Politică externă

SUA se implica in reluarea negocierilor israeliano-palestiniene

16.11.2004, 00:00 9

Secretarul de stat al SUA, Colin Powell, este asteptat saptamana viitoare in Teritoriile Palestiniene, cel mai probabil in Cisiordania, au anuntat oficiali palestinieni. Se pare ca tot in aceasta perioada este prevazuta o vizita a lui Colin Powell si in Israel, un semn ca autoritatile de la Casa alba ar dori sa impulsioneze colaborarea intre cele doua parti dua disparitia lui Yasser Arafat.
Presedintele George Bush il scsese pe Arafat din cercurile influente in plan diplomatic in relatia cu Israelul, socotindu-l, in timpul trecutului mandat, un cadavru politic. De la Casa Alba, Arafat era vazut, inainte de a muri, ca un orchestrator al violentelor din regiune.
Dupa preluarea celui de-al doilea mandat, Bush a spus ca sprijina infiintarea unui stat palestinian pe teritoriile care sunt acum ocupate de israelieni, asa cum a cerut si o revenire la agenda "foii de parcurs" care a fost negociata indelung in 2003. Foaia de parcurs a fost intre timp abandonata dupa izbucnirea violentelor in regiune, pe care administratia Bush le-a considerat puse la cale mai cu seama de catre palestinieni.
Un punct important al discutiilor de saptamana viitoare va fi si organizarea scrutinului pentru alegerea unui succesor al lui Arafat la conducerea Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Se pare, asa cum avanseaza ideea agentia Reuters, ca Powell le va cere autoritatilor istraeliene sa permita la data scrutinului - care se va desfasura la inceputul lui ianuarie, la 60 de zile de la moartea lui Arafat - palestinienilor sa se deplaseze nestaviliti spre urnele de vot.
Important este cine anume va fi noul lider al OEP, cel care se va implica in negocierile cu Israelul. De la Tel Aviv principalii "mostenitori" ai lui Arafat - Mahmoud Abbas si Ahmed Qorei - sunt vazuti ca fiind moderati. Ei nu sunt insa prea bine vazuti de catre populatia palestiniana, in sensul ca nu sunt prea populari. Amandoi sunt si destul de controversati in sanul unor grupari radicale palestiniene. Mahmoud Abbas, cel care a fost numit lider interimar al OEP, urma sa se intalneasca in cursul serii care a trecut, cu lideri ai gruparilor militare si ai serviciilor secrete palestiniene. Asta inseamna ca va sta fata-n fata cu reprezentanti ai Fatah, Hamas, cu ai Jihadului Islamic si Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei. Fatah l-a desemnat candidatul sau la alegerile de la 9 ianuarie. Dar nu se stie care ii sunt adevaratii inamici. Zilele acestea, Abbas a scapat cu viata din ceea ce parea a fi un atentat la adresa sa. Aflat la o ceremonie religioasa in meoria lui Arafat, mai multe focuri de arma au fost indreptate spre el, dar a fost nevatamat. Doua dintre garzile sale de corp au murit. Nu se stie cine anume s-a aflat la originea acetui incident. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO