Prima pagina

Concurentei i se cere sa analizeze o posibila "cartelare" a furnizorilor de gaze

18.06.2008, 12:49 12

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca exista indicii privind o cartelare a furnizorilor de gaze naturale si ca acestia, sustinuti de ANRE, cer majorarea tarifelor cu minim 20%. Din acest motiv asociatia cere Guvernului si Consiliului Concurentei sa deschida o investigatie in acest caz.

"AOAR cere Guvernului si Consiliului Concurentei sa analizeze indiciile ce arata o cartelare a furnizorilor de gaze naturale, care, indiferent de dimensiune, de structura de cheltuieli si de cota de gaze importata, sustin, de comun acord in comun, in mod surprinzator cu sustinerea ANRE, o crestere uniforma a pretului gazelor naturale de minim 20%", se arata in comunicatul AOAR.

Luni, seful directiei tarife din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Gabriel Sarbu, a anuntat ca pretul gazelor naturale va creste, la 1 iulie, cu pana la 20%, desi distribuitorii de gaze E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud au solicitat o majorare de circa 25%.

Oamenii de afaceri considera ca sunt vehiculate public cresteri ale pretului de 24-25% "fara o justificare reala", cu scopul de a induce opiniei publice un sentiment de "usurare" in cazul in care va fi aprobata o majorare cu 18%.

Totodata, AOAR precizeaza si reaminteste autoritatilor, in special ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ca in tarile dezvoltate se discuta despre modalitatile de impozitare suplimentara a profiturilor volatile obtinute de companiile energetice, iar Comisia Europeana a lansat investigatii privind posibila cartelare a unor companii din domeniu, care utilizeaza pozitia dominanta pentru a-si imparti piata si a impune preturile de furnizare dorite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO