Prima pagina

Banca Mondiala: impozitele pe salarii sunt extrem de ridicate

06.11.2003, 00:00 19

Impozitele pe salarii sunt extrem de ridicate in Romania, iar pe masura ce fiscalitatea creste, procentul salariatilor scade, atentioneaza Banca Mondiala (BM) in ultimul sau raport care evalueaza saracia.
"O impozitare atat de ridicata a lucratorilor si patronilor are drept rezultat o piata a muncii inflexibila care duce la ineficienta si contribuie la niveluri ridicate ale somajului", spun analistii BM. Ei apreciaza faptul ca autoritatile romane sunt constiente de acest lucru, dar spun ca reducerea cu trei puncte procentuale a impozitelor operata in acest an nu compenseaza nici pe departe cresterile inregistrate in ultimii ani."Guvernul este constient de aceasta problema si in 2003 a redus impozitele pe salarii de la 57% la 52%, dar astfel de reduceri relativ mici nu vor compensa cresterile mari din anii anteriori. Este nevoie sa se reduca impozitele pe salarii care, pana in 1997 erau de 35% din salariul brut", se mai arata in raportul Bancii Mondiale. O eventuala reducere a impozitelor nu va determina o scadere a veniturilor in conditiile in care va fi compensata de o crestere corespunzatoare a bazei de impozitare prin crearea de noi locuri de munca si reducerea somajului, apreciaza expertii BM. In prezent, contributiile de asigurari sociale se ridica la 35% din salariul brut in cazul firmelor si 17% pentru salariati. Companiile platesc 24,5% pentru pensii, 7% pentru fondul de sanatate si 3,5% pentru fondul de somaj. Contributiile salariatilor sunt de 9,5% pentru asigurarile de pensii, 6,5% la asigurarile de sanatate si 1% pentru fondul de somaj.Autoritatile promit ca vor continua sa reduca nivelul contributiilor pentru asigurari sociale cu inca trei puncte procentuale de anul viitor, iar pentru perioada 2005-2006 estimeaza un nivel al impozitelor pe forta de munca de 42-45%. In anul 2000, contributiile la asigurari sociale se ridicau la 61%.Raportul Bancii Mondiale atrage atentia si asupra legislatiei in domeniul muncii pe care o considera restrictiva. "Pana de curand, reglementarile pietei muncii din Romania nu erau considerate a fi excesive comparativ cu cele din tarile OECD, dar o lege recenta din 2003 (Codul muncii a€“ nr) a introdus noi rigiditati si a dat sindicalistilor prerogative sporite a€“ ceea ce poate fi in detrimentul cresterii economice", se mai arata in raport.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO