Politică externă

UE denunta nereguli majore in alegerile din Rusia

04.12.2007, 19:02 14

Uniunea Europeana, NATO si OSCE (Organizatia pentru Cooperarea si Securitate in Europa) au denuntat ieri nereguli majore in cadrul alegerilor legislative de la sfarsitul saptamanii trecute din Rusia. Potrivit declaratiilor lui Thomas Steg, purtatorul de cuvant al Guvernului german, alegerile parlamentare din Rusia care au adus partidului pro-Kremlin, Rusia Unita, o victorie rasunatoare nu au fost nici libere, nici democratice. "Nu poate exista nicio indoiala. Dupa standardele noastre, alegerile nu au fost nici libere, nici democratice si nici oneste", a precizat Steg intr-o conferinta de presa.
Partidul Rusia Unita a obtinut 64,1 de procente dupa numararea a 98% din buletinele de vot la alegerile legislative de la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul carora vioara intai a fost presedintele rus Vladimir Putin. Conform unui comunicat al Adunarii parlamentare a OSCE, scrutinul a avut loc intr-o atmosfera care a limitat competitia politica. Cele mai multe semne de intrebare le-a nascut faptul ca in unele regiuni, Rusia Unita a obtinut aproapte 100% din voturi, un exemplu fiind Cecenia, unde partidul pro-Kremlin a fost votat de 99% dintre alegatori. Au existat de asemenea reclamatii din partea studentilor si a functionarilor, care ar fi fost obligati sa voteze pentru Rusia Unita, fiind amenintati cu masuri dure.
Liderul de la Kremlin a negat orice acuzatie care a fost adusa derularii alegerilor, spunand ca rezultatele scrutinului sunt "legitime" si ca rezultatul scrutinului arata ca cetatenii rusi nu vor permite tarii lor sa se dezvolte intr-o "directie distructiva".
Comisia Electorala centrala a negat si ea aceste acuzatii, spunand ca observatorii europeni au criticat alegerile legislative din Rusia "la comanda" Washingtonului. Din celelalte 10 partide inscrise in competitie, numai trei au reusit sa treaca peste pragul electoral de 7%, Asadar, Partidul Comunist a obtinut 11,6%, fiind urmat de formatiunea nationalista pro-Kremlin LDPR, care a obtinut 8,2 procente, si de partidul Rusia Dreapta, cu 7,8% din voturile exprimate. Cele doua partide de opozitie, Iabloko, al lui Grigori Iavlinski, si SPS (Uniunea Fortelor de Dreapta), nu au obtinut decat 1,6 si, respectiv, 1 procent din voturi.
Aproximativ 10.000 de sustinatori ai presedintelui Putin, care fac parte din miscarea pro-Kremlin Nasi (Ai nostri - n.r.), s-au adunat ieri in centrul Moscovei pentru a sarbatori victoria partidului Rusia Unita. Tinerii, atat din Moscova cat si din provincie, scandau "Victoria este a noastra!" si "Nu va vom da ceea ce este al nostru!".
Victoria lui Putin la alegerile legislative este vazuta de analisti ca o confirmare a politicilor acestuia, dar planul sau concret de a ramane la putere dupa ce isi va termina mandatul prezidential constituie in continuare un mister. Rusia Unita isi va anunta candidatul pentru alegerile prezidentiale din primavara pe 17 decembrie, cel care va fi sustinut de Putin in cursa pentru Kremlin. Potrivit rezultatelor partiale, Rusia Unita a obtinut doua treimi din mandate, sufiecint, conform Constitutiei, pentru a putea sa schimbe presedintele. "Votul a afirmat ideea principala: aceea ca Vladimir Putin este un lider national, ca oamenii ii sustin directia de actiune si aceasta directie va continua. Putem afirma acest lucru, deoarece am primit sprijinul alegatorilor", a declarat Boris Grizlov, liderul partidului Rusia Unita imediat dupa afisarea rezultatelor partiale.
Celelalte partide au condamnat rezultatele obtinute. Liderul partidului de opozitie Iabloko, Grigori Iavlinski, a declarat ca daca alegerile sunt castigate de Rusia Unita, tara va plati un pret scump.
"Se poate vorbi de victorie cand ceva are loc in mod corect, cand ai o competitie, apoi castigi, dar cand nu e nicio competitie, atunci nu e nicio victorie. E luarea puterii prin forta, prin violenta, si Rusia va plati pentru asta un pret foarte mare", a afirmat Grigori Iavlinski.
Ghenadi Ziuganov, liderul comunistilor, a afirmat la randul lui ca a fost cel mai putin democratic scrutin de dupa prabusirea Uniunii Sovietice, iar o organizatie independenta rusa de monitorizare, Golos, a declarat ca a primit sesizari despre cazuri de frauda din aproape toate colturile tarii. Liderul opozitiei ruse, Garry Kasparov, a carui formatiune nu a participat la alegerile de duminica, a calificat scrutinul legislativ drept "alegerile cele mai necinstite si mai murdare din istoria moderna a Rusiei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO