Politică externă

Turcii conditioneaza un nou vot in Parlament

05.03.2003, 00:00 17

Oficiali ai partidului de guvernamant turc - Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP)  - au declarat, ieri, cotidianului Washington Post ca Executivul de la Ankara va incerca, "probabil", sa obtina in Parlament votarea unei noi rezolutieii care ar autoriza stationarea trupelor americane pe teritoriul turc, in perspectiva unui razboi in Irak. Potrivit surselor citate, rezolutia care ar putea fi introdusa in Parlament la sfarsitul acestei saptamani sau la inceputul saptamanii viitoare, ar fi conditionata de majorarea ajutorului economic si politic promis Turciei de Washington.
La sfarsitul saptamanii trecute, Legislativul a respins o rezolutie care ar fi autorizat stationarea pe teritoriul turc a 62.000 de militari americani ipoteza in care Ankara ar fi primit din partea SUA un pachet financiar de 30 mld. de dolari si promisiunea ca nu va permite crearea unui nou Kurdistan, tara impartita acum intre Turcia, Irak si Siria. Decizia Parlamenturlui a fost comentata, ieri, de presedintele rus Vladimir Putin "Aceasta decizie ar putea fi surprinzatoare pentru unii, dar nu si pentru Rusia. (...) Era greu de asteptat alta decizie din partea" Partidului Justitiei ii Dezvoltarii" a afirmat el.
"Americanii trebuie sa-l ajute pe Tayyp Erdogan, liderul partidului de guvernamant sa justifice o a doua rezolutie", a declarat Cuneyd Zapsu, unul dintre deputatii AKP. "Noi suntem dispusi si vom incerca sa introducem rezolutia in Parlement dar daca pierdem este evident ca asta va insemna si sfarsitul paridului nostru. In consecinta trebuie sa fim foarte siguri  ca rezolutia va fi votata", a adaugat el.
AltI lideri ai partidului de guvernamant au declarat, sub rezerva anonimatului, ca Erdogan nu ar cere atat majorarea pachetului financiar din partea SUA cat ci garantii ferme ca banii vor intra in tara,  eliminarea restrictiilor de folosire  a lor si intarirea promisiunilor politice in privinta respectarii, dupa razboi, a drepturilor minoritatii turce din Irak..
Pe de alta parte, Pentagonul care ia in calcul o noua respingere a rezolutiei de catre Parlament a cerut deja guvernului turc dreptul de survol pentru avioanele care ar umma sa transporte trupe in nordul Irakului, ocolind controversa privind stationarea trupelor americane pe teritoriul turc. Ambasadorul turc in SUA Osman Faruk Logoglu  a declarat, intr-un interviu acordat Washington Post, ca, daca SUA au cerut drept de survol aceasta ar putea fi, probabil, acordat de Guvern, adaugand insa ca nu stie daca aceasta noua cerere ar trebui, la randul ei,  examinata de Parlament. Daca Turcia nu va permite nici accesul in spatiul aerian, portavioanele americane din Marea Mediterana vor fi probabil trimise in Marea Rosie, iar avioanele vor ajunge in Irak traversand spatiul aerian al Arabiei Saudite, asa cum s-a intamplat in in timpul razboiului din Golf, au declarat surse de la Pentagon.
Dupa ce Parlamentul turc a refuzat sa permita accesul fortelor americane, Pentagonul mai are numai doua optiuni, unor surse din cadrul Pentagonului. Una dintre ele implica trimiterea trupelor americane in Kuwait, de unde ar urma sa se indrepte spre Bagdad dinspre vest. "Este o optiune proasta si un cosmar logistic", a declarat Don Shepperd, fost general de aviatie si analist militar al CNN. Cea de-a doua optiune se refera la transportarea pe cale aeriana a trupelor din Statele Unite sau Italia si utilizarea Diviziei 101 aeropurtate pentru transferul trupelor terestre.
@ Intre timp, numarul militarilor masati in apropierea zonei de conflict, creste cu zi ce trece. Statele Unite au anuntat ca isi vor suplimenta fortele din regiunea Golfului, cu 60.000 de militari, printre care si 17.000 de soldati ai Diviziei I de cavalerie. Astfel, numarul fortelor americane din regiune va ajunge la aproximativ 310.000 de militari. Trupele care au primit recent ordinul de mobilizare au fost descrise ca fiind forte de asistenta care nu vor participa la principala actiune de invadare a Irakului, in caz de razboi.
@ Pe de alta parte, Statele Unite continua sa exercite presiuni pentru a incerca sa obtina aprobarea noi rezolutii in Consiliul de Securitate al ONU care sa autorizeze folosirea fortiei in Irak, a informat Departamentul american de Stat. Sustinatorii rezolutiei, SUA si Marea Britanie doresc ca acest proiect sa fie supus votului saptamana viitoare.
Pentru adoptarea unei noi rezolutii sunt necesare noua voturi favorabile din totalul de 15, in Consiliul de Securitate, in conditiile in care nici unul dintre membrii permanenti (SUA, Marea Britanie, Rusia, Franta si China) nu isi va exercita dreptul de veto.
Pentru moment, Statele Unite nu pot conta, in cadrul Consiliului de Securitate, decat pe sustinerea Marii Britanii, Spaniei si, la un nivel mai moderat, pe cea a Bulgariei. Sase dintre membri nepermanenti ai Consiliului - Guineea, Camerun, Angola, Chile, Mexic si Pakistan - sunt considerati deocamdata indecisi si ar putea avea un rol decisiv in adoptarea sau nu a noii rezolutii. SUA au refuzat, ieri sa comenteze, informatiile potrivit carora serviciile sale de informatii ar asculta telefoanele membrilor Consiliului pentru a putea contracara eventualele lor obiectii fata de punctul de vedere american.
@ In ceea ce priveste Franta aceasta si-a intarit, in ultimile zile, impotrivirea fata de razboi, amenintand cu exercitarea dreptului sau de veto cum a procedat, de altfel, si Rusia. Vizita presedintelui francez Jacques Chirac in Algeria, la inceputul acestei saptamani, in scopul realizarii "unei noi aliante" cu aceasta tara musulmana se inscrie in incercarile Frantei de a convinge de justetea punctului sau de vedere. Chirac si-a inscris vizita in efortul pe care afirma ca il depune pentru a indeparta spectrul unui "soc al civilizatiilor" intre lumea arabo-musulmana sI Occident. Impotrivirea sa fata de atacarea Irakului, pe care a reamintit-o in mai multe randuri I-a atras un val de simpatie urias, din partea algerienilor.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24