Prima pagina

Industria turismului va creste cu aproape 10% anul acesta

13.05.2004, 00:00 10

Industria de turism din Romania va fi anul acesta printre cele mai dinamice dintre toate tarile din Europa Centrala si de Est, arata un studiu realizat de Consiliul International de Turism (World Travel and Tourism Council - WTTC).
Cererea pentru servicii de turism, reprezentand veniturile generate de toate companiile din acest domeniu, va creste anul acesta cu  9,3%, singurele tari care vor avea un ritm de crestere mai mare decat al Romaniei fiind Slovenia si Croatia. Bulgaria, Polonia , Republica Ceha si Grecia vor creste mai lent decat Romania.
Cererea totala pentru servicii de turism se va ridica anul acesta la circa 4,7 mld.$.
Grecia, pe de alta parte, este estimata ca va realiza anul acesta venituri de aproape zece ori mai mari decat ale Romaniei (39 mld.$). De asemenea, tarile central si est europene care au aderat la 1 mai la Uniunea Europeana se afla cu mult inaintea Romaniei la acest capitol, desi majoritatea sunt mai mici din punctul de verere al populatiei.
Si Bulgaria este inaintea Romaniei, cu venituri de 5,6 mld.$ in 2004.
Veniturile directe pe care le va genera in acest an activitate de turism vor fi de 822,7 milioane de dolari, reprezentand 1,4% din Produsul Intern Brut (PIB).
Veniturile totale generate de turism vor fi insa mult mai mari, tinand cont de faptul ca aceasta industrie are un impact asupra tuturor sectoarelor economice. Veniturile totale, directe si indirecte, vor fi de circa 3,5 miliarde de dolari, mai arata studiul WTTC, echivalentul a circa 6% din PIB.
Dintr-o comparatie a tuturor tarilor central si est europene rezulta ca segmentele unde Romania se va afla anul acesta deasupra mediei sunt turismul de afaceri si incasarile in valuta generate de fluxurile de straini.
Astfel in Romania turismul de afaceri va creste in 2004 cu 11,7%, in timp ce media central-europeana va fi de numai 10,2%, arata datele statistice ale WTTC.
Prognozele pentru urmatorii zece ani arata ca turismul de  agrement va avea un ritm de crestere mai ridicat decat cel de afaceri. Reprezentantii din industrie spun insa ca acesta se va dezvolta puternic abia dupa 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO