Politică

Premierul Orban, în discursul adresat Parlamentului: Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice şi europene, rambursabile şi nerambursabile, pentru a sprijni mediul economic afectat de criza globală de Coronavirus

Premierul Orban, în discursul adresat Parlamentului:...

Autor: Iulian Anghel

14.03.2020, 16:30 175

Premierul Ludovic Orban a promis sâmbătă, în discursul adresat Parlamentului că “Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achiziţia în procedură de urgenţă simplificată” a materialelor sanitare necesare combaterii virusului şi a susţinut că “la nivelul Guvernului, împreună cu Administraţia Prezidenţială şi cu celelalte instituţii publice cu compentenţe în domeniul economic şi financiar, a fost realizată o consultare amplă şi o analiză aprofundată a sectoarelor economice cele mai expuse la efectele epidemiei de Coronavirus şi în perioada următoare va fi adoptat un Plan de măsuri de combatere a riscurilor economice generate de pandemia COVID-19”.

Orban nu a fost prezent fizic în Parlament, discursul său fiind transmis printr-un sistem video. Nu este clară soarta prim-ministrului. El a anunţat vineri că se “autoizolează” la Vila Lac 1 (fostă reşedinţă  lui Nicolae Ceauşescu - după Revoluţie, locuinţă de serviciu pentru înalţi demnitari), după ce s-a aflat în preajma unui senator liberal bolnav de COVID -19. El a anunţat că va dirija “războiul” (cuvântul îi aparţine) cu pandemia de la Vila Lac 1. Premierul a fost testat şi mai multe televiziuni au transmis că testul pentru COVID - 19 este negativ, în cazul lui. Totuşi premierul nu s-a arătat la faţă în Parlament.

În discursul său, el a promis că Guvernul va folosi “toate resursele posibile din fonduri publice şi europene, rambursabile şi nerambursabile, pentru a sprijni mediul economic afectat de criza globală de Coronavirus.

“Vom iniţia negocieri cu Comisia Europeană, cu instituţiile financiare internaţionale şi cu entităţile bancare locale pentru a pregăti programe de sprijin pentru companiile din România.”

Criza COVID-19 LIVE TEXT: Sâmbătă, 14 martie, a 18-a zi de coronavirus în România. Ce se întâmplă în ţară şi în străinătate, actualizare la minut  

Şeful guvernului a mai spus că, în acelaşi timp, obligaţiile de plată ale statului către cetăţeni şi companii vor fi onorate fără întărziere şi fără nicio tergiversare birocratică. Dimpotrivă, în măsura posibilităţilor, vor fi compensate sau amânate la plată diverse obligaţii fiscale şi bugetare datorate de persoanele fizice şi juridice din România:

“Niciun cetăţean român, nicio companie din România şi niciun angajat român nu va fi lăsat singur de Guvernul României în faţa riscurilor economice globale provocate de COVID-19.” 

Miercuri seară, Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României generat de efectele epidemiei a avut prima întâlnire, însă nu a fost luată nicio măsură pentru că cei prezenţi – economişti cu influenţă au spus că nu există date pe sectoare pentru a se cunoaşte impactul crizei în economie. O nouă şedinţă a fost programată pentru săptămâna viitoare, dar acum Orban spune că a fost deja realizată o consultare amplă şi o analiză aprofundată a sectoarelor economice cele mai expuse la efectele epidemiei de Coronavirus şi, în perioada următoare, va fi adoptat un plan de măsuri de combatere a riscurilor economice generate de pandemia COVID-19”. Când va fi adoptat planul? “Toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru îşi are timpul lui”, a filosofat premierul, pe urmele înţeleptului Solomon; o observaţie, în cazul lui, complet inoportună pentru vremea pe care o trăim.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO