Politică

„Niciun guvern, în 28 de ani, nu a avut o politică industrială”

„Niciun guvern, în 28 de ani, nu a avut o politică...

Autor: Răzvan Botea

20.09.2018, 00:05 218

Guvernele ţărilor dezvoltate, precum Germania, Franţa sau Marea Britanie, au adoptat o politică indus­tria­lă coerentă, conştiente fiind de faptul că dependenţa de siderurgia chi­nezească nu este o soluţie viabilă. Guvernele româneşti din ultimii 28 de ani nu au avut iniţiativa de a aborda problema dezvoltării industriei, a spus Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni), în cadrul evenimentului „Rein­dus­trializarea României – provocări şi oportunităţi”.

„Avem nişte lucruri care ne pun pe gânduri şi pot să vă spun şi vă pot arăta că există documente despre politicile industriale ale Germaniei, Franţei, Marii Britanii, însă în România lipseşte o astfel de politică. Toate aceste industrii sunt păstrate cu sfinţenie în Europa, se modernizează, informatica intră puternic în domeniu, însă acestea sunt păstrate. UE ia măsuri speciale de susţinere a siderurgiei, şi-a dat seama că nu poate rămâne dependentă de siderugia chinezească.“ Potrivit Eurostat, România se afla în 2015 pe locul şase în UE ca pondere a industriei în PIB, cu 26,4% (în 1995 aveam un procent de 31,7%), sub Irlanda, Cehia, Ungaria, Slovenia şi Slovacia, dar peste Germania, Franţa sau Italia. Chiar dacă industria are în con­tinuare o pondere importantă în PIB-ul României, calitatea acesteia nu se ridică la nivelul altor ţări: „Cheltuim de două ori mai multe materiale decât me­dia UE pentru a obţine un euro în PIB, acest fapt indicând calitatea industriei româneşti”, a mai spus Cristian Pârvan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO