Politică externă

Franta, Germania si Rusia - o alianta impotriva planurilor americane

12.02.2003, 00:00 26

Turneul efectuat de presedintele rus, Vladimir Putin in Europa s-a incheiat cu o declaratie comuna semanta de Rusia, Franta si Germania impotriva unei campanii militare conduse de SUA in Irak. Documentul sustine planul francez de solutionare pasnica a crizei irakiene, prin inasprirea inspectiilor.
Americanii sunt insa pregatiti sa actioneze si fara aliati. NATO nu a reusit nici ieri sa treaca peste criza produsa de vetoul Frantei, Germaniei si Belgiei, fata de un ajutor militar acordat Turciei insa discutiile- mai ales negocierile neoficiale- s-au intensificat.
Coalitia la putere in Germania a fost la un pas sa se rupa, deoarece Gerhard Schroeder a sustinut planul francez de reglementare a crizei irakiene, fara a se consulta cu ministrul sau de externe, Joschka Fischer, seful Ecologistilor.

Putin, alaturi de "Europa trecutului"
Franta, Germania si Rusia au semnat o declaratie comuna, lansand un apel pentru rezolvarea pasnica a crizei irakiene, prin inasprirea inspectiilor . "Exista o alternativa la razboi", se arata in document, iar cele trei tari sunt dispuse sa o gaseasca. "Nu exista nici o dovada indiscutabila ca Irakul ar fi incalcat rezolutiile ONU", a declarat presedintele francez Jacques Chirac. "Noi nu am pus sub semnul intrebarii solidaritatea trans-atlantica", a explicat liderul francez.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca folosirea fortei contra Irakului va avea consecinte grave si s-a declarat de acord cu inasprirea inspectiilor. Putin a lasat sa se inteleaga ca aviatia rusa este gata sa participe la inspectiile aeriene, dupa ce Chirac a spus ca avioanele Mirage ar putea participa si ele la misiuni de recunoastere aeriana.
Cele trei state nu au uitat sa sublinieze faptul ca dezbaterea privind situatia din Irak ar trebui sa continue "in spiritul de prietenie si respect" care caracterizeaza relatiile Europei cu Statele Unite. "Inspectiile ONU au produs deja rezultate", se mai arata in declaratie, care subliniaza faptul ca trebuie facut totul pentru evitarea razboiului.
In acest sens, Irakul a anuntat ieri ca accepta fara conditii utilizarea avioanelor de spionaj U2, ceruta de catre inspectorii ONU. "Incercam sa evitam razboiul prin toate metodele", a spus ambasadorul Irakului la ONU, Mohamed al-Duri.

Consiliul de Securitate, de partea celor trei
Responsabilii celor trei state au mai declarat ca spera sa-i atraga si pe ceilalti membri ai Consiliului de Securitate al ONU de partea lor. Textul declaratiei comune a fost distribuit oficial adunarii membrilor Consiliului de Securitate.  Surse diplomatice germane au anuntat ieri ca unsprezece membri ai Consiliului de Securitate al ONU au sustinut ideea prelungirii inspectiilor in Irak.
Bineinteles, pozitia celor trei state a starnit un val de nemultumire in SUA. Secretarul de stat american, Colin Powell, a declarat ieri ca initiativa franco-gemano-rusa nu raspunde cerintelor problemei. "Nu avem nevoie de mai mutle inspectii", a explicat el, "ci avem nevoie de cooperarea irakiana". Acest lucru a fost confirnmat si de sefii inspectorilor ONU, care au subliniat si nevoia de informatii concrete privind armele irakiene.

Discutii intense in cadrul NATO
Criza din cadrul NATO nu si-a gasit inca o rezolvare, insa eforturile diplomatice s-au intensificat ieri. O noua reuniune la nivel de ambasadori, destinata deblocarii situatiei, a inceput aseara la 17:30, luand sfasit dupa incheierea editiei. Franta a reiteirat ieri faptul ca este prematur sa se decida acordarea de sprijin militar Turciei, in conditiile in care razboiul poate fi evitat.

Bush e "dezamagit"
Presedintele american George W. Bush a declarat ieri ca este "dezamagit" de pozitia Frantei si de vetoul exercitat de Franta, Germania si Belgia in cadrul NATO. "Nu pot sa inteleg aceasta decizie. Va afecta Alianta in mod negativ", a spus seful Casei Albe.
Unul dintre principalii consilieri ai Pentagonului a avertizat ieri ca Franta isi va pierde influenta in cadrul NATO, in special in ceea ce priveste problemele militare, din cauza opozitiei sale constante fata de americani. "Franta nu participa la activitatile militare ale Aliantei, nu isi asuma nici o responsabilitate, insa acest lucru nu o impiedica sa-si exercite dreptul de veto", a declarat Richard Perle, consilier al Pentagonului, citat de CNN. "S-ar putea sa nu mai toleram pozitia privilegiata pe care francezii o ocupa in NATO. Este un privilegiu faptul ca, in prezent, ii toleram, iar ei ne recompenseaza astfel aceasta toleranta", a adaugat el.

Coalitia germana, la un pas de destramare
Coalitia dintre social-democrati si ecologisti, al putere in Germania, a fost la un pas de dezintegrare luni, dupa ce cotidianul Der Spiegel a anuntat ca Schroeder sprijina planul francez legat de rezolvarea pasnica a crizei irakiene. Ministrul german de Externe, Joschka Fischer, liderul Verzilor, a fost nemultumit ca nu a fost consultat de cancelar si a amintit ca ca el a cerut inasprirea inspectiilor ONU in Irak inca de saptamana trecuta, a relevat coditianul The Times de ieri.
Afland despre "planul secret" franco-german, Fischer a pus imediat mana pe telefon si i-a cerut explicatii cancelarului german, au relevat diplomatii germani. "A fost un schimb de opinii extrem de emotional", a spus o sursa citata de cotidianul Bild. "Relatiile dintre cei doi au atins era glaciara", spune ziarul german.
The Times releva faptul ca planul privind inasprirea inspectiilor apartine in fond americanilor si pe marginea lui au avut loc mai multe discutii, inainte ca el sa fie abandonat din cauza lipsei de interes aratata tocmai de aliati. Astfel ca "resaparea" acestui document, sub forma prezentata acum de francezi, nu poate fi decat un afront adus americanilor.

Presa americana ataca dur Franta
Dupa recentele atacuri la adresa cancelarului Schroeder, presa americana a trecut la atac impotriva Frantei si a lui Chirac, ce a devenit acum principalul adversar diplomatic al Washingtonului. "Soldatii americani sunt gata sa lupte si sa moara pentru a salva lumea de un tiran precum Hitler, Saddam Hussein, si unde sunt francezii? Se ascund, ca de obicei", scria cotidianul The New York Post de ieri. "Dupa cateva exclamatii, a caror opacitate nu le poate ascunde natura injurioasa, de Villepin a inceput sa aplice traditia Frantei adoptata inca din 1870: sa bata in retragere. De data aceasta, in plus, si incoerent", a apreicat si ziarul The Washington Post.
Cotidianul popular The New York Post a dus criticile pana la extrem, afirmand ca "francezii se opun la orice, inclusiv obiceiului american de a face dus in fiecare zi", iar The Wall Street Journal l-a prezentat pe Chirac drept "un pigmeu travestit in Jeanne D'Arc, cu capul dezgolit".

Turcia ii ofera azil lui Saddam
Premierul turc, Abdullah Gul, i-a oferit ieri azil politic presedintelui irakian, Saddam Hussein, pentru a preveni un razboi. Propunerea i-a fost transmisa liderului de la Bagdad prin intermediul vicepresedintelui irakian Taha Yassine Ramadan, potrivit presei turce. "Daca veti lua aceasta decizie, Turcia este decisa sa va primeasca si sa va asigure securitatea", i-a transmis Gullui Saddam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO