Politică externă

Risc maxim în Golf: Iranul ameninţă Vestul cu închiderea Strâmtorii Ormuz. Pe acolo trece 40% din traficul petrolier maritim

Risc maxim în Golf: Iranul ameninţă Vestul cu închiderea Strâmtorii Ormuz. Pe acolo trece 40% din traficul petrolier maritim

Autor: Alexandru Stefan Matei

28.12.2011, 14:30 1481

Iranul a ameninţat cu oprirea traficului maritim de petrol prin Strâmtoarea Ormuz dacă ţările occidentale vor impune sancţiuni asupra exporturilor de petrol ale ţării ca urmare a programului nuclear, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Analiştii se tem că o astfel de măsură poate duce la un conflict militar între Iran şi ţările dependente de petrolul din Golful Persic.

Prin Strâmtoarea Ormuz trece circa 40% din traficul petrolier maritim.


Tensiunile dintre ţările vestice şi Iran au crescut după ce un raport din 8 noiembrie al ONU a indicat faptul că autorităţile de la Teheran par a lucra la dezvoltarea de bombe nucleare. Iranul neagă acuzaţiile şi susţine că dezvoltă energie nucleară pentru scopuri paşnice.

Mulţi analişti consideră că numai sancţiuni îndreptate către sectorul petrolier, vital pentru Iran, pot pune capăt programului nuclear iranian, dar Rusia şi China, parteneri comerciali importanţi ai Iranului, au blocat o astfel de decizie în cadrul ONU.

Avertismentul lansat de Iran ieri a venit la trei săptămâni după ce miniştrii de externe ai UE au decis să înăsprească sancţiunile aplicate Teheranului şi a planurilor de a impune un posibil embargo împotriva petrolului venit din cel de-al cincilea mare producător al lumii.

"Dacă Vestul impune sancţiuni asupra exporturilor iraniene de petrol, atunci nicio picătură de ţiţei nu va mai trece prin Strâmtoarea Ormuz", a declarat primvicepreşedintele Mohammad Reza Rahimi. Declaraţiile lui Rahimi au venit în condiţiile în care marţi a fost cea de-a zecea zi a exerciţiilor navale iraniene din Strâmtoarea Ormuz, o demonstraţie de putere prin care Teheranul încearcă să intimideze puterile occidentale.

"Duşmanii noştri vor înceta să mai comploteze împotriva Iranului doar dacă le dăm o lecţie fermă", a mai spus Rahimi.

Majoritatea petrolului exportat de Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite, Kuwait şi Irak, alături de aproape tot gazul natural lichefiat exportat de Qatar trec prin această strâmtoare.

Unii analişti sunt de părere că Iranul se va gândi de două ori înainte de a închide Strâmtoarea Ormuz pentru că va fi mult mai afectat din punct de vedere economic decât importatorii din Vest şi, mai grav, ar putea declanşa un război cu îări cu o capacitate militară superioară. "Pentru mine, dacă iranul va face acest lucru va însemna sinucidere. Chiar şi prietenii de acum îi vor deveni duşmani", este de părere Phil Flynn, de la PFG Best Research din Chicago.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO