Politică externă

Obama primeste botezul focului in teatrele de razboi

21.07.2008, 18:13 17

Candidatul democratilor la presedintia SUA, Barack Obama, se afla de sambata in Afganistan, in debutul unui turneu de o sapta-mana in Orientul Mijlociu si Europa, menit sa sporeasca increderea america-nilor in abilitatile sale diplomatice.
In timpul campaniei interne pentru nominalizarea candidatului democrat la presedintia SUA, Obama a fost adeseori atacat de rivala sa Hillary Clinton pentru lipsa de experienta in politica. Dupa obtinerea nominalizarii, criticile au fost reluate de John McCain, can-didatul republican la conducerea SUA. McCain a spus ca turneul international al lui Obama nu este altceva decat o manifestare electorala, insa democratul a insistat inaintea turneului ca intentioneaza sa vorbeasca mai putin si sa asculte mai mult.
Nu au fost declaratii ieri dupa in-talnirea lui Obama cu presedintele afgan Hamid Karzai, desi senatorul a facut din Afganistan tema centrala a campaniei sale de pana acum. El l-a criticat saptamana trecuta pe Karzai pentru modul in care a condus Afganistanul.
"Cred ca guvernul lui Karzai nu a iesit din buncar si nu a ajutat la organizarea Afganistanului, a administratiei, a justitiei, a politiei in modalitati care sa dea incredere oamenilor. In continuare acolo sunt foarte multe probleme", a spus Obama intr-un interviu la CNN.
Candidatul american a fost bine pazit de trupele americane pe durata se-derii sale in Afganistan si chiar in timpul intalnirii de la Palatul Prezidential, unde a luat pranzul cu Karzai, au spus surse de la Palat agentiei Reuters. Obama, care inaintea intalnirii cu Karzai in Kabul a facut un popas in Kuweit, unde a jucat baschet cu soldatii si apoi a luat masa la o cantina a armatei americane, este asteptat cu sentimente amestecate la Bagdad, urmatoarea sa oprire. Obama este simpatizat in Irak, totusi declaratiile sale despre un plan de retragere de 16 luni a trupelor americane au fost privite ori cu sprancene ridicate, ori cu ingrijorare de catre cetatenii obisnuiti, potrivit Reuters.
Si asta pentru ca multi irakieni simt ca tara lor nu este pregatita sa renunte la armata americana ori pentru ca planul li se pare prea indepartat. "Ce a spus Obama despre retragerea trupelor americane din Irak este doar pentru a obtine beneficii politice. Planul este nerealist", a apreciat un politician independent din Basra, citat de Reuters.
Totusi, exista cel putin un politician irakian care sustine un plan de retragere in 16 luni: premierul Nouri al-Maliki, care a spus intr-un interviu la Der Spiegel ca retragerea cat mai rapida este cea mai buna solutie pentru Irak. "Credem ca ar fi cea mai buna perioada pentru retragere (...)", declarase Maliki pentru editia care va aparea astazi a publicatiei Der Spiegel. Fortele americane ar trebui sa paraseasca aceasta tara "cat mai repede posibil", a adaugat el.
"Pana in prezent, Statele Unite nu au adoptat o data concreta pentru retragere, pentru ca resimt acest lucru ca pe marturia unei infrangeri, insa nu este cazul", explicase premierul irakian.
Guvernul irakian a dezmintit ulterior informatiile conform carora premierul Nuri al-Maliki ar sprijini, prin aceste declaratii, planul privind Irakul al candidatului democrat la Casa Alba, Barack Obama. "Declaratiile premierului si ale oricarui membru al Guvernului irakian nu ar trebui percepute ca pe un sprijin adus vreunui candidat", a spus Ali Debbagh, purtator de cuvant al Guvernului.
Statutul lui Obama in timpul acestui turneu a fost adus in discutie de mass-media internationale, care a remarcat ca Obama a devenit deja presedintele american dorit de Europa din timpul cursei interne a Partidului Democrat pe care a dus-o cu Hillary Clinton. Obama urmeaza sa fie primit vinerea viitoare de presedintele francez Nicolas Sarkozy si va tine un discurs la Berlin, legat de politica sa externa, odata ce va fi ales presedintele SUA. El mai este asteptat in Israel, Iordania si Marea Britanie inainte de a se intoarce la Washington.
Totusi, el a tinut sa sublinieze ca turneul este in calitate de senator - este membru in Comisia de politica externa, fiind insotit de alti doi colegi din legislativ, Jack Reed si Chuck Hagel, despre care s-a speculat ca ar putea fi buni candidati de vicepresedinti. "Cred ca este foarte important sa recunoastem ca merg acolo ca senator american. Avem un presedinte acum (George W. Bush - n.n.) si este de datoria sa sa transmita mesajele de politica externa", afirmase Obama inaintea turneului.
Indiferent de statut, senator sau candidat, comentatorii s-au pus de acord ca turneul lui Obama era necesar in strategia sa de combatere a acuzatiilor ca nu are experienta diplomatica, noteaza BBC News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO