Politică

Nemultumirile din PSD capata glas

19.07.2004, 00:00 17

Dupa mai multe zile de tensiuni in cadrul PSD, care, din declaraiile oficiale ale liderilor de la centru pareau ca se afla sub control, la finele saptamanii au aparut vociferarile. Situatia este riscanta pentru PSD in conditiile in care, in zilele urmatoare, urmeaza si alte reuniuni ale organizatiilor PSD in care vor fi alesi noi lideri ai partidului upa demisiile mai degraba impuse ale celor care au inregistrat rezultate mai slabe la alegerile in iunie decat in 2000.
Nemultumirile s-au facut  auzite la una dintre conferintele judetene ale PSD. Este vorba espre cea de la Gorj, o organizatie-model pentru partidul de guvernamant.
Primul contestatar care si-a luat inima-n dinti a fost liderul tinerilor PSD din Gorj, Adrian Tudor, care l-a criticat vehment pe mai-marele juniorilor din tot partidul, Victor Ponta. Cu o seara inainte de conferinta judeteana, Adrian Tudor l-a acuzat pe Ponta ca l-ar impiedica sa candideze la funtia de lider al tineretului PSD pe judet. Potrivit lui Adrian Tudor, Victor Ponta ar fi amenintat membrii organizatiei ca daca Tudor va candida, filiala ar urma sa se desfiinteze. "Vorbiti de solidaritatea de generatie, dar la taberele de tineret umneavoastra stati la horteluri de cinci stele, iar noi in corturi." Apoi, Tudor l-a mai acuzat pe Ponta ca se poarta cu organizatia de tineret  PSD de parca ar fi Corpul de Control al Guvernului. A adaugat ca Ponta si-ar fi inlocuit prea devreme caracterul cu puterea
O alta iesire din rand s-a consemnat, ieri, in ziua in care a fost aleasa o noua conducere a filialei Gorj. De fapt, a fost inlocuit fostul lider, Nicolae Mischie, cel care poate i considerat o emblema care ilustreaza cel mai explicit sintagma "baron local". Noul lider de la Gorj este Florin Carciumaru, cel care a obtinut si victoria (in turul al doilea) la alegerea primarului din acest oras.
Stirea, in acest caz, absenta e la aceasta sedinta importanta a filialei a lui Nicoale Mischie. Acesta s-a auosuspendat din unctie si din partid inaintea legerilor locale, in momenul in care a inceput urmarirea sa penala, de facto, la Parchetul  National Anticoruptie. acuzatia este ca ar fi pretins de la cativa oameni de afaceri sa-i contruiasca o vila pe care nu le-a platit-o, cu titlul de comision pentru o afacere in care i-ar fi avantajat din postura sa de fost presdinte al Cosiliului judetean Gorj.
Asteptat de ziaristi la Conferinta judeteana, Mischie nu a venit. Abenta sa a fost considerata ca o prelungire a autosuspendarii din patid. Sotia lui Nicolae Mischie, Sanda, s-a dus la sedinta. Nu a mai fost aleasa insa in functia de presedinte al organizatiei de femei a PSD. Cand  a vrut sa-si spuna punctul de vedere, i s-a spus ca lista vorbitorilor a ost inchisa. Urmarea, Sanda Mischie le-a spus ziaristilor ca a fost destituita in mod nestatutar. Sanda Mischie a contestat decizia organizatiei prin intermediul acuzatiilor ca procedura ar fi fost nedemocratica. A adaugat ca ar fi parasit functia daca i s-ar fi spus ca nu mai este nevoie de ea.
Cand a fost pus in discutie cazul Mischie, tocmai de catre noul lider al organizatiei, Florin Carciumaru, cel care este desemnat de la centru cu coordonarea filialei Gorj, Victor Ponta, a spus ca nu mai are rost de vreme ce cazul Mischie este inchis.
In zilele urmatoare vor mai avea loc legeri de presedinti si in alte filiale. Ele au loc pe fondul nemultumirilor tot mai exprimate in cadrul si in afara partidului de catre oamenii din teritoriu. Acestia par sa fie derutati de deciziile de la centru. Astfel, joi, cand urmau sa fie stabilite atributiile membrilor Biroului de Coordonare, numiti de catre Adrian Nastase, lucrurile au luat o alta intorsatura. Biroul a ramas, practic, fara atributii, care i-au fost transferate unei structuri mult mai voluminoase - cu peste 150 de membri - Biroul Executiv Central. Astfel, pana dupa alegerile din toamna, restructurarea PSD a fost amanata. Sub imperiul responsabilizarii colective, Biroul Executiv Central a preluat toate atributele care sunt asimilate pregatirii partidului pentru alegeri - oferta electorala,  selectia candidatilor.
Astfel, una dintre cele mai complicate si mai riscante decizii ale lui Adrian Nastase, aceea de a-i trece in con de umbra pe vicepresedintii cu experienta si influenta in partid, a fost deturnata.
Or, la alegerile care urmeaza in teritoriu, este oarte posibil ca scenariul de la Biroul Executiv Central sa fie reluat. Un semn ca nemultumiri exista a fost reuniunea de la Gorj.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO