Politică

Pensiile astronomice ale alesilor au adus Parlamentul in prim-plan

12.01.2004, 00:00 17

La Senat asteapta un proiect de lege, propus de parlamentari, prin care alesii isi stabilesc pensii astronomice. Este unul dintre putinele exemple ale acestei legislaturi in care parlamentarii de la diferite partide colaboreaza fara "diferente doctrinare".
Presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor, Smaranda Dobrescu, din partea PSD, neaga informatiile aparute in presa referitoare la acordarea unor pensii speciale, mult mai mari decat cele obisnuite, pentru parlamentari. Smaranda Dobrescu se afla printre semnatarii acestui proiect de lege, sustinut de parlamentarii mai multor partide.
Opozitia a recunoscut insa informatiile aparute in presa, care citau o lege aflata in stadiul de proiect.
La sustinerea acestui proiect, 236 de senatori si deputati de la putere si din opozitie au trecut lejer peste diferentele de doctrina. Dar ce spune proiectul?
Legea, nedezbatuta inca de Parlament, introduce termenul "indemnizatie tranzitorie lunara". Mai precis, pe o perioada de maximum un an si jumatate, parlamentarii care si-au incheiat mandatul si care  nu sunt realesi sau nu au varsta pensionarii primesc bani care se adauga celorlalte venituri numai pentru ca au fost senatori sau deputati. In plus, indemnizatiile pe care le primeau pana acum parlamentarii cresc din acest an - ele ajung la 45 de milioane de lei pentru presedintii celor doua Camere, 41 de milioane pentru vicepresedinti, 39 de milioane pentru secretari, chestori, presedinti de Comisii si liderii grupurilor parlamentare, 36 de milioane pentru parlamentarii care nu detin alte functii.
Noul proiect introduce principiul seniorialitatii in ierarhia parlamentara. Mai precis, in functie de numarul de mandate pe care le-au petrecut in Parlament, au si pensiile. Astfel, pentru un singur mandat, cuantumul pensiei este de 35% din indemnizatia de parlamentar, pentru doua mandate ,40%, iar pentru trei sau mai multe, 45%.
Acest proiect privind statutul senatorilor si deputatilor este o varianta "imbunatatita" a initiativei deputatului PSD Smaranda Dobrescu, presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor. La sfarsitul anului, initiativa deputatului PSD a generat numeroase critici, inclusiv din partea presedintelui Ion Iliescu si a premierului Adrian Nastase, intrucat propunea acordarea unor drepturi speciale parlamentarilor, intre care un fond de pensii special, prime anuale sau indexari mai consistente.
Potrivit deputatului PSD, indemnizatia parlamentarilor nu va fi majorata iar introducerea principiului senioralitatii nu va insemna privilegii materiale. Ea sustine ca singura prevedere pecuniara din statul parlamentarilor se refera la constituirea unui sistem propriu de pensii, pe baza unei contributii suplimentare a parlamentarilor, 5% din indemnizatia lunara. Acest fond ar urma sa fie gestionat de Camera Deputatilor si Senat. "Este un efect de solidaritate, unii vor pierde, altii vor castiga. Nu este afectat contribuabilul", a declarat Smaranda Dobrescu.
Opozitia, prin vocea lui Emil Boc (PD) si Daniela Buruiana (PRM), a confirmat informatiile aparute in presa referitoare la dimensiunea avantajelor banesti pe care le propune acest proiect.



Cutume parlamentare
Noul proiect privind statutul senatorilor si deputatilor a scos Parlamentul dintr-un con de umbra. Nu insa in beneficiul imaginii institutiei. In ultimul an - fara a se diferentia foarte mult de ceilalti doi ani ai acestei legislaturi - Senatul s-a remarcat prin dispute legate de imprumul cartelelor de vot, tensiuni in relatia cu presa, deplasari costisitoare in strainatate, iar Camera Deputatilor prin lipsa de cvorum, boicoturi ale opozitiei, secretizarea informatiilor publice. Ambele Camere ale Parlamentului s-au dovedit incapabile sa promoveze initiative parlamentare de interes. Una dintre putinele exceptii a fost legea accesului la informatiile publice, promovata de liberali ca replica la legea secretului de stat. Insa acest proiect a fost adoptat mai degraba la presiuni internationale decat din convingere.
In acest context, dezbaterea de idei a avut de suferit. Din Parlament lipsesc discutiile aprofundate pe marginea proiectelor de lege, argumentele si contraargumentele politice.
In cea mai mare parte initiativa legislativa este preluata de Guvern, care, ajutat de o majoritate parlamentara confortabila si disciplinata, reuseste sa-si promoveze, fara emotii, proiectele. Cand aceasta solutie nu functioneaza, negocierea politica la nivel de lideri intra in actiune. Asa s-a intamplat in sesiunea parlamentara precedenta cand punctele cheie ale proiectului de revizuire a Constitutiei au fost negociate la nivelul partidelor parlamentare, mandatul senatorilor si deputatilor fiind astfel limitat la disciplina de partid. Opozitia a reclamat, in repetate randuri, ca Parlamentul a fost transformat intr-o anexa a Guvernului. Insa responsabilitatea pare sa revina ambelor parti.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO