Politică externă

Barroso pregateste mutari surpriza in Comisia Europeana

13.09.2006, 19:42 16

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, ar putea anunta in aceasta toamna un program de restructurare a institutiei, prin care mai multi comisari ar putea fi remaniati, iar altora le-ar putea fi restranse atributiile, transmite agentia de presa italiana ANSA, citand surse din cadrul Executivului european.
Acest demers ar putea fi explicat prin dorinta de a aduce comisari noi in unele dintre posturi si prin necesitatea de a crea portofolii pentru cei doi noi comisari din Bulgaria si Romania care ar trebui sa se alature celorlalti 25, dupa aderarea celor doua tari la UE.
Conform ANSA, Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, ar urma, de asemenea, sa-si dea demisia din aceasta functie, fiind nemultumit ca nu va mai putea ocupa postul de ministru al afacerilor externe al UE din cauza respingerii Tratatului Constitutional de catre Franta si Olanda in 2004, care prevedea crearea acestei functii in cadrul UE.
Tratatul Constitutional prevedea prerogative sporite pentru ministrul de externe, acesta urmand sa fie singurul reprezentant al Uniunii pe scena internationala in incercarea de a promova o politica ferma si unitara a Uniunii pe plan international. Pe langa functia de ministru, acesta ar fi urmat sa ocupe totodata si functia de comisar european cu drepturi depline. Acest lucru nu va mai fi insa posibil in conditiile in care Tratatul se afla in imposibilitatea de a fi adoptat.
Demisia lui Solana ar putea fi conditionata si de mersul negocierilor cu Iranul privind intreruperea programul nuclear desfasurat de catre aceasta tara.
In conditiile in care Solana nu a reusit pana in prezent sa convinga Iranul sa renunte la programul de imbogatire a uraniului, exista posibilitatea ca ONU sa aplice Teheranului sanctiuni economice. Daca aceste sanctiuni nu vor fi aplicate iar negocierile vor continua, Solana ar putea sa renunte la a-si prezenta demisia, explica ANSA.
In conditiile in care ONU va decide totusi impunerea de sanctiuni, demisia lui Solana devine din ce in ce mai probabila. Ca inlocuitor al lui Solana ar putea fi numit G?nther Verheugen, actualul vicepresedinte al Comisiei si comisar european pentru intreprinderi si industrie.
In ceea ce priveste schimbarile din cadrul Comisiei Europene, conform surselor ANSA, Barroso ar putea sa imparta in doua atributiile ce revin unor comisari, creand astfel noi portofolii. Astfel, comisarul italian Franco Frattini s-ar putea ocupa dupa 2007 doar de justitie, libertate si securitate, lasand imigratia unui alt comisar, roman sau bulgar. De asemenea, comisarul belgian Louis Michel care se ocupa in prezent de dezvoltare si asistenta umanitara, ar putea ramane doar cu unul dintre aceste domenii. O alta varianta vehiculata la nivel european ar fi o remaniere mai ampla in cadrul Comisiei, cei vizati putand fi britanicul Peter Mandelson (comisar pentru comert), irlandezul Charlie McCreevy (comisar pentru piata interna si servicii) si francezul Jacques Barrot (vicepresedinte al Comisiei si comisar pentru transporturi).
In conformitate cu prevederile Tratatului de la Nisa, presedintele Comisiei are dreptul de a redistribui responsabilitati membrilor Comisiei pe timpul mandatului sau poate sa le ceara demisia.
Leonard Orban, secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii Europene, a explicat insa pentru ZF ca o eventuala remaniere nu depinde doar de dorintele presedintelui Comisei, deoarece si tarile membre au un cuvant important de spus in cazul unei remanieri. Oficialul roman a admis ca este necesara o rediscutare a anumitor portofolii pentru a face loc si comisarilor din Romania si Bulgaria.
In cazul tarilor care au aderat la UE la 1 mai 2004, comisarii propusi de guvernele celor 10 tari au fost comisari fara portofoliu, dupa aderarea tarilor la UE, pana la numirea unei noi comisii sase luni mai tarziu. Un astfel de scenariu ar putea fi aplicat si in cazul Romaniei si Bulgariei, astfel o reconfigurare a portofoliilor comisarilor putand fi amanata pentru 2009, momentul constituirii unei noi Comisii.
Pentru ocuparea postului de comisar european din partea Romaniei, au fost vehiculate mai multe nume, printre care Monica Macovei, ministrul justitiei, Anca Boagiu, ministrul integrarii europene, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, ambasadorul Romaniei la UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO