Politică externă

China a inventat capitalismul de stat

11.11.2002, 00:00 19

Cel de-al 16-lea congres al Partidului Comunist Chinez care se desfasoara in aceste zile la Beijing are ca tema principala predarea puterii politice catre noua generatie de lideri reformatori. Presedintele chinez Jiang Zemin va ceda intai functia de secretar general al partidului, insa cel care ii ia locul, Hu Jintao, ii va urma si in functia de presedinte anul viitor si apoi prelua conducerea armatei. La conducerea guvernului, in locul reformatorului Zhu Rongji, va veni mai mult ca sigur Wen Jiabao, adjunct al actualului premier. La sfarsitul acestei saptamani, lumea va afla cum isi vede China viitorul, dupa ce reformatorii vor ocupa posturile cheie din conducerea tarii.
Responsabilii chinezi considerati reformatori vizeaza insa intarirea autoritatii partidului si identificarea de solutii la problemele economice si nu dau semne sa vor face o prioritate din orientarea spre Occident. Partidul comunist nu va abandona puterea si nici nu este probabil ca reformele sa atinga prea curand viata politica din China. Reformele economice insa au dus la crearea primei "economii de piata sub control de stat" din lume, care incepe sa aiba rezultate vizibile.

Zemin si-a facut bilantul
Presedintele chinez, Jiang Zemin, a rostit vineri in deschiderea lucrarilor congresului un discurs-bilant al perioadei de 13 ani petrecuta in fruntea partidului si a trasat cateva linii de viitor. Desi nu a spus practic nimic nou, dupa cum apreciaza analistii, Zemin a subliniat nevoia de schimbare si a atacat inca o data coruptia. El a cerut Partidului comunist sa isi reorienteze politica, amintindu-le participantilor ca vremea revolutiei a trecut si ca partidul trebuie sa isi organizeze guvernarea mai bine. Partidul se straduieste sa devina mai reprezentativ pentru China moderna, spun analistii. "Partidul Comunist se transforma dintr-o formatiune a clasei muncitoare intr-un partid al clasei de mijloc", afirma oficialii de la Beijing, citati de BBC. Zemin a subliniat insa ca Partidul Comunist va cotnrola in continuare armata si societatea chineza.

Reformele economice dau rezultate
Reformele ce merg spre economia de piata au dat rezultate vizibile in China, care incepe sa concureze si sa depaseasca Japonia la anumite capitole. Economia Chinei este pe cale sa inregistreze o crestere de 8% in 2002, iar comertul exterior total al tarii ar putea atinge valoarea de 600 miliarde de dolari, conform autoritatilor chineze.
"In acest an, se estimeaza ca Produsul Intern Brut al Chinei va depasi 10.000 miliarde de yuani (1.200 miliarde de dolari), reprezentand o crestere de 8% in raport cu cel din anul trecut", a declarat Zeng Peiyan, directorul Comisiei de planificare a dezvoltarii de stat din statul asiatic.
El a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca valoarea totala a importurilor si exporturilor ar putea ajunge la 600 miliarde de dolari, precum si ca investitiile straine directe vor inregistra, probabil, un nou maxim de peste 50 miliarde de dolari.
In timp ce majoritatea statelor mari de pe glob se confrunta cu dificultati economice, China a reusit sa-si dezvolte economia datorita fortei de munca ieftine si a stabilitatii sale relative, care au atras investitii straine si au stimulat exporturile.
Jiang Zemin, vorbind la deschiderea celui de-al 16-lea Congres al Partidului Comunist, a declarat ca statul spera sa-si mareasca de patru ori Produsul Intern Brut pana in anul 2020.
Investitiile straine directe s-au cifrat la aproape 40 miliarde de dolari in primele noua luni si se estimeaza ca vor fi situate intre 50 si 55 miliarde de dolari in acest an.
Decizia autoritatilor chineze de a lasa investitorii straini sa cumpere pachete de actiuni la companiile de stat va atrage mai mult ca sigur noi investitii externe. Prima tranzactie de acest gen a fost realziata cu banca Shenzen, preluata acum de compania americana Newbridge Capital.
Un segment care va sprijini cresterea economica este si turismul. "China vrea sa devina principala destinatie a turistilor din intreaga lume", a anuntat Agentia Nationala a Tursimului de la Beijing. De asemenea, China este pe locul patru in lume ca numar de turisti plecati spre alte destinatii.

Noul lider chinez - un hidroenergetician
Chiar si cei mai renumiti analisti politici de la Beijing cunosc putine lucruri despre Hu Jintao, omul care il va inlocui pe Jiang Zemin in fruntea Chinei comuniste. "Jintao nu a facut pana cum nici o greseala... in special din cauza ca nu a prea facut nimic", spun analistii chinezi.
Hu Jintao joaca ping-pong si ii plac evenimentele mondene, fiind un renumit dansator de foxtrot. El prefera sa se afiseze in public intr-un costum occidental. Apropiatii sai spun ca are o memorie foarte buna si este vazut ca un adept al reformelor.
Noul lider de la Beijing este de pregatire hidroenergetician si a fost atras de viata politica in timpul revolutiei culturale, in 1964. Coleg cu fostul premier Li Peng, Jintao a lucrat la Ministerul Apelor si Energiei si este un admirator al marilor proiecte lansate de comunisti, cum ar fi imensul baraj de pe fluviul Yangze.
In locul premierului Zhu Rongji, liderii comunisti il vor confirma probabil pe Wen Jiabao, un tehnocrat lipsit de carisma. Considerat extrem de meticulos, el a reusit sa ii impresioneze pe mai-marii partidului comunist. Jiabao este si unul din cei mai bogati oameni din China.
Alte pozitii cheie vor fi preluate de apropiati ai lui Jiang Zemin, care isi asigura astfel influenta. In special, Wu Bangguo, unul din favoritii presedintelui, va fi vicepremier insarcinat cu reforma in industrie.

Probleme vechi si noi pentru liderii Chinei
O serie intreaga de probleme, economice, politice, militare si sociale raman de rezolvat indiferent de rezultatele congresului de la Beijing. In primul rand, cu tot controlul guvernamental, lenta reforma spre economia de piata pune aceleasi probleme dureroase liderilor de la Beijing intalnite deja in fostul bloc comunist sau in America latina. Reformele economice subliniaza necesitatea unor schimbari in sanul Partidului comunist, care are nevoie tot mai mult de credibilitate.
Analistii sunt de parere ca nu exista posibilitatea unei schimbari politice in viitorul apropiat, orice tentativa in acest sens putand sfarsi ca protestele din piata Tinenamen. Partidul comunist nu admite oponenti si nici macar voci critice la adresa politicii sale. Recenta deschidere din economia si diplomatia chineza sunt singurele semne ca Beijingul incepe sa se orienteze spre democratie.

Coruptie la nivel inalt
Una din problemele majore cu care se confrunta autoritatile chineze este amploarea coruptiei. Fenomenul s-a raspandit la nivelul intregii societati, punand probleme aparatului de stat. Chiar Jiang Zemin a confirmat faptul ca acest fenomen poate ameninta autoritatea partidului si poate pune sub semnul intrebarii insasi existenta formatiunii. Nimeni nu are o solutie pentru combaterea coruptiei, iar autoritatile chineze au adoptat masuri extreme pentru cei vinovati.
Studiile realizate la nivel social arata ca functionarii corupti sunt principalul punct de nemultumire al cetatenilor de rand. Cei cu salarii mici se plang ca membrii de partid care ajung in pozitii puternice abuzeaza de functiile lor. Anul trecut, 175.000 de oficiali au fost tinta acuzatiilor de coruptie, iar nu putine cazuri s-au incheiat cu pedeapsa capitala.

Probleme sociale
Cea mai mare temere pentru Partidul Comunist rezida in cunoscutul scenariu al rasturnarilor de regim: o criza sociala majora urmata de un haos soldat cu prabusirea comunismului. Acest lucru i-a facut pe analistii de la Biejing sa caute noi solutii pentru a pastra ordinea si pentru a multumi cetateanul de rand. Reforma economica i-a facut pe oameni sa se orienteze spre puternicul sector privat aparut in ultimii ani.
Toate aceste probleme au produs si miscari de strada si interventii in forta ale autoritatilor. Migratia fortelor de munca este o noua problema cu care se confrunta Beijingul. Intre 80 si 120 de milioane de oameni si-au parasit orasele si satele natale cautand conditii mai bune de munca si de trai.

Presa chineza saluta "maretul congres"
Mass-media din China ramane deocamdata sub controlul partidului, insa comentariile privind congresul subliniaza importanta acestei reuniuni. "Congresul are cea mai mare semnificatie pentru viitorul Chinei si o mare putere de influenta asupra acestuia", scria sambata organul oficial al partidului comunist, People's Daily (Cotidianul Poporului). "O data cu noul secol, China a intrat intr-o noua faza de dezvoltare, de construire a unei societati noi si de accelerare a modernizarii socialismului", scrie ziarul popular. "Congresul va trasa liniile strategice ale noilor proiecte, promovand reformele la toate nivelurile", spune ziarul partidului, subliniind inca o data importantele reforme si confirmand pe de alta parte faptul ca linia reformista va continua.
"Sub Jiang Zemin reforma si deschiderea au devenit un curent ireversibil", scrie si China Daily, care subliniaza mostenirea lasata de liderul din ultimii 13 ani. Ziarul cere ca teoria lui Zemin privind reformele economice sa fie introdusa in Constitutie. "Noua generatie va conduce natiunea spre un progres mai rapid", spune cotidianul. Principalul cotidian din Hong Kong, South China Morning Post, spune ca, pentru prima oara, trecerea de la vechea conducere la cea noua se va realiza fara probleme, lucru ce a dus la crearea unui precedent pozitiv privind transferul puterii. Editorialul cotidianului subliniaza insa problemele cu care se va confrunta noua coducere. "Partidul va trebui sa gaseasca o cale prin care sa se reinventeze si astfel sa isi pastreze legitimitatea", spune editorul cotidianului South China Morning Post.
Din presa nu lipsesc nici comentariile specifice epocii comuniste, lucru ce demonstreaza faptul ca mass media ramane sub un control strict. De la ultimul congres, din 1997, au aparut mai bine de 1.000 de ziare noi, dar toate sunt verificate de oamenii partidului. Sefii de gazete continua sa declare ca cititorii nu sunt interesati de "alte informatii".

Afacerile fiului presedintelui Zemin
Unul din primele edicte date de Jiang Zemin dupa evenimentele din Tienanmen a fost un ordin ce interzice implicarea in viata politica sau in afaceri a copiilor demnitarilor chinezi, scrie Financial Times. Insa tocmai acest ordin l-a ocolit cu brio fiul cel mare al presedintelui chinez, Jiang Mianheng. In varsta de 48 de ani, Mianheng conduce un imperiu economic care detine actiuni la principalele companii din telecomunicatii, IT, industia electronica, televiziuni prin cablu, banci si linii aeriene. De asemnea, el este vicepresedinte al Academiei de Stiinte din China, organism care functioneaza in stransa legatura cu armata.
Puterea si influenta lui Mianheng au crescut exponential in ultimii 13 ani, cand tatal sau s-a aflat in fruntea statului. Acest lucru demonstreaza inca o data faptul ca relatiile de partid sunt la fel de utile in noua economie chineza, subliniaza Financial Times. "Sa fiti siguri ca el nu are nevoie de reclama sau de vreo carte de vizita", spun adversarii sai. Mai mult, Mianheng conduce doua companii, Shanghai Alliance Investment LDT (SAIL) si New Margin (NM), care face practic acelasi lucru. SAIL este practic o filiala a Comitetului Municipal de Planificare din Shanghai, dar a devenit "compania lui Jiang". Ea nu este obligata sa isi faca public bilantul anual si  nimeni din  conducerea companiei nu apare niciodata in public.
Spre deosebire insa de alti copii ai demnitarilor chinezi, Jiang Mianheng are o pregatire serioasa in industria IT. Dupa ce a terminat facultatea de Electronica la Universitatea Fudan din Shanghai, el  si-a luat doctoratul la Universitatea Drexel din Philadelphia, lucrand apoi pentru Hewlett Packard. Cei care au facut afaceri cu el spun ca vorbeste o engleza perfecta si ca este un maestru al negocierilor. Rupert Murdoch, Michael Dell, Bill Gates si alti presedinti de companii au fost nevoiti sa treaca prin biroul fiului presedintelui. "Daca vrei sa faci afaceri in domeniul IT, trebuie sa treci pe acolo", spun afaceristii americani, citati de Financial Times.
Jiang Mianheng a ajutat de altfel companiile americane sa intre pe piata chineza. El a sustinut giganti precum News Corp sau Goldman Sachs sa cumpere actiuni ale China Netcom. De asemenea, a ajutat compania Netcom dupa liberalizarea pietei telecom ce a dus la spargerea companiei de telefonie fixa China Telecom. "In China lui Zemin, politica si afacerile merg mana in mana", trage concluzia Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO