Prima pagina

British Airways continua zborurile cu Concorde, in pofida mai multor incidente

01.08.2000, 00:00 26



Un avion Concorde al companiei British Airways care efectua cursa Londra-New York a fost nevoit sa aterizeze de urgenta duminica, in estul Canadei, dupa ce pilotul a simtit miros de kerosen in cabina, informeaza Reuters. In timp ce aeronava se afla la jumatatea Oceanului Atlantic, cei 57 de pasageri, printre care se aflau muzicienii Tony Bennett si George Benson, au fost informati ca supersonicul isi va schimba directia si va ateriza la Gander, in provincia Newfoundland. Echipele canadiene de interventie au fost puse in stare de alerta, insa aterizarea a decurs fara probleme, a anuntat Ministerul canadian al Transporturilor.

Gander este primul aeroport important pe care pot ateriza cursele care vin dinspre Europa de Nord. Saptamana trecuta, un avion Boeing al companiei israeliene El Al, avand la bord 339 de persoane, a efectuat o aterizare de urgenta la Gander, tot din cauza unei scurgeri de combustibil aparuta in timpul traversarii Atlanticului.

In momentul in care a fost facut anuntul privind aterizarea de urgenta, "avand in vedere accidentul de la Paris, pasagerii au devenit extrem de nervosi si erau foarte speriati. Dar nu a fost o panica totala, asa cum v-ati astepta", a declarat postului BBC Jostein Svendsen, un om de afaceri norvegian. El a spus ca pasagerii si-au dat seama ca exista o problema cand viteza de deplasare a avionului s-a micsorat si ca un miros ciudat a fost simtit in zona din spatele avionului.

Deturnarea cursei BA 003 spre Canada a fost "o pura masura de precautie", a declarat Jemma Moore, un purtator de cuvant al British Airways.

Avionul a ramas la sol pentru a fi verificat iar pasagerii si-au continuat calatoria cu un Boeing 737 care a plecat spre New York luni-dimineata. O echipa de specialisti de la reprezentanta British Airways din New York s-a deplasat in Canada pentru a inspecta avionul.

Tot duminica, un alt avion Concorde al British Airways, care urma sa efectueze cursa Londra-New York, a fost inlocuit cu un alt aparat in urma descoperirii unei defectiuni la sistemul de alimentare cu carburant.

Sambata-seara, pe aeroportul Heathrow din Londra, masinile de pompieri si ambulantele au fost in stare de alerta, dupa ce un aparat Concorde care venise de la New York a avut probleme din cauza unui amestec de combustibil si aer la un motor. Un zgomot puternic, asemanator unui rateu dat de motorul unui autoturism, a fost auzit in interiorul aeronavei, a declarat un purtator de cuvant al British Airways.

In ciuda acestor incidente, British Airways si-a continuat ieri zborurile pe ruta Londra-New York. Dupa prabusirea unui avion Concorde al companiei Air France la Paris, saptamana trecuta, compania aeriana britanica si-a suspendat doar pentru o zi toate zborurile cu aparate Concorde. Spre deosebire de British Airways, Air France, care mai detine cinci avioane Concorde, a suspendat toate zborurile cu aceste aparate.

Cinci experti de la Autoritatea Aviatica Civila din Marea Britanie urmau sa se intalneasca ieri cu o delegatie de oficiali de la compania Air France pentru a discuta despre un nou sistem de control al securitatii la flota Concorde. Intalnirea intervine dupa ce anchetatorii francezi care investigheaza accidentul de la Paris, soldat cu moartea a 114 oameni, au ajuns la concluzia ca prabusirea a fost provocata de o scurgere masiva de combustibil si nu de o defectiune la unul dintre motoare, cum s-a crezut initial.

Biroul de Investigare a Accidentelor din Franta, care conduce ancheta tehnica in cazul accidentului, a anuntat ca una dintre bucatelele desprinse din aeronava in momentul decolarii provine din rezervorul de combustibil. Descoperirea vine in sprijinul ipotezei potrivit careia rezervorul a fost perforat de un fragment din roata avionului dupa explozia unui pneu. "Ministerul francez al Transporturilor ne-a cerut sa trimitem o delegatie pentru ca ei doresc sa le oferim asistenta in vederea realizarii unei serii de controale la aparatele Concorde", a declarat un purtator de cuvant al Autoritatii Aviatice Civile britanice.

Ministerul francez al Transporturilor a anuntat ca nu va relua zborurile cu aparate Concorde pana cand nu se va da publicitatii raportul final al anchetei referitoare la catastrofa aviatica de la Paris, care este asteptat la sfarsitul lui august. Insa un purtator de cuvant al Autoritatii Aviatice Civile franceze a declarat unui ziar francez ca zborurile cu supersonice ar putea fi reluate saptamana aceasta daca se va ajunge la un acord privind sistemul de verificare a sigurantei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO