timpul ca bătăliile politice să înceteze şi responsabilitatea fiecăruia dintre noi să primeze în faţa intereselor personale sau de partid.
Responsabilitatea noastră politică individuală şi a fiecărui român în parte este cel mai important antidot împotriva răspândirii infecţiilor cu Coronavirus. De aceea, în numele Guvernului pe care l-am propus, vă cer responsabilitate şi votul de învestitură pentru a trece împreună ţara prin această criză.

Vă mulţumesc!”, este textul trimis Parlamentului de către Ludovic Orban.

Parlamentarii votează, la ora transmiterii acestei ştiri, învestirea Guvernului Orban.

Primii parlamentari care au intrat în sala de plen să voteze sunt cei din grupul PSD de la Senat. Senatorii liberalii sunt aşteptaţi să voteze începând cu ora 12.00, USR între 12.20 şi 12.35, apoi urmează grupul de la Senat al UDMR (12.35-12.45) şi cei neafiliaţi (12.45-13.00).

La Camera Deputaţilor, PSD va vota între orele 13:00-14:30, PNL între 14:30-15:15, USR între 15:15-15:45, PRO Europa între 15:45-16:00, UDMR între 16:00-16:15, minorităţile între 16:15-16:30, PMP între 16:30-16:45 şi cei neafiliaţi între 16:45-17:00.

Miniştri desemnaţi au fost audiaţi în această dimineaţă. Violeta Alexandru, Costel Alexe, Victor Costache şi Adrian Oros sunt printre liberalii care au primit aviz negativ în comisiile de specialitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO