Prima pagina

Corus vine in Romania pe la Calarasi

19.11.2002, 00:00 31

Al saselea producator de otel din lume, grupul siderurgic anglo-olandez Corus analizeaza posibilitatea participarii la capitalul societatii Donasid din Calarasi, formata prin gruparea activelor viabile ale fostului combinat Siderca si aportul financiar al grupului italian Beltrame.
"Suntem constienti de oportunitatile pe care le ofera achizitionarea unui pachet de actiuni la Donasid Calarasi si in prezent evaluam aceste oportunitati, dar nu putem face alte comentarii la acest moment", a declarat ieri pentru Ziarul Financiar Mike Hitchcock, Media Relations Manager la Corus Group.
Corus a avut o cifra de afaceri de peste 3,5 mld. lire sterline in primele sase luni ale acestui an, dar a inregistrat pierderi de 237 mil. lire sterline.
Surse apropiate negocierilor spun ca pachetul de actiuni vizat de Corus este de 35%, adica jumatate din cel detinut de Beltrame, castigatorul, anul trecut, al licitatiei organizate de Autoritatea pentru Privatizare pentru formarea Donasid.
"Daca cei de la Corus vor actiuni la Donasid, trebuie sa discute cu italienii de la Beltrame", au precizat sursele citate.
Numele grupului Corus, care este creditat ca cel mai puternic producator de sina de cale ferata din lume, a fost mentionat in negocierile pentru formarea societatii Donasid inca de la inceput, dar sub forma acordarii de licente pentru tehnologie si know-how pentru productia de sina de cale ferata.
Acum, sustin sursele citate, Corus este dornic sa participe la capitalul Donasid si prin prisma faptului ca negocierile pentru fuziunea cu cel mai mare producator de otel din Brazilia - CSN au esuat, iar oficialii grupului cauta alte oportunitati de investitii, una dintre acestea fiind si Donasid.
Potrivit acelorasi surse, Corus a trimis deja saptamana trecuta la Calarasi o echipa formata din mai mult de 20 de specialisti pentru a evalua situatia combinatului care va produce sina de cale ferata, iar o decizie este asteptata pana la sfarsitul lunii decembrie.
Estimarile Donasid indica o productie de sina de cale ferata in 2004-2005 de 500.000 de tone anual, echivalentul a peste 150 de milioane de dolari.
O alta oportunitate pentru Corus ar fi si potentialul creat prin decizia recenta a Uniunii Europene de a inlocui traversele din lemn si cele din beton pentru sinele de cale ferata cu traverse metalice, in producerea carora Siderca are deja experienta.
Pana atunci insa, oficialii romani asteapta, in aceasta saptamana, ca Registrul Comertului din Calarasi sa se pronunte favorabil asupra actelor de constituire a societatii Donasid, la care Beltrame va detine 70% din actiuni, Siderca - 20%, iar CFR - 10%. Capitalul social va fi de 20 de mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24