Politică

UDMR i-a redus la tacere pe radicali

09.09.2004, 00:00 14

UDMR a reusit sa puna surdina galagiosilor radicali din maghiarime. Ceea ce reprezenta un adevarat pericol pentru viitorul politic al Uniunii s-a dovedit a fi pana la urma o scurta ploaie de vara. Organizatiile radicale ale maghiarilor -Consiliul National Secuiesc (CNS) si Uniunea Civica Maghiaa (UCM) - care nu excludeau ipoteza de a se transforma in partide si de a candida in alegeri impotriva UDMR au facut un pas inapoi. Cele doua formatiuni care vor autonomia Tinutului Secuiesc s-au trezit in afara jocului dupa ce, saptamana trecuta, UDMR si-a adoptat programul electoral care este centrat pe obtinerea autonomiei. UDMR a facut si o oferta radicalilor, invitandu-i sa candideze in alegerile interne din UDMR - in urma carora se va stabili lista finala pentru parlamentare. Ieri CNS a anuntat ca nu va participa in prealegeri si nici nu se va transforma in partid politic pentru a participa la alegerile legislative. Vicepresedintele CNS, Tulit Attila a spus ca organizatia sa este o structura civica de reprezentare a comunitatii maghiare si asa va ramane.
La randul sau, presedintele UCM Ciuc, Szasz Jeno s-a aratat foarte sceptic in legatura cu posibilitatea transformarii Uniunii in partid pentru a participa la alegeri. El a amintit ca UCM a mai vrut sa faca acest pas inaintea alegerilor locale, dar a fost impiedicata sa se transforme in partid. UCM, spune Szasz, examineaza mai multe variante de a participa in alegeri, intre cele luate in calcul fiind o colaborare cu un partid romanesc - cum ar fi Alianta D.A. - PNL-PD sau Actiunea Populara -sau promovarea unor candidati independenti. Este putin probabil, insa, ca  maghiarii sa-si dea votul unui partid romanesc pentru ca majoritatea constientizeaza cat de important este sa aiba o o reprezentare consistenta in Parlamentul de la Bucuresti. UCM propusese UDMR sa organizeze prealegerile in comun - ar fi existat doua liste supuse votului, una a UDMR si alta a UCM. UDMR a refuzat, dar a invitat UCM sa-si incerce fortele pe listele sale. UCM nu a fost de acord.
In aceste conditii este de presupus ca UDMR va reprezenta si de aici incolo principalul motor al maghiarilor, singura structura cu reprezentativitate parlamentara a maghiarilor in Legislativul de la Bucuresti. Participarea mai multor formatiuni maghiare in alegerile legislative ar fi dus la disiparea votului maghiarilor -pericolul ca nici unul dintre competitori sa nu treaca pragul electoral de 5% fiind foarte mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO