Politică

Ministrii au ajuns sa se intreaca in declaratii: cine desfiinteaza cele mai multe posturi in administratie

Ministrii au ajuns sa se intreaca in declaratii: cine desfiinteaza cele mai multe posturi in administratie

Ministrul economiei Adriean Videanu (PD-L) a anuntat ca 5.400 de oameni din subordinea sa vor pleca

12.08.2009, 18:59 22

Guvernul Boc se angajeaza la un plan fara precedent de reducere a cheltuielilor publice, prin eliminari de agentii, restructurari, concedieri, concedii colective fara plata, sporuri anulate si inghetarea salariilor si a pensiilor, in conditiile in care Fondul Monetar International a cerut la finele saptamanii trecute economisirea a peste 1 miliard de euro de la administratiile locale si de la marile companii de stat.

Guvernul spera sa obtina 150 de milioane de euro numai din restructurarea agentiilor aflate in subordinea ministerelor, ultimatumul dat de premierul Emil Boc ministrilor in privinta injumatatirii numarului acestuia Ministerul Dezvoltarii, condus de Vasile Blaga (PD-L), pierde 271 de posturiexpirand astazi. Din cele 107 care vor ramane in picioare (la inceputul anului erau 226 - n.n.), 33 sunt conditionate de relatiile Romaniei cu Uniunea Europeana, a anuntat premierul Emil Boc saptamana trecuta.

 

Zeci de mii de posturi "zboara" din sistemul bugetar

In discutiile initiale ale Guvernului cu FMI despre restructurarea sistemului public a aparut si ideea concedierii a 150.000 de bugetari, totusi s-a renuntat la ea, ministrul de finante Gheorghe Pogea anuntand in urma cu doua zile ca va trimite toti bugetarii in concediu fara plata cate 10 zile in acest an. Aproximativ 350 de milioane de euro ar urma sa fie economisiti ca urmare a acestei decizii.

Ieri toti membrii cabinetului au prezentat formule mai elastice ale ministerelor pe care le conduc.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a anuntat ieri ca circa 5.400 de angajati ai companiilor din subordinea sa vor fi concediati pana la sfarsitul anului, dupa ce alte 4.800 de persoane de la societatile respective au ramas fara loc de munca incepand cu luna ianuarie. Astfel, numarul de persoane disponibilizate va ajunge, pentru intregul an, la 10.200, a declarat, Videanu.

Cele circa 30 de companii nationale din subordinea institutiei vor fi restructurate, iar cele 14 institute de cercetare vor fi comasate in doua unitati, cu reducerea la zero a subventiilor de la 1 ianuarie 2010. Videanu a mentionat ca Agentia Nationala pentru Deseuri Radioctive va fi comasata cu Agentia Nucleara, iar Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale va avea in coordonare Unitatea de managament a proiectului privind inchiderile de mine si Unitatea de management privind dezvoltarea zonelor miniere.

La randul sau, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a anuntat ca vor fi disponibilizati 627 de angajati.

 

Economii de 18 mil. euro la interne

Ministrul administratiei si internelor Dan Nica a anuntat la randul sau dupa sedinta de guvern de ieri ca restructurarea ministerului sau presupune disparitia unui numar de 1.225 de posturi, care va avea ca rezultat o economie a cheltuielilor cu salariile de 75 de milioane de lei anual (18 milioane de euro).

Nica a anuntat ca reorganizarea ministerului prevede comasarea Institutului National de Administratie cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici, a Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale si a Institutului National pentru Evidenta Persoanelor cu Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor.

 

ANAF isi schimba filosofia

Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va fi reorganizata, in urma discutiei cu expertii FMI, pentru imbunatatirea actului de control, iar pe de alta parte vor fi desfiintate 477 de posturi, din care 440 suntGheorghe Pogea (PD-L), ministrul finantelor, concediaza 440 de angajati de la ANAF ocupate, a declarat si ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

 

La Sanatate se desfiinteaza 627 de posturi

Ministerul Sanatatii desfiinteaza 627 de posturi, cele mai mari reduceri fiind de la Directiile de Sanatate Publica si Agentia Nationala a Medicamentului (ANM), a anuntat Ion Bazac, care a precizat ca restructurarea nu vizeaza cadrele medicale De la 1 octombrie vor fi restructurate 304 posturi in cadrul Directiilor de Sanatate Publica.

Alte 151 de posturi de la Agentia Nationala a Medicamentului vor fi si ele desfiintate, a anuntat Bazac. Numarul total de posturi din structurile aflate in subordinea Ministerului Sanatatii (MS) ce vor fi restructurate de la 1 noiembrie va fi, potrivit lui Bazac, de 627.

 

Minus 270 de posturi la Dezvoltare

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) a pastrat patru din cele sase unitati initiale si a redus schema de personal cu 271 de posturi, din care 240 erau neocupate, economia inregistrata la bugetul de stat fiind de peste un milion lei pe luna, a declarat miercuri ministrul Vasile Blaga.

 

Liberalii nu se considera vinovati

Intre 2004 si 2008 numarul functionarilor de stat a crescut cu 37%, de la 159.000 la 218.600. De asemenea, cheltuielile cu personalul bugetar au crescut de la 5% din PIB in 2004 (3 mld. euro la un PIB de 60 mld. euro) la 8% din PIB in 2008 (10,5 mld. euro la un PIB de 130 mld. euro). Acest lucru s-a intamplat sub trei ministri liberali ai finantelor, Ionut Popescu, Sebastian Vladescu si Varujan Vosganian, toti aflati sub autoritatea premierului Calin Popescu-Tariceanu. Popescu si Vladescu s-au despartit de tabara liberala intre timp.

Vladescu admite ca in mandatul sau numarul de angajati in administratie a crescut.

"Toata discutia care are loc acum - numar de functionari, restructurari, este relevanta pentru presa. Dupa parerea mea, ceea ce are importanta este nu atat numarul de angajati, cat raportul dintre salarii si productivitate. Din pacate, dupa plecare mea de la minister, procentul din PIB cheltuit cu salariile a crescut nepermis de mult, peste ceea ce, in opinia mea, este rezonabil, adica 6-6,5% din PIB. Aici s-a produs ruptura, Ministrul administratiei si internelor Dan Nica (PD-L) desfiinteaza 1.225 posturi din subordinea saaici Romania a iesit din normalitate", spune Vladescu.

Vosganian, cel care i-a luat locul, spune ca guvernarea liberala nu se face vinovata de nimic, pentru ca, arata el, o parte a personalului deja angajat deja a capatat in mandatul sau statutul de functionari publici si astfel s-a umflat schema de functionari. In ceea ce priveste cresterea nivelului salariilor, aceasta s-a facut in pas cu economia, afirma el.

Fostul premier liberal, Calin Popescu-Tariceanu, a spus recent, pentru ZF, ca "nu este o regula ca aceste cheltuieli cu personalul bugetar sa fie de 5% din PIB. Au crescut atat cat ne-a permis dezvoltarea economica. Pentru ca economia Romaniei a crescut, am putut majora salariile si pensiile". Aceste cheltuieli au crescut, totusi, de trei ori (de la trei miliarde de euro la 10,5 mld. euro), in vreme ce PIB-ul de doar doua ori (de la 60 mld. euro la 130 mld. euro) in perioada 2004-2008.

 

Cat trebuie sa alergi pentru a inmatricula o masina noua (in sectorul I Bucuresti)

Drumul 1. Drum la un birou de acte de langa un sediu de politie pentru obtinerea fisei de inmatriculare si dactilografierea fisei cu datele personale si cele ale masinii

Drumul 2. Depunere cerere pentru calculul taxei de poluare la un sediu al administratiei financiare

Drumul 3. Drum la un alt sediu al admininistratiei financiare cu formularul dactilografiat pentru luarea in evidenta a masinii

Drumul 4. Drum la celalalt sediu al administratiei financiare pentru a ridica decizia de impunere pentru taxa de mediu si achitarea taxei

Drumul 5. Achitarea taxelor de talon si inmatriculare. (Pentru locuitorii din sectorul 1 la sediul inmatricularilor din Pipera nu se poate plati decat taxa de talon. Este nevoie de un alt drum, la un alt sediu al administratiei financiare sector 1 pentru plata taxei de inmatriculare)

Drumul 6. Cu toate documentele si taxele platite se depun actele la inmatriculari in Pipera si primesti talonul si placutele de inmatriculare

 

Cate drumuri sunt necesare la nasterea unui copil

Drumul 1. La Primaria orasului/sectorului din care face parte spitalul, cu certificatul constatator, pentru obtinerea certificatului de nastere. Se elibereaza pe loc (1/2 ora de asteptare)

Drumul 2. In cazul in care parintii au domiciul in alt sector/oras (cum se intampla frecvent in Bucuresti), trebuie sa mearga cu certificatul de nastere la primaria orasului/sectorului de unde face parte spitalul pentru a obtine o NEGATIE*.

Drumul 3. Primaria respectiva nu elibereaza pe loc negatia, ci dupa o saptamana. Mai este necesar si un telefon de verificare "daca este gata".

Drumul 4. Cu negatia si certificatele de nastere parintii trebuie sa mearga la primaria orasului/sectorului unde locuiesc pentru ca nou-nascutul sa fie trecut in livretul de familie.

Drumul 5. Daca vor sa primeasca alocatia intr-un cont ca sa nu faca drumuri lunare la posta, parintii trebuie sa mearga la una din bancile agreate de primarie sa deschida un cont bancar si sa ia un extras de cont.

Drumul 6. Cu toate certificatele si buletinele, cu extrasul de cont, cu copii in trei exemplare si in original, parintii trebuie sa mearga in fine sa depuna 3 CERERI pentru trusou, indemnizatie si alocatie, tot la primaria/sectorului orasului unde locuiesc (care de obicei in Bucuresti este in alt corp, aflat la 10 km distanta, cum este cazul in sectorul 4). Desi toate cele trei cereri presupun in proportie de 80% aceleasi date si documente, trebuie toate completate. Nu este admisa completarea prin posta sau online.

Drumul 7. Dupa un anumit timp, diferit la fiecare din cele trei cereri, trebuie sunat la anumite numere de telefon, diferite la fiecare din cele trei cereri, pentru a afla daca "au intrat sau nu banii in cont" si daca da, parintii merg sa ii ia personal, cash. Trusoul si indemnizatia nu intra in cont, ci doar alocatia.

*) Negatia inseamna un act care arata ca primaria/sectorul respectiv nu a platit; **) Trusoul, indemnizatia de nastere si alocatia pentru nou-nascutul respectiv. Trusoul si indemnizatia de nastere, cateva sute de lei fiecare, se platesc ca urmare a unor legi speciale. Alocatia se plateste fiecarui copil pana la 2 ani in suma de 200 de ron pe luna, apoi devine 70 de lei pe luna)

 

Concluzie: Trebuie facute in total sapte drumuri pentru a obtine certificatul de nastere, a depune cererile si a incasa banii.

Sugestia ZF: Un singur punct la primaria de domiciliu, unde in momentul ridicarii certificatului de nastere sa se depuna o singura cerere si documentele de care primaria sa tina cont pentru toate cele trei aplicatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24