Politică externă

Egiptul sustine negocierile SUA-Israel-Palestina

17.06.2003, 00:00 18

Trimisul special al Statelor Unite in Israel, insarcinat cu supervizarea aplicarii planului de pace israeliano-palestinian a sosit ieri la Ierusalim pentru a negocia cu primii ministri israelian si palestinian incetarea focului in regiunile ocupate.
Noua runda de negocieri de ieri la care participa John Wolfe vine dupa o saptamana de violente reciproce soldate cu 60 de morti. #leadend# Pentru incetarea schmburilor de focuri a intervenit inclusiv presedintele SUA, George W. Bush.: " Toti cei care iubesc libertatea si pacea trebuie sa trateze dur Hamas. Toti cei care sunt interesati in procesul de pace, trebuie sa-si combine eforturile pentru a taia orice sprijin financiar celor care incearca sa-l saboteze". BBC informeaza ca exista doua variante noi, propuse pentru  aplicarea planului de pace. Prima ar fi o propunere de retragere partiala a israelienilor din fasia Gaza, urmand ca, in schimb, Autoritatea palestiniana sa asigure securitatea teritoriului. A doua propunere ar fi a unui armistitiu intre guvernul israelian si Hamas. BBC considera ca retragerea din teritorii nu va putea decurge fara violente. Hamas a declarat de altfel ca nu are in dictionar cuvantul "armistitiu", iar cabinetul israelian (care a ordonat uciderea liderului Hamas Rantissi -esuata saptamana trecuta) si-a reafirmat intentia de a vana luptatorii Hamas. Si Egiptul a  incercat sa medieze conflictul, la sfarsitul saptamanii trecute. Hamas a anuntat ca va analiza propunerile egiptene iar reprezentanti egipteni din serviciile secrete au declarat ca vor incerca sa convoace o intalnire a tuturor factiunilor palestiniene, in Gaza. 



 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO