Politică externă

Reformele economice, miza alegerilor anticipate din Grecia

17.09.2007, 18:20 11

Grecii au votat la sfarsitul saptamanii intr-un scrutin considerat crucial pentru reformele economice din aceasta tara, una dintre cele mai sarace din zona euro. Premierul Costas Karamanlis a convocat alegerile anticipate cu sase luni inainte de termen, sprijinindu-se pe popularitatea ridicata a formatiunii pe care o conduce - Noua Democratie, de dreapta - insa incendiile care au afectat Grecia la finele lui august, in care si-au pierdut viata 65 de persoane, risca sa-i umbreasca succesul la alegeri.
Karamanlis a fost acuzat ca nu a gestionat bine criza incendiilor, totusi, potrivit estimarilor. Noua Democratie (ND) va castiga alegerile, in detrimentul Miscarii Socialiste Panelene (PASOK) a lui Georgios Papandreu, chiar daca nu cu o majoritate zdrobitoare, asa cum anticipase premierul.
Rezultatele provizorii urmau sa fie date publicitatii aseara, dupa inchiderea editiei. Potrivit acelorasi sondaje, in Parlament ar mai intra Partidul Comunist (KKE) si un partid nou-infiintat de extrema dreapta - Apelul Popular Ortodox (LA.O.S), care poate deveni un pion important in orientarea puterii, in cazul in care ND nu obtine o majoritate clara. In Grecia, votul este obligatoriu.
Karamanlis a votat la Salonic ieri dimineata. "Ii respectam si avem incredere in cetatenii nostri si participam la aceasta manifestare de democratie, asa cum o facem intotdeanua, cu zambetul pe buze", a spus el.
Grecia se afla intr-un moment de cumpana, in care Bruxelles-ul preseaza pentru reforme structurale puternice, pentru a face economia mai puternica. Premierul conservator a reusit sa reduca deficitul bugetar enorm al tarii, insa nu a promovat reformele de fond cerute de Bruxelles, dintre care cea mai urgenta este cea a pensiilor. El apreciaza ca a indeplinit prima jumatate a contractului sau, reducerea deficitului bugetar la 2,6 la suta din PIB (fata de 7,9 la suta in 2004) si a scos tara din procedura pentru deficit excesiv, mentinand in acelasi timp cresterea economica. Marile institutii internationale (UE, FMI, Banca Mondiala) fac presiuni asupra Greciei ca sa realizeze cat mai rapid reforme in sectorul public urias si sufocant.
In aceasta tara, cu o populatie cu o varsta medie destul de avansata si in care rata natalitatii este extrem de scazuta, cheltuielile pentru pensii cantaresc greu la finantele publice si ar putea ajunge pana la 10 la suta din PIB pana in 2050, potrivit guvernatorului Bancii Greciei, Nicos Garganas. In ultimii trei ani, conservatorii au realizat o serie de privatizari, in special in sectorul bancar, pentru a reduce amploarea sectorului public. Acestea au adus la buget peste cinci mld. euro, destinate reducerii datoriei publice (100,4 la suta din PIB, in 2007).
Una dintre marile promisiuni ale premierului a fost combaterea coruptiei, un flagel care plaseaza Grecia pe locul 54 in randul tarilor cel mai putin corupte, inaintea unor state precum Costa Rica sau Namibia, potrivit organizatiei Transparency International. A plati mita pentru a obtine solutionarea unui dosar sau a da un telefon unei rude cu influenta, pentru a obtine un post, sunt practici curente in Grecia, potrivit observatorilor. Asa-numita practica "fakelaki" (care inseamna "plic" in limba elena) prospera in aproape toate domeniile sectorului public, de la obtinerea unui certificat pentru o constructie ilegala, stergerea datoriilor de TVA, asigurarea unui loc la cresa si pana la rascumpararea unei licente de practicare a taximetriei. O serie intreaga de scandaluri de coruptie a afectat imaginea guvernului Caramanlis. Ultima din aceasta serie este o afacere care a dus la pierderea a 4,8 milioane de euro dintr-un fond al functionarilor, ceea ce a determinat demisia ministrului muncii, in aprilie.
Anuntarea subita, la jumatatea lunii august, a alegerilor anticipate si a dizolvarii Parlamentului a impiedicat publicarea concluziilor unei anchete a Autoritatii pentru combaterea spalarii de bani, referitoare la vanzarea de obligatiuni catre patru fonduri de pensii elene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO