Prima pagina

BNR: Bancile nu se inghesuie sa-si asume riscuri

03.02.2004, 00:00 21





Nerestructurarea economiei, durata mult prea mare a unui proces de recuperare a creantelor, absenta unor piete specifice care sa permita o valorificare rapida a garantiilor bancare si nu in ultimul rand lipsa lichiditatilor din economie care sa permita tocmai cumpararea acestor garantii. Asa arata in oglinda BNR doar cateva dintre motivele pentru care bancile din sistemul bancar romanesc nu isi asuma riscul de a se expune, mai ales la nivelul creditarii, mai mult in economie.



"Ponderea creditelor in total active, la sfarsitul anului trecut de 48,56%, este inca redusa, desi creste usor de la luna la luna. O situatie normala ar fi daca acest indicator s-ar invarti in jur de 70%. Cu alte cuvinte este evident ca bancile nu-si iau risc fata de economie. Ceea ce e de inteles intr-o oarecare masura atat timp cat economia este inca insuficient restructurata, nu exista piete specifice care sa permita valorificarea garantiilor bancare, iar procesele de recuperare a creantelor dureaza enorm", a afirmat pentru ZF Nicolae Cinteza, directorul directiei supraveghere bancara din BNR.



Oricum anul 2003 are sanse sa primeasca premiul la categoria "anul exploziei creditului", statisticile finale ale BNR indicand un ritm de crestere nominala al creditului de aproape 70%. Asa se face, ca la sfarsitul anului trecut, bancile isi umflasera portofoliile de credite neguvernamental pana la 305.000 miliarde de lei. In termeni reali, creditul neguvernamental a inregistrat in anul 2003 o majorare de 48,8%, dubla fata de nivelul considerat de FMI drept sustenabil si lipsit de riscuri.



Cu toate acestea, Cinteza spune ca in acest moment riscul in sistemul bancar romanesc este inca redus, rata generala de risc fiind la sfarsitul anului trecut de 50,19%. "Devine ingrijorator in momentul in care se apropie(n.r.-rata de risc generala) de 70%", mai spune Cinteza.



Cum vad bancherii situatia?



"Economia romaneasca si problemele sale, mai ales cele legate de numarul mare de societati nerestructurate, indatorate sau necapitalizate, si-au pus amprenta si asupra sistemului bancar, insa situatia incepe sa se schimbe treptat. Cred ca s-a schimbat si viziunea bancilor, in sensul de a imprumuta bani pe activitate economica si nu numai pe colateral imobiliar sau alte garantii. Din acest punct de vedere multe societati au fost gasite nepregatite si, in ciuda faptului ca a crescut creditul neguvernamental, situatia ar putea fi cu totul alta, daca acestea si-ar imbunatati indicatorii financiari si mai ales modul de lucru", crede Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank Romania.



La randul sau, Radu Craciun, senior analist la ABN Amro Bank crede ca o atitudine mai prudentiala din partea bancilor este de apreciat avand in vedere ca o creditare nediferentiala, atat a sectorului performat cat si a celui mai putin performat, a aratat ca poate duce la o dezechilibrare a balantei comerciale. "Economia romaneasca nu sufera neaparat de lipsa finantarilor, cat mai ales de lipsa proiectelor de afaceri viabile, credibile. Or, existenta oportunitatilor limitate duce la limitarile carora trebuie sa le faca fata insitutiile financiar-bancare, si aici nu ma refer doar la banci ci si la fonduri de investitii sau societati de brokeraj", spune Craciun.



Multumite sau nu de oportunitatile oferite de economie, bancile din sistemul bancar romanesc au dus-o totusi bine anul trecut. Profitabilitatea in sistemul bancar a crescut in 2003 cu aproape 2% in termeni reali, nivel considerat bun de oficialul BNR. Profitul net la nivelul intregului sistem era la 31 decembrie 2003 de 14.769 miliarde de lei.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO