Politică externă

Presedintele Lituaniei a fost destituit

07.04.2004, 00:00 23



Presedintele lituanian, Rolandas Paksas, a fost destituit ieri din functie de Parlamentul de la Vilnius. Un numar de 86 de deputati, dintre cei 141, au votat pentru destituirea sefului statului, acuzat de instanta suprema de incalcarea Constitutiei. Rolands Paksas si-a sustinut nevinovatia.



Este vorba despre un scandal care a izbucnit la finele anului trecut la Vilnius, in timpul caruia presedintele tarii a fost acuzat de serviciile secrete ca are relatii apropiate cu un personaj considerat ca facand parte din mafia. Mai precis, Paskas a fost acuzat ca l-ar fi ajutat pe un om de afaceri rus, Jurijus Borisovas, sa obtina anumite contracte de privatizare. Serviciile secrete lituaniene au dezvaluit ca Borisovas ar fi fost detinatorul unor informatii clasificate, pe care acesta le-ar fi primit de la presedintele Paskas. Asta il situa pe presedintele lituanian inafara Constitutiei, pentru ca i-a oferit informatii clasificate unui cetatean strain. In defavoarea lui Paskas a fost si faptul ca Borisovas era principalul finantator al campaniei sale electorale (ajuns presedinte in urma cu un an si trei luni). Mai mult, se pare ca Borisovas ar fi fost implicat in trafic ilegal de arme.



Paskas a facut doua gesturi care l-au costat la capitolul imagine publica - i-a acordat cetatenie lituaniana lui Borisovas si l-a mai facut si consilier personal pe timpul scandalului.



Decizia a fost luata de un parlament in care nu partidul din care face parte Paskas este majoritar. Paskas este de dreapta, iar partidul aflat la guvernare este de stanga (condus de Algirdas Brazauskas, fost presedinte al tarii, acum premier). Paskas va fi inlocuit de omul in ascensiune al stangii, acum sef al Parlamentului de la Vilnius, Arturas Paulauskas. Interimatul va fi de doua luni. Schimbarea presedintelui are loc la Vilnius intre aderarea tarii, la inceputul lui aprilie, la NATO si integrarea, la 1 mai, in UE.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO