Politică

Tariceanu: Boom-ul imobiliar este un semnal al cresterii economice care urmeaza

Tariceanu: Boom-ul imobiliar este un semnal al cresterii economice care urmeaza

Calin Popescu-Tariceanu

03.09.2007, 18:35 22

Boom-ul pietei imobiliare este o dovada crescanda a interesului capitalului strain fata de piata romaneasca, drept urmare este de asteptat o crestere economica in urmatorii ani, nicidecum o stagnare, spune premierul Calin Popescu-Tariceanu.
"Valoarea investitiilor directe real-estate ne arata ca lucrurile merg bine. Evolutia preturilor pe piata imobiliara este o dovada a interesului pentru piata romaneasca, lucru care nu poate duce decat la o crestere economica", a declarat pentru Ziarul Financiar premierul Tariceanu.
O alta dovada a interesului capitalului strain pentru piata romaneasca o reprezinta venirea Ford in Romania. Tariceanu afirma ca este suta la suta convins ca Ford va prelua Daewoo. "Sunt informat de 2-3 ori pe zi despre mersul negocierilor. Sunt sigur (ca tranzactia va fi incheiata - n.r.)".
Pe de alta parte, premierul spune ca CEC merge din ce in ce mai bine dupa injectia de 150 de milioane de euro pe care statul a facut-o in aceasta banca la sfarsitul anului trecut. "Privatizarea CEC merge asa cum am gandit. Dupa majorarea de capital, incepe sa performeze. Intentia noastra este de a face din CEC o banca puternica. Ce mai facem dupa vom vedea - atragem capital privat, o pastram, mai vedem".
Potrivit premierului, CEC nu s-a vandut pentru ca la acel moment conjunctura era nefavorabila. "Ce asteptam noi era una, ce ni s-a oferit era alta, era mult prea putin in raport cu valoarea bancii. Eu nu am nevoie de un CEC care sa fie preluat de un privat. Am nevoie de o banca care sa aiba retele in mediul rural, care sa deserveasca regiuni mai putin accesibile. Daca gandeam doar din perspectiva banilor care vor intra in buget, poate vindeam CEC-ul, dar nu am gandit asa. Eu sunt convins ca CEC-ul se va dezvolta in viitor." Primul-ministru spune ca CEC-ul nu a preluat ASIBAN, societatea de asigurari la care detine o participatie de 25%, deoarece banii cheltuiti ar fi diminuat valoarea bancii. Pe de alta parte, premierul a evitat sa se pronunte asupra privatizarii Rompetrol.
Intrebat daca in cazul Petrom statul ar putea redeveni proprietar daca OMV nu isi respecta obligatiile conform contractului de privatizare, asa cum a sugerat in urma cu cateva zile ministrul economiei, Varujan Vosganian, Tariceanu a raspuns: "S-au facut greseli foarte mari in privinta privatizarilor din domeniul energetic, dar in urmatoarele zile vom veni cu o strategie pe domeniul energiei care va aduce corectiile necesare". El nu a dorit sa dea detalii suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO