Prima pagina

Moody's atentioneaza asupra riscurilor Romaniei: cresterea rapida a creditului si deficitul de cont curent ridicat

01.05.2008, 13:43 16

Calificativele Romaniei - "A1" pentru imprumuturile in valuta si "Baa3" pentru obligatiunile guvernamentale -, cu perspectiva de rating stabila, continua sa reflecte progresul realizat in implementarea reformelor structurale, precum si datoria guvernamentale redusa si nivelului ridicat de lichiditate externa, se arata intr-un comunicat al agentiei internationale de evaluare financiara Moody's.

"Integrarea Romaniei in UE a accelerat majorarea investitiilor si restructurarea macroeconomica, conducand la o crestere economica mai mare si mai stabila. De asemenea, ratingurile sunt sustinute de reformele structurale, in principal cele implementate in procesul de aderare la UE, de politica monetara stricta si de nivelul redus al datoriei guvernamentale", a declarat Kenneth Orchard, analist al Moody's Investors Service si autorul raportului.

Totusi, dezvoltarea economica este inca modesta fata de tarile din vestul Europei, Moody's considerand ca Romaniei ii va lua cateva zeci de ani pentru a recupera diferenta.

Ratingurile Romaniei sunt cele mai scazute din Uniunea Europeana, cu exceptia Bulgariei. "Acest lucru este cauzat de mai multi factori, printre care politica fiscala inconsistenta, programul de restructurare este departe de a fi incheiat si riscurile asociate tranzitiei rapide, precum deficitul de cont curent ridicat si cresterea rapida a sectorului de creditare", a adaugat Orchard.

Asemenea dezechilibre sunt cel mai probabil sunt determinate in parte de politica fiscala a guvernului de natura pro-ciclica, de majorarile frecvente ale salariilor din sectorul public si de cresterile mari ale pensiilor.

Printre punctele slabe ale Romaniei se numara, in opinia Moody's, si revizuirile frecvente ale bugetului de stat, care demontreaza o slaba legatura intre planificarea cresterii economice si cea bugetara.

"Deficitul extern ridicat genereaza unele riscuri pentru stabilitatea macroeconomica, iar turbulentele actuale de pe pietele financiare au sporit posibilitatea ca un soc extern sa cauzeze probleme la nivel economic in urmatoarele 12 sau 18 luni. Cu toate acestea, analiza Moody's indica faptul ca guvernul si sistemul bancar ar putea rezista unui soc economic moderat la nivelul actual al ratingului", a spus Orchard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO