Politică externă

Papa Ioan Paul al II-lea, un sfert de veac de pontificat

17.10.2003, 00:00 19

Capii Bisericii catolice din intreaga lume s-au adunat la Vatican sa celebreze cei 25 de ani de pontificat ai Papei Ioan Paul al II-lea, cel mai longeviv Suveran Pontif al acestui secol.
Celebrarea jubileului de argint este umbrita de degradarea starii de sanatate a Papei, care sufera de maladia Parkinson. Recent, Suveranul Pontif nu a reusit sa-si termine alocutiunea, fiind dusa pana la capat de colaboratorii sai. Acest fapt dar si numeroasele ingrijorari legate de sanatatea sa fragila a pus in discutie alegerea unui eventual succesor al Papei  Ioan Paul al II-lea.  Mai multi cardinali - intre care cardinalul de Los Angeles, cardinalul Belgiei - au spus insa ca aceasta ideea este "prematura". Cardinalul belgian Godfried Danneels, considerat un posibil succesor al Suveranului Pontif a combatut speculatiile, aratand ca a venit la Vatican sa celebreze cei 25 de ani de la desemnarea Papei Ioan Paul al II-lea, sef al Bisericii Catolice, nu sa pregateasca un nou pontificat. Insa, in ciuda dificultatilor de vorbire, Suveranul Pontif, in varsta de 83 de ani, parea, miercuri la audienta generala, intr-o forma fizica buna.
La Roma s-au reunit aproximativ 150 de cardinali - cei mai multi numiti de in timpul pontificatului sau - pentru o saptamana de celebrari. Punctul central l-a constituit liturghia de aseara, din Piata San Piedro.
Celebrarea a inceput insa cu o zi inainte, cand in piata San Pietro s-au adunat 16.000 de pelerini din lumea intreaga, dintre care 1.500 de polonezi, conform AFP.    Sambata, Papa Ioan Paul al II-lea se va adresa cardinalilor iar duminica va participa la beatificarea Maicii Tereza. Marti, Sfantul Parinte va numi inca 31 de cardinali.
La 16 octombrie 1978 cardinalul polonez Karol Wojtyla a devenit Papa Ioan Paul al II-lea, liderul spiritual a milioane de catolici din intreaga lume, spre surprinderea multor credinciosi si prelati. Era primul Papa, dupa 455 de ani, care nu era de origine italiana.
BBC relata ieri cum, in urma cu un sfert de secol, in Piata San Piedro, din Roma, multimea de credinciosi se intreba daca numele noului Papa are rezonante africane sau japoneze. "Este polonez", a spus cineva. Cardinalul Wojtyla nu avea decat 58 de ani, fiind destul de tanar pentru a fi ales Papa, Atunci, sanatatea  robusta a contribuit la alegerea sa. Predecesorul sau, Ioan Paul I, se stinsese din viata la numai 33 de zile dupa ce fusese ales.Una dintre primele actiuni ale lui Ioan Paul al II-lea a fost o audienta cu presa internationala prezenta la eveniment, in cadrul careia a strans mainile reporterilor si a raspuns pe un ton vesel la intrebarile strigate din spatele salii. Era clar ca acesta era un Papa nou pentru o era noua, a presei. Cladirile Vaticanului pareau putin demodate in fata acestei lipse de formalism, relateaza BBC.In momentul cand parasea sala, cineva l-a prins de maneca si i-a soptit ceva la ureche. Zambind, noul Papa s-a intors din nou spre jurnalisti, ridicandu-si mana: «Am uitat sa va binecuvantez.»
Dupa 25 de ani de pontificat, Papa Ioan Paul al II-lea va ramane in istorie si prin rolul pe care l-a jucat in caderea comunismului, nu in ultimul rand prin simbolizarea sperantei milioanelor de oameni din fostul lagar comunist.



 



 




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO