Prima pagina

Inflatia a depasit si cea mai pesimista prognoza a BNR

Inflatia a depasit si cea mai pesimista prognoza a BNR

Click pentru imaginea intreaga

15.04.2008, 19:49 19

Scumpirea citricelor si a uleiului a impins inflatia anuala in martie la 8,63%, cel mai ridicat nivel inregistrat din decembrie 2005, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.
Proiectia BNR indica o inflatie de 8,3% in martie, care ar fi trebuit sa fie si varful acestui an. Cifra publicata ieri de Statistica a depasit insa chiar si asteptarile analistilor, care vedeau inflatia la 8,5% in martie. In aceste conditii, pe piata au aparut asteptari privind eventuale noi accelerari ale inflatiei in lunile urmatoare, care ar atrage si nevoia intaririi in continuare a politicii monetare. BNR va lua in discutie dobanda cheie la leu in sedinta programata pe 6 mai.
In luna martie, preturile au urcat cu 0,67%, dupa un salt de 0,7% in luna precedenta. Motoarele cresterii au fost scumpirile la fructe, in special la citrice, ale caror preturi au urcat cu aproape 6,8%, dar si la ulei. Doar in martie pretul uleiului a urcat cu 3,9%, ducand astfel scumpirea cumulata fata de sfarsitul anului trecut la 5,5%.
Rabufnirea inflatiei din martie a venit pe fondul unui context extern nefavorabil. La nivel mondial preturile la cereale au continuat sa creasca, iar barilul de petrol a atins noi maxime istorice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels