Politică

PSD cere demisia Guvernului si alegeri legislative anticipate

PSD cere demisia Guvernului si alegeri legislative anticipate

Mircea Geoana (stg.) a anuntat ca vremea in care sprijinea punctual guvernul a trecut

12.02.2008, 19:39 16

PSD a cerut ieri demisia de onoare a Guvernului condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu si alegeri anticipate, organizate eventual odata cu alegerile locale - aceasta fiind in opinia social-democratilor singura cale de iesire din criza politica.
"Se vor convinge si singuri (liberalii - n.n.) de necesitatea anticipatelor", a declarat seful social-democratilor, Mircea Geoana, care a anuntat ca partidul sau nu va mai vota in Parlament niciun proiect de lege al actualului Cabinet. Geoana a infirmat o intelegere intre PNL si PSD privind organizarea alegerilor anticipate odata cu cele locale. Surse din PSD, citate de Mediafax, au vorbit ieri despre o runda de discutii intre social-democrati si liberali in care acestia din urma s-ar fi declarat de acord cu alegerile inainte de termen. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat insa ca varianta antipatelor nu s-a discutat in PNL, adaugand ca, daca PSD doreste sa schimbe Guvernul are la indemana motiunea de cenzura. Totusi, PSD nu va depune deocamdata o motiune de cenzura impotriva Guvernului care sa urgenteze caderea Cabinetului si organizarea anticipatelor, a anuntat Geoana. El spune ca in decurs de o saptamana lucrurile se vor clarifica. Declaratiile de ieri ale PSD sunt cele mai clare de pana acum in privinta alegerilor inainte de termen.
Dupa ce a sustinut investitura Cabinetului Tariceanu II, PSD a depus in toamna trecuta o motiune impotriva Cabinetului, dar aceasta a esuat, insa la limita.
Maine un for largit de conducere al PSD va consfinti cele decise ieri de partid - preferinta pentru anti-cipate. Astazi PSD ar urma sa se consulte cu UDMR dupa ce aseara era asteptata o intalnire cu PC.
PNL, care conduce guvernarea, a evitat ieri o eventuala motiune de cenzura, optand pentru o remaniere guvernamentala (a retras-o pe Norica Nicolai din cursa pentru fotoliul de ministru al justitiei, dand curs solicitarii Curtii Constitutionale, propulsandu-l spre aceasta functie pe Teodor Melescanu care ii lasa locul la Aparare lui Radu Stroe) in locul unei restructurari. O restructurare guvernamentala ar fi presupus un vot al Parlamentului pentru noua configuratie a Guvernului si ar fi facut posibila aparitia unei motiuni de cenzura. Oricum PSD, ca si PD-L, anuntase ca nu va vota nicio restructurare propusa de premier.
Potrivit lui Geoana, partidului sau nu-i este de niciun folos sa sustina un guvern subred, avand in vedere ca acesta are o foarte slaba sustinere in Parlament.
"Romania se afla in blocaj total politic, institutional si constitutional. Suntem de fapt la finalul Aliantei D.A., la sfarsitul regimului Basescu-Tariceanu. Singura solutie e sa limpezim cerul politic, sa putem da Romaniei sansa unui nou inceput si singura solutie este aceea de a putea da romanilor dreptul fundamental de a-si putea alege conducerea pe care si-o doresc pentru anii care urmeaza", a argumentat Geoana.
Democrat-liberalii din PD-L au anuntat ca vor pune umarul la caderea Guvernului si vor sustine o eventuala motiune de cenzura.
Pentru a se ajunge la anticipate, primul pas este caderea Guvernului - fie prin adoptarea unei motiuni in Parlament, fie prin demisia primului-ministru care antreneaza caderea Cabinetului.
Daca Guvernul demisioneaza sau este demis, seful statului desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament (nu este cazul nostru) ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Legislativ.
Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO