Prima pagina

110 mil. euro pentru PAL si chibrituri la Braila

22.08.2003, 00:00 69

Compania elvetiana Merona Holding AG investeste in fabrica PAL din Braila, la care este actionar majoritar, 110 de milioane de euro pentru extinderea activitatii. Firma din Braila este cunoscuta in special pentru productia de chibrituri, care-i aduce circa jumatate din cifra de afaceri, fiind si un important producator de mobilier, in special pentru bucatarii.
“Compania investeste 100 mil. euro pentru o noua fabrica de mobila si pentru deschiderea a trei linii de productie a PAL (placi din aschii de lemn, produs utilizat in productia de mobila - n.r.). Acestea vor produce 1.000 de metri cubi de PAL/zi, cantitate care va fi utilizata in fabrica de mobila. Ulterior, vom extinde aceasta capacitate si vom livra si catre alti clienti”, a declarat pentru Ziarul Financiar Stefan Dobrita, director general si administrator unic al PAL SA. Cei mai multi bani vor fi necesari pentru fabrica de PAL.
Investitiile au fost incepute inca din 2001 si se vor finaliza spre sfarsitul acestui an. Dobrita a mentionat ca utilajele sunt deja la Braila, urmand sa fie ansamblate in urmatoarele luni, astfel ca productia va incepe in primavara anului viitor.
“In acest an, este posibil sa incepem productia de boxe muzicale pentru firme mari din industria muzicii, precum Sony. Avem linii complet automatizate, care vor ansambla boxele, dar componentele electronice vor fi furnizate de companiile straine, catre care vom livra ulterior produsele”, a mai spus Dobrita.
Pe de alta parte, in curs se afla o alta investitie, in valoare de zece milioane de euro, pentru dublarea capacitatii de productie de chibrituri a fabricii brailene. “Cu actuala productie nu putem face fata cererilor venite din partea clientilor de pe piata interna”, a declarat pentru Ziarul Financiar. In prezent, singurul competitor pe piata chibriturilor este fabrica din Gherla.
PAL Braila a fost privatizata in 1997, cand Merona Holding a cumparat pachetul majoritar de actiuni. In prezent, firma elvetiana detine 90,6% din actiuni. PAL este listata pe piata Rasdaq, ultima tranzactie incheindu-se in sedinta de ieri la pretul de 620 lei/actiune.
In primele sase luni ale acestui an, PAL a obtinut o cifra de afaceri de 84,4 miliarde de lei (2,3 milioane de euro), in scadere, in termeni nominali, cu 14% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. Ca urmare, compania a inregistrat la sfarsitul lunii iunie pierderi de 14,2 miliarde de lei, de peste doua ori mai mari decat anul trecut.
“Rezultatele slabe s-au datorat managementului defectuos, conducerea precedenta nu a functionat cum trebuia”, a explicat Dobrita. De altfel, la Adunarea Generala a Actionarilor din 15 aprilie 2002, actionarii nu si-au insusit bilantul si nu au dat descarcare de gestiune fostului administrator.
In ultimii ani, mai multe companii straine au investit sume importante in industria lemnului din Romania. Printre acestea se numara grupul italian Frati si firma austriaca Holzindustrie Schweighofer, care au ales orasul Sebes pentru a investi 180 mil. $ in fabrici de placi din aschii de lemn (MDF si PAL), respectiv 70 mil. euro intr-o fabrica de cherestea. Firmele Losan din Spania si Werzalit din Germania au investit in fabrici de cherestea la Brasov, respectiv Lugoj, compania finlandeza Finnforest care a construit doua fabrici la Comanesti si la Calarasi.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO