Prima pagina

Isarescu vrea dobanzi mai mici

25.11.2002, 00:00 3

Costul creditului in lei va continua sa scada si in perioada urmatoare, pana la sfarsitul anului mai fiind loc de o reducere cu cateva puncte procentuale a ratelor dobanzilor, sustin oficialii Bancii Nationale (BNR). 
Asta pentru ca pe de o parte, politica monetara pe care va merge banca centrala va fi construita in acest sens, si, pe de alta, pentru ca bancile vor avea tot interesul sa-si plaseze disponibilitatile in lei rezultate in urma reducerii rezervelor minime obligatorii.
"Banca Nationala va continua sa sustina reducerea dobanzilor la creditele in lei, dar asta pana la un nivel la care bancile isi pot acoperi cheltuielile. Oricum, cred ca pana la sfarsitul anului dobanzile vor mai scadea cu cateva puncte procentuale. Bancile au toate motivele sa reduca aceste costuri", a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Acesta poate fi considerat un nou mesaj transmis de oficialii BNR pentru a impinge piata spre creditarea in lei, dupa ce acum cateva saptamani acestia au inceput sa-si manifeste public ingrijorarea ca expunerea bancilor pe valuta este multe prea mare. Din totalul creditelor acordate in economia romaneasca peste 65% sunt in valuta - dolari si euro. Un posibil soc in evolutia cursului de schimb al leului s-ar regasi imediat la nivelul rambusarii acestor imprumuturi.
Prima masura luata de BNR pentru a incuraja cat mai mult creditul in lei, si de altfel si cea mai des vehiulata, a fost reducerea rezervelor minime obligatorii in lei pe care bancile sunt obligate sa le constituie la BNR. De la un nivel de 30% din volumul total al atragerilor la inceputul anului, rezervele minime in lei au ajuns acum la 18% si trendul de reducere va fi mentinut potrivit BNR. Cresterea disponibilitatilor in lei ale bancilor, peste 5.000 de miliarde de lei, s-a vazut si in reducerea costurilor creditelor in lei: de la 45-50% cat erau dobanzile la inceputul anului acum s-a ajuns la 27-30% pe an.
Politica BNR a fost sustinuta si de Ministerul Finantelor care in acest an a reusit sa reduca randamentele platite la titlurile de stat mai mult de jumatate: de la 40% in ianuarie la 18-20% acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24