Prima pagina

Adrian Vasilescu (BNR): Domnul Misu Negritoiu (ING) e suparat tare

06.02.2008, 19:05 29

Zilele trecute, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, directorul general al ING Bank Romania, domnul Misu Negritoiu, a aruncat cateva sageti in directia Bancii Nationale. "Ma intristeaza sa vad ca se ideologizeaza turbulentele de pe pietele internationale si BNR tot vorbeste despre speculatii pe leu si despre straini". Aici bate departe... dar e cert ca BNR nici n-a ideologizat turbulentele si nici macar n-a avut vreo tentativa de acest fel. Iar despre "speculatii pe leu" n-a vorbit niciodata - cum i s-a parut domnului Negritoiu - cu referire la "straini". Si nimeni de la Banca Nationala n-a incriminat speculatiile. Dimpotriva, ii este recunoscut speculatiei rolul de vitamina, care contribuie la fortificarea pietei (inclusiv a celei valutare) si alunga somnul marfurilor, banilor si al titlurilor de valoare. Dar domnul Negritoiu insista: "Nu sunt speculatii, sunt tranzactii financiare". Si mai departe: "Ei cred (cei de la BNR - n.a.) ca dealerii mana in mana cu analistii au pus gand rau Romaniei. Este gresit, inseamna ca nu inteleg regulile pietei. Functiile sunt complet separate iar ideea cu manipularea pietei trebuie pur si simplu exclusa". Probabil ca era suparat tare domnul Negritoiu cand a ajuns la aceasta parte a declaratiei. Numai asa se explica de ce isi inchipuie ca BNR vede conspiratii indreptate impotriva Romaniei si asta numai si numai pentru ca... nu ar intelege regulile pietei.
Sa judecam. Domnul Negritoiu spune apasat: "Nu sunt speculatii, sunt tranzactii financiare." Numai ca e de ajuns sa analizam tabloul pietei financiare din ianuarie 2008 pentru a intelege ca lucrurile stau cu totul altfel.
... Inceput de an. Jucatorii de pe piata sunt prinsi in doua mari partide. O prima partida: clienti - banci. Clienti insemnand participanti la schimburile valutare: companii de export; companii de import; companii de turism; case de schimb valutar; companii care fac investitii, dar si persoane fizice. Parteneri de "joc" fiindu-le bancile din Romania autorizate de BNR. Si care au conturi deschise la BNR. Mai notez ca in categoria clienti intra si bancile nerezidente. Bancile straine, mari sau mici, care din momentul in care Romania si-a liberalizat contul de capital vin aici si fac operatiuni de schimb valutar. La venire le convine un leu depreciat. Ca sa incaseze mai multi lei, pe care sa-i foloseasca aici: sa faca depozite bancare, sa cumpere actiuni la bursa, sa cumpere terenuri, case si multe altele. Iar la plecare vor un leu tare, ca sa obtina mai multa valuta.
A doua partida e jucata numai intre banci. Si daca, in prima partida, clienti-banci, multe dintre tranzactiile financiare au in spate tranzactii comerciale, indeosebi legate de contul curent al balantei de plati - exporturi, importuri, servicii -, in cea de-a doua partida, banci-banci, nu mai intervin si tranzactii comerciale. Bancile fac schimburi valutare intre ele cu un singur scop: sa-si asigure un profit.
In mod obisnuit, tranzactiile intre banci si clienti sunt dominante. Ce ne-a aratat insa tabloul lunii ianuarie 2008? Ca au fost multe zile in care tranzactiile banci-banci au dominat piata. Cu alte cuvinte, bancile au operat pur si simplu pentru a castiga din...speculatii. Sigur, ele numesc astfel de operatiuni arbitraj. Speculatie savanta. Inclusiv ING Bank Romania are un departament de arbitraj care incearca, in piata, sa castige din operatiuni financiare. Nu-i nici un pacat. Si nu e incalcata nicio lege. Dar oare nu tocmai domnul Negritoiu ideologizeaza prefacandu-se ca speculatia ar fi un animal care... nu exista?
Traim intr-o lume in care, in fiecare clipa, sunt investiti bani in bunuri ori in servicii, se vand sau se cumpara actiuni pe piata de capital, se fac imprumuturi sau se dau bani cu imprumut, se prospecteaza noi piete, se renunta la piete traditionale. Lucrurile s-au complicat cu deosebire in zona banilor si a titlurilor de valoare. O comparatie cu transportul rutier ne ajuta sa intelegem ce s-a intamplat in aceasta zona. Un sistem de drumuri, chiar sofisticat, exista inca din antichitate. Cand, insa, circulatia autoturismelor a facut explozie, a fost mai intai nevoie de perfectionarea retelelor de sosele, apoi de extinderea lor, ajungandu-se la modernele autostrazi de astazi. Si miscarea valorilor daduse nastere, inca din vechime, unei puternice retele de institutii specifice: banci, burse, societati de asigurari, case de titluri. Deindata, insa, ce economia mondiala a luat avant, conjugandu-se cu o masiva diversificare a titlurilor financiare, bancile si bursele au cunoscut o explozie demna de timpul in care traim. Mereu avand vie ideea ca trebuie sa fii mai bun decat concurentii, sa ai o mai mare viteza de reactie, sa judeci bazandu-te pe cele mai exacte si pe cele mai complete informatii. Ei bine, in aceasta increngatura de circuite sofisticate, regula succesului ramane cea cunoscuta din vechime: sa cumperi ieftin si sa vinzi scump. Asta-i si regula speculatiei. Sau a arbitrajului. Iar bancile o folosesc frecvent si e normal s-o foloseasca. Nu este insa normal ca domnul Negritoiu sa invinuiasca BNR ca ar arata cu degetul catre "speculatorii cei rai". in rest are dreptate: ne trebuie ceva credibil pentru a atrage mai multi investitori, inclusiv straini.

Adrian Vasilescu este consilier al guvernatorului BNR

A se vedea si articolul: Negritoiu, ING: Banca Nationala nu intelege functionarea pietei si da vina degeaba pe straini

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels