Prima pagina

Directorii de investitii castiga minimum 100.000 euro pe an, fara bonusuri

Directorii de investitii castiga minimum 100.000 euro pe an, fara bonusuri
05.06.2008, 18:54 35

Un director de investitii care lucreaza pentru un fond de private equity are un salariu anual de peste 100.000 de euro, insa veniturile incasate din urma tranzactiilor sunt de pana la de zece ori mai mari decat castigul anual salarial.
Pentru fondurile de private equity lucreaza in prezent aproximativ 50 de romani, care sunt angajati pentru a multiplica de cel putin patru ori sumele investite in companiile romanesti de fondurile de private equity.
Oameni cheie si vizionari, directorii de investitii sunt cei care iau decizia de investire, care analizeaza nu mai putin de o suta de companii pentru a investi in singura care aduce fondului de private equity un profit de cel putin 400% in trei pana la cinci ani. Eficientizarea managementului companiei, disponibilizarile, infuziile de capital, cresterea profitului, toate acestea sunt sarcini de serviciu ale directorilor de investitii.
Prezente pe piata locala de la mjlocul anilor '90, fondurile de private equity au angajat pana in prezent aproximativ 15 directori romani de investitii. Echipa locala a unui fond de private equity este formata din doua sau trei persoane, dintre care cele mai importante pozitii sunt directorul si ofiterul de investitii.
"Pentru a ne face o idee despre veniturile anuale ale unui director de investitii, trebuie sa inmultim 100.000 de euro cu un anumit multiplicator, care variaza de la un fond de investitii la altul si care depinde de experienta si performantele respectivului director", spune Francisc Bodo, fost director de investitii la compania de private equity GED care a intrat recent pe piata consultantei.
Valoarea multiplicatorului, asupra careia au cazut de acord jucatorii din piata locala de private equity contactati de ZF, este cuprinsa intre 2 si 4, ducand astfel salariul anual al unui director de investitii la 200.000 euro si chiar 400.000 de euro.
"Alaturi de salariul fix care poate atinge 100.000 de euro pe an, directorii de investitii din cadrul fondurilor de private equity primesc intre unu si doua procente din profitul obtinut de fond prin marcarea exitului dintr-o companie", spune Ulrik S?gaard Rasmussen, partener la firma de executive research Pedersen & Partners.
Mai exact, pentru un exit in valoare de 110 milioane de euro dintr-o companie unde fondul de private equity a investit initial 35 de milioane de euro, profitul atins de fond este de 75 de milioane de euro. Din cele 75 de milioane de euro, directorul primeste 900.000 de euro, care se alatura unui venit salarial de peste 100.000 de euro pe an. Durata de viata a unui fond de private equity este de pana la zece ani. "Sfarsitul" unui fond de private equity marcheaza si momentul cel mai asteptat din cariera unui director de investitii pentru ca atunci are loc incasarea efectiva a veniturilor provenite in urma profiturilor marcate de fond. Daca in cei zece ani directorul de investitii a atins obiectivele fondului, care de cele mai multe ori au in vedere multiplicarea de pana la de patru ori a banilor investiti, acesta are toate sansele sa devina multimilionar in euro.
Daca pe pietele din Vest bancherii de investitii sunt cei mai vanati de fondurile de private equity pentru pozitiile de directori de investitii, in Romania actualii directori de investitii au un trecut tehnic. De exemplu, Francisc Bodo a absolvit cursurile Facultatii de Inginerie Chimica, in timp ce Cornel Marian, director de investitii la compania de investitii private Oresa Ventures, a absolvit Facultatea de Fizica. Ulterior acestia au urmat MBA-uri sau cursuri de management strategic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO