Prima pagina

Coreea de Nord e dispusa sa renunte la programul sau militar

20.07.2000, 00:00 14



Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, dupa intalnirea avuta ieri cu omologul sau nord-coreean Kim Jong-Il, ca Phenianul s-a oferit sa renunte la programul sau militar, daca i se va permite in schimb accesul la rachetele altor tari pentru cercetarea spatiului cosmic, a anuntat agentia rusa Interfax, citata de Reuters. Liderul nord-coreean l-a asigurat pe Putin ca programul militar al tarii sale este in intregime pasnic. "Coreea de Nord este chiar pregatita sa foloseasca exclusiv tehnologia in domeniul rachetelor a altor state daca i se ofera rachete pentru cercetarea pasnica a spatiului cosmic", a spus Putin.

Un alt subiect important pe care Putin l-a abordat cu Kim Jong-Il a fost opozitia Moscovei fata de planul Statelor Unite de a-si construi un sistem national de aparare antiracheta, tema dezbatuta si in timpul vizitei in China.

Statele Unite au reactionat prompt la declaratia comuna a presedintilor rus si chinez, in care acestia au avertizat Washingtonul ca va suporta consecinte de securitate "grave" in cazul in care acesta va pune in aplicare sistemul national de aparare antiracheta. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher, a declarat ca sistemul respectiv nu este indreptat impotriva nici unei tari si ca se afla inca in stadiul discutiilor. "Am spus foarte clar ca sistemul national de aparare antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei si nici impotriva Chinei; scopul lui este de a contracara amenintarile cu rachete cu raza lunga de actiune", a spus Boucher.

Intrebat despre declaratia comuna Jiang-Putin, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Joe Lockhart, a declarat ca presedintele Putin si-a facut cunoscute parerile asupra acestui subiect, pe care le-a discutat si cu Bill Clinton in timpul vizitei acestuia in Rusia. "Ma astept la noi discutii in contextul summit-ului G8", a adaugat Lockhart. "Presedintele Clinton asteapta o recomandare de la secretarul apararii William Cohen si va lua o decizie in functie de trei factori: estimarea amenintarilor, fezabilitatea sistemului de aparare, costul lui si efectul pe care amplasarea lui il poate avea asupra securitatii Statelor Unite, inclusiv asupra controlului armelor", a precizat Lockhart.

China a declarat ca SUA exagereaza amenintarea pe care o reprezinta Coreea de Nord, in ciuda lansarii de catre Phenian a unei rachete deasupra Japoniei, in august 1998, si a temerilor americanilor ca rachetele nord-coreene vor putea lovi orase de pe teritoriul SUA in 2005.

Intr-o declaratie data publicitatii de agentia oficiala de presa nord-coreeana KCNA, inaintea sosirii lui Putin, se multumeste Rusiei pentru ca a rezistat "hegemoniei si politicii de inarmare a statelor imperialiste".

Un alt subiect de pe agenda intalnirii Putin-Jong-Il a fost cooperarea economica. Exporturile rusesti in Coreea de Nord au fost, in 1999, in valoare de 75 de milioane de dolari, iar importurile de 25 de milioane de dolari.

Camera Inferioara a Parlamentului intentioneaza sa marcheze vizita lui Putin la Phenian prin ratificarea acordului de prietenie dintre cele doua tari, care a fost semnat in februarie anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24