Prima pagina

Ratele la casa, scazute din venitul impozabil?

04.04.2003, 00:00 6

Rate platite la creditele ipotecare ar putea fi scazute din venitul impozabil al persoanelor fizice peste doi ani, in raport insa cu posibilitatea finantarii neinflationiste a deficitului bugetar, a spus deputatul PSD Florin Georgescu, presedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor, fost ministru de finante in perioada 1992-1996.
"Propunerea este in studiu. E o problema de perspectiva. Depinde cat vor permite constrangerile bugetare, in raport cu sursele de finantare-interne sau externe-neinflationiste ale deficitului bugetar. Este vorba insa de o secventialitate a unor masuri. Intai se va pune problema deducerii din veniturile impozabile a impozitelor pentru locuinte, apoi a primelor de asigurare contra cutremurului, si abia apoi cea a deducerii ratelor. Aceasta este ordinea logica de prioritati", a spus Florin Georgescu.
Chiar daca exprimata cu multa precautie, posibilitatea deducerii din impozit a acestor cheltuieli indica o posibilitate de relaxare a politicii fiscale stricte pe care a promovat-o Guvernul PSD pana acum in ceea ce priveste persoanele fizice. Desi sistemul de impozitare globala, introdus in 2000, are printre principiile sale numeroase deduceri ale cheltuielilor de baza (prime de asigurare, cheltuieli pentru locuinte, pentru pensii private sau pentru ingrijiri medicale suplimentare), asa cum se intampla in Europa Occidentala sau Statele Unite, aceste deduceri nu s-au pus in practica pana acum.
Inflatia foarte ridicata a impus deficite fiscale stranse (2,66% din PIB anul acesta), asa incat abia peste doi-trei ani, cand va ajunge la 5-10%, Finantele vor avea o marja mai mare de manevra.
Chiar daca in prima faza poate duce la scaderea veniturilor la buget din impozitul global, deducerea unor categorii de cheltuieli ar putea implica, in compensatie, cresterea activitatii firmelor care ofera produsele sau serviciile respective (banci, companii de constructii sau de asigurari).
Veniturile din impozitul pe venit au o pondere importanta printre sursele bugetului de stat: pentru anul acesta sunt programate venituri de 1,58 miliarde $, adica aproape un sfert din veniturile totale de 6,47 miliarde $.
Piata creditului ipotecar (totalitatea creditelor acordate) a fost in 2002 de circa 200 milioane $, pentru anul este asteptata sa creasca la 600 milioane $, iar aceasta masura ar putea sa conduca in urmatorii ani la o crestere puternica a acestui tip de finantare.
Pe masura scaderii inflatiei si a posibilitatii de a-si plasa resursele atrase de la populatie direct la Ministerul finantelor, dar si a cresterii competitiei, tot mai multe banci au intrat pe aceasta piata in ultimii ani.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO