Prima pagina

Romanii au ajuns sa fie mai indatorati decat americanii

Romanii au ajuns sa fie mai indatorati decat americanii

Click pentru imaginea marita

26.06.2008, 18:59 12

Cu o pondere a ratelor pe care trebuie sa le plateasca la banca de 16% din venituri, romanii au ajuns sa fie mai indatorati decat clientii de pe pietele mature din Europa de Vest sau chiar decat americanii.
"Serviciul datoriei, de 16%, este printre cele mai ridicate, depasind multe tari din Europa si Statele Unite ale Americii", remarca Razvan Munteanu, vicepresedintele Raiffiesen Bank, responsabil cu divizia de retail.
Spre comparatie, in zona euro serviciul datoriei este de numai 10,4%, iar in Statele Unite ale Americii de 14%. Romanii stau mai bine la indatorare doar fata de polonezi, englezi si oldandezi, care isi dau o cincine din venituri pe ratele la banca.
Ponderea reprezentata de serviciul datoriei bancare (care cumuleaza principalul creditului si dobanda) in venituri a crescut rapid in ultimii ani, pe fondul expansiunii sustinute a creditului contractat de populatie.
Datele BNR arata ca nu mai departe de inceputul anului trecut serviciul datoriei era de numai 11%, in crestere de la nivelul de 7% in decembrie 2005.
Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, subliniaza ca intre 2001 si 2007 creditul de retail a inregistrat, in medie, dublari in fiecare an. Populatia a ajuns sa aiba datorii la banci de 22,2 miliarde de euro, potrivit datelor BNR pentru sfarsitul lui aprilie. Razvan Munteanu noteaza insa ca, desi nivelul de 16% poate parea ingrijorator, piata locala are anumite particularitati care fac ca populatia sa suporte mai usor datoriile catre banci.
Pe de o parte, pe piata locala, majoritatea persoanelor detin in proprietate imobilul in care locuiesc, pondere fiind de peste 90%. Astfel, romanii nu trebuie sa suporte chletuieli cu chiriile, spre deosebire de clientii de pe pietele vestice, unde ponderea celor care locuiesc in case proprii este mult mai scazuta.
"Exista si o componenta semnificativa de economie gri, ceea ce inseamna ca se obtin venituri nedeclarate. Corectat cu aceste venituri suplimentare, serviciul datoriei ar fi probabil mai scazut, de 13%", mai spune Munteanu.
Totusi, datele sunt calculate ca o medie pentru intreaga populatie, in timp ce datele Biroului de Credit arata ca doar patru milioane de romani au in prezent credite contractate de la banci sau de la societatile de credit de consum. Mai mult, numarul total al conturilor de credit este de 6,6 milioane, aratand astfel ca doi din trei clienti au contractat mai mult de un credit.
Bancherii sunt totusi optimisti in privinta potentialului de dezvoltare a creditului pentru populatie, avand in vedere ca piata locala se afla inca in urma celor din regiune. Ponderea creditului neguvernamental in Produsul Intern Brut se apropie acum de 40%, Romania apropiindu-se de Polonia. La sfarsitul anului trecut creditul pentru populatie reprezenta doar 18% din PIB, fata de 22% in Polonia sau 54% in zona euro.
"Desi ritmurile de crestere a creditului par inalte, o privire de ansamblu arata ca ne-am miscat in ton cu regiunea", subliniaza vicepresedintele Raiffeisen. Piata romaneasca a finantarilor imobiliare se afla inca in urma regiunii dupa majoritatea criteriilor de comparatie. In alta ordine de idei, Sergiu Oprescu spune ca exuberanta din domeniul imobiliar din ultimii doi ani s-a estompat, dupa turbulentele care au zdruncinat pietele financiare internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO