Politică externă

Conservatorii britanici se alatura taberei antiimigratie

21.08.2006, 21:04 11

Dupa ce reprezentanti ai Partidului Laburist Britanic (la putere) si ai asociatiilor patronale au cerut in cursul saptamanii trecute ministrului de interne John Reid sa ia masuri drastice pentru a limita accesul imigrantilor romani si bulgari pe piata muncii, a venit randul conservatorilor (in opozitie) sa ceara in mod vehement acelasi lucru.
Ministrul pentru imigrare din "guvernul din umbra" al conservatorilor, Damian Green, a avertizat, la finele saptamanii, ca membrii cabinetului lui Tony Blair trebuie sa "invete o lectie" in urma subestimarii masive a impactului produs de zecile de mii de muncitori, in special polonezi, care au invadat Marea Britanie din anul 2004.
Dezbaterea privind accesul imigrantilor romani si bulgari dupa aderarea celor doua tari la UE ia astfel din ce in ce mai multa amploare, atat pe scena politica britanica, cat si in randul populatiei, care sustine in proportie de 77% ca executivul britanic ar trebui sa limiteze drastic numarul acestor imigranti, conform unui sondaj de opinie realizat de cotidianul The Times la sfarsitul saptamanii trecute.
Subiectul imigratiei a reprezentat o tema principala pentru Partidul Conservator in campaniile electorale insa dupa trei esecuri la alegeri in fata laburistilor, conservatorii abandonasera aceasta tema in favoarea dezvoltarii unor subiecte ca protectia mediului sau calitatea vietii. Acum, conservatorii lui David Cameron mizeaza din nou pe acest subiect si preseaza guvernul britanic pentru a institui reguli clare pentru a preveni "punerea unei presiuni extraordinare asupra serviciilor publice, sistemului de educatie si furnizarii de locuinte", ca urmare a primirii imigrantilor.
Green propune "folosirea prevederilor care exista in tratatele Uniunii Europene pentru a controla fluxul de imigranti ce vor veni din Romania si Bulgaria". De asemenea, conservatorii indeamna excutivul britanic sa coopereze cu alte tari europene spre care se indreapta un numar mare de imigranti, cum ar fi Franta, Germania si Italia, pentru a gasi cea mai buna cale pentru a tine sub control sistemul de imigratie.
Uniunea Europeana ofera statelor din vechea Europa posibilitatea de a alege momentul liberalizarii pietei muncii. Astfel, statele pot sa opteze fie pentru o deschidere totala a pietei muncii imediat pentru un stat nou aderat, fie pentru restrictionarea accesului timp de doi ani, iar apoi pentru inca trei. Dupa expirarea acestui nou termen, restrictia poate fi impusa pentru inca maximum doi ani, insa numai dupa ce vechile state membre prezinta dovezi concrete de afectare a pietei de munca locale, in urma unei liberalizari a pietei muncii.
Dupa valul de extindere din 2004, Marea Britanie a deschis total piata muncii pentru noile state membre si a trebuit sa faca fata celor peste 600.000 de persoane care au invadat tara in cautarea unui loc de munca.
Acum, conservatorii cred ca prin "controlarea numarului de imigranti, viata poate fi mai buna pentru toti". Opinia pare a fi impartasita si de populatia britanica, britanicii cerand in proportie de 77% masuri stricte pentru limitarea numarului de imigranti, in timp ce mai mult de jumatate dintre britanici se indoiesc ca primirea imigrantilor pe teritoriul Marii Britanii este un lucru bun. Atitudinea britanicilor poate fi explicata si prin faptul ca rata somajului a atins in luna iulie a acestui an pragul de 5,5%, cel mai mare din ultimii sase ani, conform Biroului International al Muncii. Analistii pun aceasta valoare tocmai pe seama afluxului mare de imigranti provenind din Europa de Est, reprezentand mana de lucru mult mai ieftina decat cea locala.
Pe de alta parte, fostul ministru al Marii Britanii insarciat cu afaceri europene, Denis McShane, crede ca guvernul nu ar trebui sa cedeze in fata presiunii exercitate de mediul politic si de opinia publica, deoarece impunerea unor masuri protectioniste in ceea ce priveste liberalizarea pietei muncii ar "transmite semnale extrem de gresite" in Europa, dezavantajand Marea Britanie.

Romanii ar putea construi satul olimpic de la Londra
Romanii se inscriu cu miile pe listele de recrutare pentru lucrarile de constructie ale satului olimpic care va gazdui Olimpiada din 2012 de la Londra, relateaza cotidianul britanic Daily Mail. O companie cu proprietar britanic, cu sediul in Bucuresti, a anuntat ca a contactat autoritatea britanica de gestionare a lucrarilor pentru Olimpiada, oferind intre 10.000 si 20.000 de muncitori. Un consultant de recrutare din Bucuresti, citat de Daily Mail, sustine ca a incheiat deja contracte cu companii britanice pentru a angaja muncitori romani. Agentiile din Bucuresti insarcinate cu recrutarea muncitorilor au alcatuit deja listele cu cei interesati sa munceasca in Marea Britanie dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cel mai devreme in 2007. Conform firmelor de recrutare, un muncitor calificat in constructii poate obtine 8 lire pe ora, iar unul necalificat 6,5 lire, in timp ce un muncitor britanic ar obtine 15 lire pe ora. Dominic Ryan, fost director al unei companii de recrutare in Bucuresti, a afirmat pentru Daily Mail ca are in vedere aducerea catorva mii de muncitori romani pentru constructia satului olimpic si ca salariul acestora se va ridica la aproximativ 1000 de lire pe luna. Pe langa firmele de constructii, si lanturile hoteliere britanice sunt in cautare de personal din Romania, industria hoteliera inregistrand un deficit de personal de aproximativ 100.000 de angajati. Romanii vor putea insa obtine contracte in Marea Britanie doar daca autoritatile britanice nu vor impune restrictii pentru forta de munca provenind din Romania si Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO