Politică externă

Otravirea lui Iuscenko a devenit o certitudine

13.12.2004, 00:00 33

Misterul de trei luni care a plutit deasupra desfigurarii liderului opozitiei ucrainene, Victor Iuscenko, a fost limpezit. Sursele cele mai autorizate, medicii de la un spital vienez unde a fost internat Iuscenko in luna septembrie a acestui an, au confirmat ceea ce opozitia de la Kiev a spus de multe luni - Iuscenko a fost otravit cu dioxina - o substanta ucigatoare daca nu este tratata la timp cu antidotul, o substanta care te desfigureaza, asa cum se petrece de cateva luni cu chipul liderului opozitiei ucrainene.
In acelasi timp, oficialitatile de la Kiev au recunoscut pentru prima data de-a lungul acestei dispute legate de otravirea sau nu a lui Iuscenko, ca este nevoie de reluarea anchetei. Astfel, dupa ce in luna octombrie judecatorii de la Kiev au spus ca Iuscenko a fost victima unei infestari cu un virus si au respins ideea otravirii lui de catre putere, ieri, aceleasi autoritati judiciare din Ucraina au spus ca se redeschide acheta. In urma cu cateva zile, judecatorii implicati in acest caz inca mai cereau clasarea dosarului Iuscenko.
Soarta acestei investigatii a fost stabilita de specialistii de la un spital din Viena, acolo unde Iuscenko a fost internat in septembrie. Imediat dupa ce omul nu se simtise bine, a acuzat actul criminal, insa medicii nu au facut declaratii deschise pe acest caz. Ieri insa au iesit pe scena publica si au anuntat date uluitoare. Medicii care il tratasera pe Iuscenko in vara au spus ca au inregistrat in tesuturile prezidentiabilului opozitiei concentratii de dioxina de 1000 de ori mai mari decat nivelul admisibil. De asemenea, ei au spus ca, daca nu ar fi ajuns la scurt timp de la otravire intr-o clinica in care sa i se aplice antidotul, ar fi murit imediat. Organele interne par sa nu fi fost afectate iremediabil, sangele se curata neasteptat de bine, au spus medicii, insa chipul lui Iuscenko va ramane cu sechelele de acum mai bine de doi ani. Pielea ii este transformata acum intr-o retea de infectii clorice (acesta este termenul de specialitate pentru acneea care i-a invadat fata).
Potrivit specialistilor in sondaje, este posibil ca aceasta dezvaluire sa-i aduca lui Iuscenko o cresetere in numarul optiunilor la vot de circa zce la suta, dupa ce a avut o crestere constanta in ultimele zile. Asa se ajunge la un pronostic de circa 20 de procente de avans al liderului opozitiei la reluarea algerilor prezidentiale, care, sa ne reamintim, vor avea loc in a doua zi de Craciun.
Michael Zimpfer, seful clinicii veineze care l-a tratat pe Iuscenko, a spus ca nu exista nici un dubiu ca boala care i-a aparut acestuia a fost cauzata de dioxina, otrava care pare sa-i fi fost administrata intr-un lichid, cum ar fi supa. In sera de dinaintea aparitiei primelor semne ale bolii, Iuscenko a luat masa cu cativa reprezentanti ai serviciilor secrete ucrainene, cina la care ar fi baut foarte putin si ar fi mancat doar o supa.
Din Rusioa, tara al carei presedinte l-a sustinut pe contracandidatul puterii la alegerile prezidentiale din Ucraina, Victor Ianukovici, au aparut semnale care nu aproba diagnosticul vienez. BBC a citat un oficial al Ministerului Sanatatii de la Moscova, Iuri Ostapenko, care a spus ca dioxina nu este o otrava cu efect imediat. El a spus ca este imposibil ca o doza de dioxina sa fie administrata intr-o zi, iar a doua zi sa-i fie simtite efectele.



Alte cazuri neelucidate
Lista cazurilor de otraviri neelucidate este foarte lunga, ea incluzand cazul unui ziarist care relata despre tragedia de la Beslan si care a baut un ceai otravit, dar si cel al disidentului bulgar Gheorghi Markov, otravit cu ricina dupa ce a fost zgariat cu varful unei umbrele.
Claude Faure, fost membru al serviciilor secrete franceze a declarat ca "aceste metode nu se mai practica de cativa ani" in Occident. Insa, "toata lumea, inclusiv serviciile franceze, a facut ceva de genul acesta macar o data", a subliniat el, referindu-se la asasinarea in anii '60, la Geneva, a opozantului camerunez Felix Moumie.
Potrivit expertului, uciderea unei persoane cu o arma este riscanta, in timp ce otravirea permite o eliminare discreta. "Niciodata nu exista dovezi, cu toate ca suspiciunile nu lipsesc", a declarat el.
"Primul scop al acestei tactici este uciderea unei persoane. Aceasta hotarare este luata cu aprobarea puterii, iar serviciile secrete aleg tipul de otrava care urmeaza sa fie folosit", a explicat expertul.
El a discutat despre cazul fostului presedinte al statului Benin, Nicephore Soglo, spitalizat doua luni la Paris dupa ce a depus juramantul de investire in functie, in 1991. "Nu s-a aflat niciodata ce a provocat" starea sa de epuizare, a povestit el. In acea perioada, Soglo a declarat ca suferea de "febra tifoida, sciatica si cangrena osoasa" si ca slabise 25 de kilograme.
"Exista mai multe substante toxice care pot fi folosite", a afirmat, in noiembrie, medicul Christian Estripeau, directorul Biroului de comunicatii a serviciilor medicale ale armatei fraceze, care a anuntat, la 11 noiembrie, moartea lui Arafat.
"Primele analize pot detecta substante toxice sau o otrava traditionala, insa exista anumite substante care necesita analize mai sofisticate", a adaugat el.


Economia stagneaza

Guvernul ucrainean si-a revizuit previziunile bugetare pentru anul viitor, luand in considerare efectele economice ale crizei politice, care au determinat incetinirea ritmului de crestere economica si majorarea inflatiei si deficitului public.
Ministrul de Finante, Mikola Azarov, care detine temporar si functia de premier, a anuntat ca nivelul cresterii economice va fi in 2005 de 6,5% din PIB, in loc de prognoza initiala de 8,6%. In acest an, avansul economic a fost de 12%. "Credem ca un nivel de crestere de 6,5% este o estimare conservatoare", a spus Azarov.
In anul viitor, inflatia va fi de 8,7%, in urcare cu 1,6% comparativ cu prognozele anterioare, iar obiectivul privind deficitul bugetar s-a majorat la 2,1 miliarde dolari, adica 2,8% din PIB, de la 1,3% din PIB.
Azarov a precizat ca nivelul de 2,8% s-ar putea reduce cu doua puncte procentuale dupa luarea in calcul a sumelor provenite din privatizarile programate pentru 2005.
Banca centrala a anuntat ca anul acesta inflatia se va ridica la 12%, fata de estimarile initiale de 9,5%, alimentata de problemele legate de aprovizionarea cu alimente, majorarea pretului importurilor de petrol si tiparirea de moneda nationala destinata finantarii unor importante achizitii de dolari de pe piata.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels