Prima pagina

Burduja, Raiffeisen: Spiritul hraparet si lautaresc a umflat piata imobiliara

Burduja, Raiffeisen: Spiritul hraparet si lautaresc a umflat piata imobiliara

Marinel Burduja, prim-vicepresedinte Raiffeisen Bank

30.04.2008, 17:58 19

Spiritul "hraparet si inovativ-lautaresc" al unor dezvoltatori locali a impins piata imobiliara intr-o zona a nefirescului, insa in urmatorii doi ani se va reveni la normalitate si nu vom mai vedea situatii in care cineva este dispus sa plateasca 1 mil. euro pe un apartament care face 500.000 de euro, afima Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank.
Responsabil cu afacerile pe zona corporate la a treia mare banca de pe piata, Burduja, 55 de ani, spune ca ascensiunea rapida a preturilor pe piata imobiliara a fost alimentata si de fondurile straine "cu intensa activitate speculativa".
"Nu intrevad in urmatorii 3-5 ani o adevarata criza imobiliara, insa o revenire la normalitate este absolut necesara si se va instala in doi-trei ani. Normalitate inseamna calmarea preturilor, un nivel rezonabil al preturilor si tranzactii la preturi corecte. Cand cineva se pomeneste proprietar de terenuri si cu 5-6 mil. euro in buzunar, il deranjeaza foarte putin ca da 1 mil. euro pe un apartament care face 500.000 euro, insa astfel de situatii se vor sfarsi. Nu vom mai vedea apartamente in centrul Bucurestiului la peste 10.000 de euro/m2, ca pe Croazeta."
Burduja afirma ca si multe dintre achizitiile de terenuri agricole au fost facute pentru speculatii, inclusiv de catre straini, si nu pentru investitii in productie agricola.
"Tranzactiile cu terenuri sunt o sursa infinita de venituri pentru notari, avocati, cadastru si autoritati locale. Apare o diferenta de la 1 la 4 intre pretul pe care il ia taranul pe un hectar si pretul final cand se realizeaza o concentrare de terenuri."
Imobiliarele detin o pondere de circa 20% in portofoliul corporate al Raiffeisen. Activele bancii au urcat anul trecut la 4,4 mld. euro, creditele corporate insumand 1,7 mld. euro, in crestere cu 33% fata de 2006.
O parte din finantari au fost acordate de la Viena.
"Si Viena are posibilitati limitate pentru ca se poate atinge limita de tara ca expunere. In general, bancile-mama au devenit mai stricte in acceptarea riscului. Din cauza rezervelor minime obligatorii nu avem arme de luptat cu finantarile date de banci straine direct din afara."
Fost vicepresedinte al Bancorex, senior vice-president al Creditanstalt Investment Bank, vicepresedinte al ABN Amro Bank Romania si apoi al Bancii Agricole, bancherul sustine ca in prezent sunt banci pe piata prea expuse pe diverse domenii. "Credite total nebancabile sunt primite in bilant cu bratele deschise de unele banci, cu rezultate previzibile."
Burduja avertizeaza ca in conjunctura financiara actuala bancile au ajuns sa opereze in "conditii generale extrem de adverse si datatoare de griji suplimentare fata de anii trecuti".
"Resursele financiare s-au scumpit foarte mult, iar bancile dau credite cu mai multa atentie la costuri si cu mult mai mult accent pe prelucrarea riscului. La Raiffeisen, care aplica deja Basel II, costurile de risc sunt elemente primordiale la acordarea unui credit."
El spune ca, in medie, costul unui credit in euro pentru companii a crescut cu 1,5 puncte procentuale fata de anul trecut. "E deja foarte mult."


Euforia cresterii fara limita a trecut

Exista un decalaj dureros intre dezvoltarea sistemului bancar si ceea ce ofera economia
Nu putem sa nu remarcam o incetinire a cresterii economice, o reducere alarmanta a domeniilor in care Romania poate face performanta
Este imposibil de imaginat dezvoltarea economiei doar pe baza de alegeri balcanice o data la 4 ani, fara planuri strategice pe termen lung
Este inexplicabila lipsa de interes a autoritatilor pentru atragerea fondurilor structurale
Agricultura Romaniei ar putea hrani 80-90 de milioane de oameni
Sicanele legislative ii tin departe pe strainii care ar vrea sa investeasca in agricultura
Este o diferenta de la 1 la 4 intre pretul initial de vanzare al unui hectar de teren si pretul final la care se face o concentrare de terenuri
Dezvoltarea rurala este o poveste de cafea
Spiritul hraparet al unor dezvoltatori locali a impins piata imobiliara intr-o zona a nefirescului
Se vor sfarsi situatiile in care cineva isi permite sa plateasca 1 mil. euro pe un apartament care face 500.000 de euro
Bancile acorda finantari la costuri mai mari si cu accent mult mai mare pe prelucrarea riscului
Bancile-mama pot atinge limita de expunere pe Romania
Sunt banci prea expuse pe anumite domenii si care accepta credite total nebancabile
Consolidarea in industria bancara va incepe foarte curand
Cei care au platit triplu pentru a lua oameni din banci concurente au inceput sa taie din salarii
Industria constructoare de vagoane si cea navala sunt pe un trend foarte bun
Piata retelelor de comert s-a aglomerat si a luat-o inaintea puterii de cumparare
Nu mai putem discuta despre forta de munca ieftina

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24