Politică

Nastase si Iliescu sunt dispusi aa faca rocada, dar mai mediteaza

26.11.2003, 00:00 16

Presedintele PSD Adrian Nastase si presedintele Romaniei Ion Iliescu sunt dispusi sa faca rocada pe functii, dar se mai gandesc.
Primul afirma ca Ion Iliescu este asteptat in partid dupa expirarea mandatului intrucat are "o functie fireasca, permenenta", ca sef al formatiunii, iar cel de-al doilea ca Adrian Nastase este cea mai buna alegere a PSD pentru viitoarea candidatura la presedintie.
Schimbul de amabilitati dintre cei doi demnitari, pare mai degraba o tatonare a terenului, si pleaca de la incertitudinea pe Ion Iliescu o lasa, de multa vreme, sa planeze asupra viitorului sau politic, dar si de la ezitarea lui Adrian Nastase de a-si anunta candidatura prezidentiala. Intr-o emisiune la Antena 1 presedintele a spus luni seara ca va ramane activ in viata politica, dar ca nu stie daca se va intoarce in PSD ca presedinte si nici daca va candida pentru o functie de senator pentru viitorul Legislativ: "Sa vad cum evolueaza lucrurile. S-ar putea sa nu le mai convina un om batran ca mine, ca vad ca ma imbatranesc foarte multi." Presedintele a spus ca Adrian Nastase este cel mai potrivit sa candideze din partea PSD pentru functia suprema in stat.Ieri Adrian Nastase i-a intors presedintelui amabilitatile afirmand ca este "regretabil" ca el nu mai poate avea inca un mandat. "Dupa atatia ani de responsabilitate, credibilitatea sa este dobandita pentru totdeauna. Din punctul de vedere al partidului, este evident ca noi credem, firesc, ca el trebuie sa se intoarca acolo de unde a plecat." Nastase a mai spus ca nu va intra in competitie cu seful statului pentru functia de lider al PSD, multumindu-se sa ramana, cumva, intr-o pozitie de ucenic: "Niciodata nu am realizat o competitie cu domnul presedinte Iliescu si nu cred ca acest lucru este firesc. E o problema de ascendent politic, care tine de organizarea generatiilor in partidul nostru." Intrebat daca va reveni in partid ca presedinte, daca i se va cere, seful statului a raspuns enigmatic: "Poate ca da." Daca Adrian Nastase va castiga fotoliul de la Cotroceni, in viitoarele alegeri lucrurile se vor rezolva de la sine. Situatia se va schimba mult daca Nastase va pierde, intrucat va avea de ales: fie se retrage din functia de presedinte al PSD, fie candideaza impotriva lui Ion Iliescu in partid, daca acesta va dori sa se reintoarca.



Sistem "premial" pentru alegeri
Ion Iliescu nu doreste sa se intoarca oricum, de aceea pare destul de interesat de ce va reprezenta PSD peste un an. Iliescu a avansat luni inca o propunere in noianul de idei pentru modificarea legilor electorale, pronuntandu-se pentru un sistem "premial" al alegerilor. Potrivit presedintelui, ar fi bine ca partidul care castaga alegerile sa i se atribuie o "prima", astfel incat sa poata beneficia de majoritate in Parlament. El a explicat ca daca un partid ar castiga 45% (procent la care PSD e situeaza astazi in sondaje), premiul l-ar putea urca spre 55 a€“ 60% si ar putea guverna fara nici o bataie de cap. Opozitia dezavueaza propunerea, apreciind ca ea nu este in concordanta cu principiile democratiei. Presedintele executiv al PD Emil Boc Ion Iliescu dovedeste ca este "mai mult presedintele PSD decat al tarii pentru ca nu face decat sa caute tot felul de subtrefugii si solutii pentru a-si consolida puterea si a salva PSD. "Mandatele se castiga si sunt rezultatul voturilor obtinute in alegeri, nu a unor cadouri acordate prin formule matemative.", a spus Boc.



KGB? Doar din carti!
Lasand in coada de peste viitorul sau politic, Ion Iliescu s-a intors,in emisiunea amintita, in trecut, la o tema draga lui: Revolutia din 1989. Potrivit sefului statului, teoria potrivit careia in decembrie 1989 in Romania a avut loc o lovitura de stat, dovedeste "infantilism politic." Aprecierile lui Ion Iliescu au plecat de la o controversa de ultima ora provocata de disidentul rus Vladimir Bukovski, potivit caruia temutul KGB ar fi pus la cale rasturnarea regimului Ceausescu. "Adica ce? KGB-ul lucra ca sa prabuseasca sistemul pe care il nascuse? Nu va dati seama de aberatia unei asemenea gandiri?", s-a revoltat presedintele. El i-a certat parinteste pe cei care "au ramas cantonati in preistoria vietii noastre politice", apreciind ca, din acest punct de vedere, americanii au evoluat mai mult intrucat astazi se rusineaza de "anticomunismul primitiv" pe care il practicau in anii '50. Pledand pentru ideea de revolutie si nu pe cea de lovitura de stat seful statului a negat ca l-ar fi cunoscut pe Mihali Gorbaciov inainte de anii '90, iar rasturnarea regimului ar fi avut acordul fostului lider de la Kremlin. De asemenea seful statului a afirmat ca nu cunoaste ca in fostul FSN sa fi existat oameni ai KGB a€“ ului - cum afirma Bukovski a€“ si nici nu stie de existenta unor persoane in Romania care au colaborat cu KGB - ul intrucat "nu aveam aceasta posibilitate, nu aveam cum.", "Probabil au fost mai multi.", a admis seful statului. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO