Politică externă

Noul lider al conservatorilor britanici, cu origini romanesti

31.10.2003, 00:00 14

Michael Howard, fost ministru de Interne, - actual ministru de externe in cabinetul fantoma al conservatorilor - este marele favorit pentru a-l inlocui in functia de presedinte al Partidului Conservator britanic (in opozitie) pe Iain Duncan Smith care a demisionat miercuri sera din functie, in urma unui vot de neincredere exprimat de parlamentarii partidului. Alegerile pentru desemnarea viitorului lider al Partidului Conservator vor avea loc la data de 11 noiembrie. Michael Howard s-a nascut, in 1941, in South Wales, parintii sai fiind imigranti evrei originari din Romania, si a studiat dreptul la Universitatea Cambridge, calitatile sale de orator exceptionale. El este favorit pentru a-l inlocui pe Smith,  49 de ani, care fusese ales in aceasta functie in septembrie 2001, dupa trei luni de dispute interne. Smith il inlocuise pe William Hague, care si-a prezentat demisia din cauza infrangerii la alegerile generale din iunie 2001, castigare de laburistii lui Tony Blair. Miercuri seara Smith si-a anuntat demisia, dupa ce a pierdut votul de incredere al deputatilor conservatori. Smith a luat aceasta decizie in urma rezultatelor unui vot de incredere la care au participat 165 de deputati conservatori - 75 dintre acestia votand in favoarea sa, iar 90 impotriva. Smith a fost criticat pentru faptul ca nu a reusit sa profite de pe urma scaderii popularitatii lui Tony Blair. Conservatorii cauta un om cel putin atat de dinamic si charismatic precum actualul premier, pentru a avea succes in urmatoarele alegeri.
Howard, care cel mai probabil il va inlocui pe Smith, dupa cum apreciaza presa britanica, a debutat in politica in 1983, fiind ales parlamentar al regiunii Folkestone, si a ajuns in Guvernul britanic dupa doar sapte ani. In perioada in care a detinut portofoliul Ministerului de Interne in Cabinetul Major, Michael Howard s-a remarcat prin insistenta cu care a promovat pedepsele aspre pentru infractori. Masurile pe care le-a luat au dus la cresterea numarului de persoane condamnate la inchisoare, insa au determinat scaderea infractionalitatii, conform unei statistici elaborate de British Crime Survey. Linia dura a lui Howard - sintetizata in 27 de puncte la Conferinta Partidului Conservator din 1993 -  nu a fost agreata de autoritatile judiciare, care s-au opus incercarilor de reforma, lucru care a dat impresia de incoerenta ministeriala si a declansat declinul guvernului conservator aflat la putere. Cu toate acestea, majoritatea propunerilor lui Howard au fost preluate, in 1997, de guvernul laburist si puse in practica de Jack Straw si, in prezent, de David Blunkett. In calitate de ministru de Interne, Michael Howard a propus introducerea cartilor de identitate, a incercat sa limiteze procesele cu jurati si sa interzica posesia de arme, initiative respinse fie de membrii Cabinetului, fie de parlamentari. Totusi, propunerile lui Howard continua sa fie prezentate, in diferite forme, Parlamentului britanic. Desi membru al Cabinetului conservator, Michael Howard a criticat politica guvernului in diverse domenii si s-a opus integrarii europene. "Michael este destept si abil, dar, in particular, este o persoana timida si placuta (...) Prea multe persoane i-au perceput imaginea de avocat si au folosit acest lucru impotriva lui, fiind incapabile sa-i observe calitatile adevarate", se arata in memoriile lui John Major.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO