Prima pagina

Legea farmaciei a lovit in vanzarea Sensiblu

29.11.2005, 19:11 59

Tranzactia de vanzare a companiei A&D Pharma, ce grupeaza lantul de farmacii Sensiblu si distribuitorul de medicamente Mediplus, a fost suspendata in urma prevederilor noului proiect de lege a farmaciei, potrivit unor surse din piata farmaceutica.

Trei investitori si-au manifestat interesul de a prelua lantul de farmacii Sensiblu si distribuitorul de medicamente Mediplus, doi investitori strategici respectiv un fond de investitii strain, potrivit acelorasi surse. Acestia au renuntat la o eventuala achizitie in momentul in care au aparut pe piata primele zvonuri referitoare la proiectul de lege a farmaciei, care limiteaza posibilitatea de extindere a lanturilor de farmacii si care conditioneaza posibilitatea de operare a farmaciilor de prezenta cu o pondere de peste 50% in actionariat a unui farmacist.

Unul dintre cei doi investitori strategici a fost distribuitorul de medicamente britanic Phoenix, al doilea distribuitor de medicamente de pe piata europeana, activ pe 18 piete europene. Contactati de ZF, nici reprezentantii Phoenix nu au facut comentarii pana la inchiderea editiei. Reprezentantii A&D Pharma nu au facut comentarii pe aceasta tema pana la inchiderea editiei. Actionarii grupului farmaceutic au evaluat compania la aproximativ 350 de milioane de euro, in timp ce ofertele primite s-au situat in jurul valorii de 200-250 de milioane de euro, potrivit surselor citate.

A&D Pharma este controlata de vehiculul investitional Sograno, inregistrat in Olanda, ce detine peste 99% din actiunile companiei. Sograno a intrat in afacere in urma cu trei ani, preluand compania de la fostii actionari, doi investitori privati libanezi, un francez si un cetatean britanic. Cei patru investitori au pastrat sub 1% din actiunile companiei in prezent, conform datelor de la Registrul Comertului.

Adviserii A&D Pharma in tentativa de vanzare au fost divizia de investitii a bancii ING si a Raiffeisen. Acum actionarii companiei studiaza varianta listarii la Bursa, consilier fiind divizia de investment banking a HVB, conform unor surse.

Cifra de afaceri a Mediplus a fost de 141 de milioane de euro in 2004, iar Sensiblu a avut vanzari de aproximativ 50 de milioane de euro, ambele companii inregistrand o crestere de 80% fata de anul anterior. Lantul Sensibul cuprinde peste 120 de farmacii in momentul de fata. La inceputul anului, compania estima ca va incheia anul cu aproape 180 de farmacii deschise, dar investitiile in extindere au fost sistate de majoritatea jucatorilor in asteptarea fomei finale a legii farmaciei.

A&D Pharma a intrat in discutii si pentru preluarea lantului de 33 de farmacii Europharm detinute de grupul britanic GlaxoSmtihKline, tranzactie care a fost de asemenea suspendata in urma aparitiei proiectului legii farmaciei.

La inceputul lunii, compania a contractat credite in valoare de aproape 50 de milioane de euro pentru finantarea activitatii celor doua divizii, de la HVB Bank Romania si Ing Bank.

Proiectul de lege a farmaciei nu permite retelelor de farmacii sa isi extinda prezenta teritoriala si impune operatorilor sa renunte la branduri si la autoservirea in cadrul farmaciilor. Pe piata sunt prezente circa 4.500 de farmacii, din care sub 30% sunt grupate in lanturi.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24