Prima pagina

Isarescu nu se sperie de scumpirea rosiilor

07.08.2007, 21:20 8

BNR are o viziune mai optimista decat majoritatea analistilor in privinta evolutiei inflatiei in partea a doua a anului, estimand ca inflatia va ajunge la 3,9% fata de prognoza anterioara de 3,7%, insa guvernatorul Mugur Isarescu admite ca riscurile aferente proiectiei sunt importante.
Cu toate acestea, prognoza ramane sub tinta oficiala de inflatie setata de BNR pentru 2007 la 4%. Isarescu a atentionat ca riscurile la care este supusa noua proiectie sunt mult mai importante decat anticipa in luna mai, la prezentarea precedentului raport trimestrial asupra inflatiei.
In special, Isarescu a dat o "avertizare cod galben" privind riscurile aferente politicii de venituri a Guvernului. De data aceasta, banca centrala nu mai vorbeste doar de cresterile salariale prea rapide, ci si de efectele "in cascada" generate de acestea: majorarea pensiilor pe fondul largirii bazei de contributii, dar si accelerarea creditarii, in conditiile in care capacitatea de indatorare a clientilor creste. Totusi, tonul discursului guvernatorului a fost optimist.
"Vedem evolutia viitoare a inflatiei cu usoare variatii in jurul tintei. Vorbim de reveniri ale inflatiei de 0,2-0,4 puncte procentuale", a afirmat Isarescu, notand ca acestea sunt "nesemnificative" fata de experientele dramatice din trecut.
BNR anticipeaza presiuni inflationiste si in urma cresterii preturilor din categoria celor volatile, in special la produsele agricole - legume, fructe, dar si cereale, pe fondul secetei prelungite. Totusi, dimensiunile acestora nu vor pune in pericol atingerea tinei de inflatie, dupa cum arata analizeze bancii centrale.
"S-a facut multa valva privind pretul painii. Este insa vorba si despre un proces relativ indelungat de ajustare la preturile de pe piata europeana. Nu se poate ca painea sa ramana de 4-5 ori mai ieftina ca in Uniunea Europeana", a spus Isarescu. Pe de alta parte, guvernatorul subliniaza ca daca seceta va genera presiune pe termen scurt asupra preturilor legumelor si fructelor, in domeniul zootehnic efectele se vor resimti si in prima parte a anului viitor.

Isarescu: bugetul de asigurari sociale poate sustine cresterea pensiilor cu 40%.

Cresterea salariilor este principalul factor de risc pentru evolutia inflatiei.

Efectele secetei: Fabricile de lapte au redus productia cu 10% in iunie.

Productia de conserve de legume va fi de cinci ori mai mica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO