Prima pagina

O explozie in Cisiordania a omorat sase palestinieni

31.07.2001, 00:00 12



aase palestinieni au murit ieri dimineata in urma unei explozii intr-o tabara de refugiati din Cisiordania. Israelul afirma ca victimele au murit in momentul in care manuia explozibil pentru fabricarea unei bombe.

Cei sase erau membri ai brigazii Al-Aqsa, parte a gruparii Fatah, condusa de liderul palestinian Yasser Arafat. Trei dintre victime faceau parte dintr-o divizie palestiniana de informatii, relateaza CNN.

Palestinienii au acuzat Israelul ca a atacat cu un obuz de tanc sau cu o racheta locul in care s-a produs explozia, mai ales ca trei dintre morti se aflau pe lista statului evreu cu cei mai cautati suspecti implicati in atentate anti-israeliene. O alta persoana a fost ranita in urma deflagratiei produse in tabara Farah.

"Guvernul israelian isi continua politica de asasinate, care distruge orice sansa de pace. Rezistenta va continua", a declarat secretarul cabinetului palestinian, Ahmed Abdel Rahman.

La 18 iulie, cabinetul israelian de securitate si-a dat acordul pentru continuarea "prinderii teroristilor", care semnifica lichidarea unui sfert dintre activistii palestinieni acuzati de terorism.

Insa Israelul a negat orice implicare in incident, un oficial afirmand ca palestinienii au murit intr-un "accident de munca", termen folosit de statul evreu pentru a descrie o explozie accidentala in timpul manuirii unei bombe de catre militantii palestinieni.

"Nu este pentru prima oara cand palestinienii afirma ca armata noastra a lansat o operatiune de lichidare, in contextul in care noi stim cu certitudine ca este vorba de un accident de munca", a declarat oficialul citat.

Incidentul de ieri a venit dupa un nou week-end insangerat in Orientul Mijlociu, duminica 15 politisti israelieni si zece palestinieni fiind raniti in urma violentelor izbucnite la Ierusalim intr-o zona considerata sfanta si de evrei si de arabi.

Evreii se aflau la Zidul Plangerii, rugandu-se in prima zi de post pentru comemorarea distrugerii primului si celui de-al doilea templu din Ierusalim. Palestinienii i-au atacat cu pietre, fapt ce a provocat interventia in forta a politiei.

Intr-un alt incident, o fetita in varsta de noua ani a fost ranita ieri dimineata cand un mortier a lovit colonia evreiasca Kfar Darom, din sudul Fasiei Gaza. Alte trei mortiere au lovit colonia vecina Netzer Hani, dar acolo nu s-au inregistrat raniti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO