Politică externă

Socialiştii francezi au înnebunit complet: Actul lui DSK este deliberat, dar eroic, este o "operă de artă"

Socialiştii francezi au înebunit complet: Actul lui DSK este deliberat, dar eroic, este o "operă de artă"

Autor: Iulian Anghel

19.05.2011, 15:12 1917

"Bineînţeles, există o urmă de bestialitate în gestul lui DSK.Această sălbăticie a dorinţei nu merge în linia respectuluidiplomatic care trebuie să guverneze seducţia erotică. Dar facpariu că, în sinea lui, astăzi, Dominique Strauss Kahn estebucuros. Poate nu o mărturiseşte încă. Însă o asemenea trecere lafapte într-un asemenea moment al carierei sale nu poate fi decâtvoluntară. Este eroic."

Autorul rândurilor de mai sus este scriitorul Luis de Miranda -autor al unei cărţi care a făcut ceva vâlvă la momentul apariţiei,"Arta de a fi liber în era maşinilor" - , iar textul a apărut înLiberation (pe post de editorial), ziar al socialiştilorfrancezi.

Până în prezent presa din Franţa a contestat vehement acuzaţiileadus fostului şef al FMI, în vreme ce presa ango-saxonă a denunţat,cu aceeaşi vehemenţă moravurile franceze şi toleranţa presei faţăde un act pe care în califică drept barbar.

Liberation schimbă perspectiva: actul lui DSK este delibarat, darplin de nobleţe. Textul de mai sus îi ia drept martor pe Lacan, unfilosof de stânga. Iată citatul: "DSK este un personaj filosofic,un simptom al timpului nostru (un <om sfânt> ar spune Lacan),în sensul că în el bestialitatea şi raţiunea luptă laextreme".

"Asaltul asupra cameristei reprezintă gestul nebun al eliberăriitotale, aproape o operă de artă, care, în treacăt, îi permite (luiDSK - n.n.) să arate că nu a fost niciodată un om de stânga".
Aşadar, DSK nu a fost de stânga. Iată explicaţia!

Franţa trebuie să-i mulţumească lui DSK pentru că a făcut-o derâsul lumii, mai spune autorul: "Acest eveniment neyorkez este unsacrificiu (...), un dar pentru interesul general francez (pentrucă nu mai poate ajunge preşedinteleFranţei - n.n.). Din acest motivDSK eşti eroic. Mulţumesc".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO