Politică

Programele Uniunii PSD+PUR si UDMR au puncte divergente

08.12.2004, 00:00 13

Uniunea PSD+PUR si UDMR au inceput aseara negocierile pentru programul de guvernare, acesta fiind primul pas in perspectiva unei guvernari comune. PSD+PUR si UDMR au puncte comune - precum integrarea europeana si bunastarea oamenilor - insa, programul electoral al fiecareia dintre parti scoate in evidenta si abordari diferite.
Fiscalitatea, de pilda, este vazuta diferit de specialistii Uniunii PSD+PUR si cei ai UDMR, a caror viziune este mai apropiata de cea a Aliantei PNL-PD.
PSD+PUR sustine, in programul electoral, o relaxare fiscala prudenta concomitent cu mentinerea sistemului impozitarii progresive a veniturilor. Astfel, potrivit PSD+PUR, incepand de anul viitor, cota minima de impozitare va scadea de la 18% cat este acum la 14%, iar pana in 2008 sa ajunga la 10%. Cota maxima, ar urma sa se diminueze cu doua procente, de la 40% la 38%, iar pana in 2008 sa ajunga la 36%.
In ceea ce priveste impozitul pe profit, PSD+PUR considera ca ar trebui sa scada treptat, incepand din 2005, de la 25% cat este acum, la 19% de la 1 ianuarie 2005, ca sa ajunga la 16% peste patru ani.
UDMR are o abordare diferita. Uniunea pledeaza pentru introducerea cotei unice de impozitare, de 22-23%. Aceasta propunere a fost auzita in campania electorala si din partea Aliantei PNL-PD, contracarata de Uniunea PSD+PUR. In acelasi timp, UDMR are ca obiectiv reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16%.
Deputatul UDMR Iuliu Winkler, unul dintre reprezentantii Uniunii la negocierea programului comun de guvernare, spune insa ca nu exista "diferente majore" in comparatie cu oferta electorala a PSD+PUR.
Un alt obiectiv declarat al UDMR, ce urmeaza sa fie sustinut la masa negocierilor, este reorganizarea regiunilor de dezvoltare.
Presedintele Uniunii, Marko Bela a vorbit recent despre prioritatile UDMR ca membru al viitorului Guvern. Intre acestea, UDMR sustine regandirea regiunilor de dezvoltare in Romania si introducerea printr-o lege a minoritatilor nationale a unor reglementari privind autonomia.   Ar fi vorba, potrivit liderului UDMR, despre reglementari "care sa asigure un cadru adecvat functionarii institutiilor culturale, de invatamant". "Sunt propunerile UDMR, pe care sunt convins ca le vom corela in programul de guvernare", a afirmat Marko Bela.
Presedintele Uniunii PSD+PUR, Adrian Nastase, a dat un raspuns evaziv acestor propuneri.
Intrebat luni in legatura cu propunerea UDMR privind regandirea regiunilor de dezvoltare, Adrian Nastase a spus ca acest subiect nu a fost discutat la intalnirea cu UDMR si ca este prematur sa se ia o decizie.
In ceea ce priveste autonomia, un deziderat mai vechi al UDMR, Adrian Nastase a afirmat in campania electorala ca nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice. Contracandidatul sau, Traian Basescu, l-a acuzat insa ca are informatii ca PSD si Adrian Nastase ar negocia cu UDMR chestiunea autonomiei, informatie infirmata de liderul PSD.
Un alt punct asupra carora PSD+PUR si UDMR au puncte de vedere divergente este acordarea, de catre Ungaria, a dublei cetatenii pentru etnicii maghiari ce locuiesc in afara granitelor statului ungar. Prezidentiabilul PSD+PUR a spus chiar ca este deranjat ca Ungaria a organizat referendumul  prin care cetatenii ungari sa se pronunte asupra acordarii dublei cetatenii in intervalul dintre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor prezidentiale din Romania.
Este de asteptat ca la masa negocierilor UDMR sa revina cu un obiectiv mai vechi, pentru care a militat si in ultimii patru ani in care a spijinit PSD in Parlament. Este vorba despre retrocedarea bunurilor, inclusiv a padurilor, ce au apartinut cultelor religioase.
Negocierile pentru armonizarea programelor de guvernare vor fi urmate, dupa turul al doilea de scrutin, de discutii intense intre PSD+PUR si UDMR legate de impartirea portofoliilor ministeriale, a conducerilor serviciilor secrete si a prefecturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO