Prima pagina

Profitul BRD la trei luni, in scadere cu 30%

26.05.2003, 00:00 19

Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale a obtinut, in primul trimestru din 2003, un profit net de 354,6 mld. lei, cu 30% mai mic fata de rezultatul inregistrat in perioada similara din 2002.
Raportat la euro, rezultatul net raportat de BRD dupa primele trei luni din acest an arata un plus de 9,8 mil. euro, dar, comparativ cu perioada similara a anului trecut, scaderea a fost de aproape 44%.
La 31 martie 2002, contul de profit si pierderi al BRD reflecta un profit net de 505 mld. lei, respectiv 17,5 mil. euro.  Este adevarat ca intre timp cursul leu/euro a crescut foarte mult si de aici si diferenta foarte mare intre cifrele calculate in euro in 2002 si cele din 2003.
BRD este a doua banca de pe piata bancara romaneasca, iar evolutia indicatorilor sai financiari poate foarte usor sa dea o imagine de ansamblu asupra intregului sistem bancar.
Profitul brut aferent primului trimestru s-a ridicat pentru BRD la 419,5 mld. lei, in scadere cu 167 mld. lei fata de primele trei luni din 2002.
Care ar fi explicatiile pentru aceasta evolutie? Noul regulament de clasificare a creditelor si de constituire a provizioanelor, reducerea marjelor de castig si, nu in ultimul rand, climatul economic de afaceri in general care a avut mai degraba un impact negativ asupra activitatii marilor clienti ai bancii.
“BRD merge dupa o curba ascendenta. Din experinta anilor trecuti pot sa spun ca perioada optima pentru noi este sfarsitul trimestrului trei si trimestrul patru. Aceasta situatie deriva de fapt din sezonalitatea activitatii desfasurate de marii nostii clienti, cum ar fi cei din industria alimentara. In primul trimestru din 2003 s-a adaugat si efectul noului regulament de clasificare a creditelor si constituire a provizoanelor. Suntem o banca extrem de atenta. De fapt, se stia care va fi impactul acestor  noi norme. Pe ansamblul intregului sistem bancar provizoanele au crescut cu peste 50% in primele trei luni, iar la noi aceasta cifra a fost si mai mare”, a explicat pentru ZF Bogdan Baltazar, presedintele CA al BRD-SocGen.
Potrivit raportului publicat de banca, cheltuielile cu provizioane pentru creante din operatiuni cu clientela au depasit in primele  trei luni 1.000 de miliarde lei, in timp ce veniturile pe acest segment au insumat 616,9 miliarde lei.
Banca a consemnat, astfel, o crestere a provizioanelor, in perioada ianuarie - martie 2003, de aproape 400 de miliarde lei.
Baltazar a mentionat ca posibila cauza pentru scaderea profitului si reducerea marjelor (diferenta dintre dobanzile pe care banca la percepe la creditele acordate si cele pe care le plateste la dobanzi) pe care majoritatea bancilor din sistemul bancar au fost nevoite sa o accepte.
“Insa, scaderea marjelor a fost compensata aproape in totalitate de cresterea volumului de activitate”, spune presedintele BRD.
Veniturile bancii s-au ridicat in primele trei luni la 18.020 miliarde lei, ceea ce a reprezentat o crestere cu 13,22%. In termeni reali (luand in calcul o inflatie martie/martie in jur de 16%), veniturile au inregistrat o usoara scadere.
La nivelul cheltuielilor, banca a consemnat o dinamica mai accentuata, acestea majorandu-se cu aproape 15%. In primul trimestru, BRD a efectuat cheltuieli totale de 17.600 miliarde lei, fata de numai 15.329 miliarde lei in perioada corespunzatoare a anului trecut.
“Nu in ultimul rand, am mai spus-o si o repet, climatul economic de afaceri, in general, a avut mai degraba un impact negativ asupra activitatii marilor clienti ai bancii”, a mai adaugat oficialul BRD.
El spune ca “exista convingerea ca se va intra pe o curba ascendenta, iar tintele de profit pentru anul acesta se vor mentine”. La inceputul anului, conducerea bancii anunta ca in 2003 se merge pe o crestere in termeni reali de 10-15% a principalilor indicatori financiari.
BRD este cea de-a doua banca din sistemul bancar romanesc cu o cota de piata de 16-17% din punct de vedere al activelor.
Actiunile bancii sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, fiind printre cele mai lichide. Ultimul pret de vineri a fost de 17.400 lei/actiune, pret cu 0,6% mai mic decat cel din ziua precedenta.
La aceasta cotatie capitalizarea BRD este de aproape 645 milioane de euro. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels